Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 49

Question 1.

The centre of gravity of a sprinter during the race lies

A. Ahead of his feet
B. Behind his feet
C. At the centre of the body
D. To the left side of the body

Ans: A. Ahead of his feet


Question 2.

The mass of a star is two times the mass of the Sun. How it will come to an end ?

A. Neutron Star
B. Black hole
C. White Dwarf
D. Red Giant

Ans: A. Neutron Star


Question 3.

If the distance between Sun and Earth becomes double, then the gravitational force on Earth will be

A. Double
B. Same
C. Half
D. One Fourth

Ans: D. One Fourth


Question 4.

What is the minimum escape velocity of rocket to be launched into space ?

A. 5 Km/Sec.
B. 6 Km/Sec.
C. 11 Km/Sec.
D. 15 Km/Sec.

Ans: C. 11 Km/Sec.


Question 5.

Who enunciated the laws of planetary motion?

A. Nicolaus Copernicus
B. Johannes Kepler
C. Isaac Newton
D. Galileo

Ans: B. Johannes Kepler


Question 6.

Which of the following celestial bodies contains abundant quantities of helium-3, a potential source of energy ?

A. Earth
B. Moon
C. Venus
D. Saturn

Ans: B. Moon


Question 7.

The large collection of stars, dust and gas held together by gravitational attraction between components is known as

A. Cluster
B. Atmosphere
C. Galaxy
D. Sun Family

Ans: C. Galaxy


Question 8.

The period of revolution of a geostationary satellite is

A. 365 days
B. 30 days
C. 24 hours
D. Changing continuously

Ans: C. 24 hours


Question 9.

The tidal waves on sea is mainly due to

A. Gravitational Effect of Moon on Earth
B. Gravitational Effect of Sun on Earth
C. Gravitational Effect of Earth on Moon
D. None of the above

Ans: A. Gravitational Effect of Moon on Earth


Question 10.

The period of revolution of a certain planet in an orbit of radius R is T. Its period of revolution in an orbit of radius 4R will be:

A. 8 T
B. 4 T
C. 1 T
D. 2 T

Ans: A. 8 T


Question 11.

A person can jump higher on the moon’s surface than on the earth because :

A. The moon’s surface is rough
B. The acceleration due to gravity in moon is smaller than that on the earth.
C. The moon is cooler than earth
D. The moon has no atmosphere

Ans: B. The acceleration due to gravity in moon is smaller than that on the earth.


Question 12.

The laws which govern the motion of planets are called __

A. Newton’s Laws
B. Kepler’s Laws
C. Avogadro’s laws
D. De Morgan’s Laws

Ans: B. Kepler’s Laws


Question 13.

The time period of a pendulum when taken to the Moon would:

A. Remain the same
B. Decrease
C. Become zero
D. Increase

Ans: D. Increase


Question 14.

Which is evidence that supports the dynamo theory?

A. Earth’s outer core contains liquid that conducts electricity
B. Earth’s core contains a large amount of iron
C. Granite and basalt conduct electricity
D. Convection occurs in Earth’s inner core

Ans: B. Earth’s core contains a large amount of iron


Question 15.

The velocity required to place a vehicle in orbit around the moon is __ that required to place it in orbit round the earth.

A. Less than
B. Greater than
C. Equal to
D. Greater than or equal to

Ans: A. Less than


Question 16.

Who gave the Theory of Relativity?

A. Isaac Newton
B. Archimedes
C. Albert Einstein
D. Galileo Galilei

Ans: C. Albert Einstein


Question 17.

“God Particle” is

A. Neutrino
B. Higgs Boson
C. Meson
D. Positron

Ans: B. Higgs Boson


Question 18.

Which of the following is indicated by the colour of a star ?

A. Weight
B. Distance
C. Temperature
D. Size

Ans: C. Temperature


Question 19.

Which measurement depends on gravitational force?

A. Mass
B. Weight
C. Height
D. All of the above

Ans: B. Weight


Question 20.

What is the minimum velocity required for a rocket to overcome earth’s gravity and travel into space?

A. 18 km/sec
B. 11.2 km/sec
C. 21 km/sec
D. 35 km/sec

Ans: B. 11.2 km/sec


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment