Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 48

Question 1.

An oil drop spreads over water because

A. Oil is lighter than water
B. Oil is more viscous
C. Oil does not mix with water
D. water has a higher surface tension

Ans: D. water has a higher surface tension


Question 2.

A tank filled partially with a liquid is subjected to a uniform horizontal acceleration. Which of the following is true for the surface of liquid in the tank?

A. The liquid surface falls down on the direction of motion and rises up on the back side of the tank
B. The liquid surface falls down only at the center of the tank
C. The surface of the liquid remains horizontal
D. None

Ans: A. The liquid surface falls down on the direction of motion and rises up on the back side of the tank


Question 3.

Ball pen functions on the principle of :

A. Viscosity
B. Boyle’s Law
C. Gravitational force
D. Surface tension

Ans: D. Surface tension


Question 4.

A body falling through a liquid acquires a steady velocity is known as

A. End velocity
B. Touch down velocity
C. Terminal velocity
D. Steady state velocity

Ans: C. Terminal velocity


Question 5.

Rotameter is used to measure

A. Vortex flow
B. Density of fluids
C. Velocity of fluid in pipes
D. Flow of fluids

Ans: D. Flow of fluids


Question 6.

The lift of an aeroplane is caused by

A. Law of gravitation
B. Theorem of continuity
C. Pascel’s law
D. Bernouli’s theorem

Ans: D. Bernouli’s theorem


Question 7.

When a detergent is added to pure water, its surface tension

A. Increases
B. Decreases
C. Remains constant
D. Becomes infinite

Ans: B. Decreases


Question 8.

The spoon dropped by an astronaut in a satellite will

A. Fall to the floor
B. Remain stationary
C. Continue to follow the motion of the satellite
D. Move tangentially away

Ans: C. Continue to follow the motion of the satellite


Question 9.

Siphon will fail to work if

A. The level of the liquid in the two vessels are at the same height
B. The temperature of the liquids in the two vessels are the same
C. The densities of the liquid in the two vessels are equal
D. Both its limbs are of unequal length

Ans: A. The level of the liquid in the two vessels are at the same height


Question 10.

Which of the following instrument is used to measure Soil Water Tension?

A. Photometer
B. Pyrometer
C. Psychrometer
D. Tensiometer

Ans: D. Tensiometer


Question 11.

Pieces of camphor placed on water move about rapidly. This is because of

A. Diffusion
B. Viscosity
C. Surface tension
D. Capillarity

Ans: C. Surface tension


Question 12.

An aircraft can perform aerobatic manoeuvres in a vertical loop because of

A. Gravity
B. Centripetal force
C. Weight
D. Centrifugal force

Ans: A. Gravity


Question 13.

Sprayer functions on

A. Bernouli’s principle
B. Archemede’s principle
C. Pascal’s law
D. Floatation principle

Ans: A. Bernouli’s principle


Question 14.

Blotting paper absorbs ink due to

A. Capillary action phenomenon
B. Diffusion of ink through the blotting
C. Siphon action
D. Viscosity of ink

Ans: A. Capillary action phenomenon


Question 15.

What is unit of Viscosity ?

A. Coulomb
B. Newton second per square meter
C. Watt per meter per degree celcius
D. Joule per kilogram per Kelvin

Ans: B. Newton second per square meter


Question 16.

Which one is not a part of Kepler’s Law?

A. Law of orbits
B. Law of areas
C. Law of speed
D. Law of periods

Ans: C. Law of speed


Question 17.

A drop of liquid assumes spherical shape because:

A. Intermolecular forces are strong in liquids
B. A sphere has the least surface area for a given volume
C. A sphere has the largest surface area for a given volume
D. Inter molecular forces are weak in liquids

Ans: B. A sphere has the least surface area for a given volume


Question 18.

Name the process by which bubbles from liquid are formed?

A. Effervescence
B. Surface Tension
C. Surface Energy
D. Degasification

Ans: A. Effervescence


Question 19.

The hair of shaving brush clings together when removed from water due to

A. Surface tension
B. Viscosity
C. Elasticity
D. Friction

Ans: A. Surface tension


Question 20.

Kepler’s law of planetary motion states that the square of the time period is proportional to the

A. Semi-major axis
B. Square of the semi-major axis
C. Cube of the semi-major axis
D. Fourth power of the semi-major axis

Ans: C. Cube of the semi-major axis


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment