Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 47

Question 1.

Which of these liquids has the highest viscosity?

A. Milk
B. Syrup
C. Pineapple juice
D. Water

Ans: B. Syrup


Question 2.

Two rods, one of copper and other of steel, experience the same upthrust when placed in water.Thus, both have

A. Equal volume
B. Equal weight
C. Equal density
D. Equal mass

Ans: A. Equal volume


Question 3.

Which of the following is not a property of heavy water ?

A. Boiling point of heavy water is lower than that or ordinary water
B. Density of heavy water is higher than that of ordinary water
C. Freezing point of heavy water is higher than that of ordinary water
D. It produces corrosion

Ans: A. Boiling point of heavy water is lower than that or ordinary water


Question 4.

If cream is removed from milk, its density

A. Increases
B. Decreases
C. Remains the same
D. May increase or decrease

Ans: A. Increases


Question 5.

The absorption of ink by blotting paper involves

A. Viscosity of ink
B. Diffusion of ink through the blotting
C. Capillary action phenomenon
D. Siphon action

Ans: C. Capillary action phenomenon


Question 6.

If ice floating on water in a vessel melts, the water level in the vessel __ .

A. Increases
B. Does not change
C. First increases before decreasing
D. Decreases

Ans: B. Does not change


Question 7.

Which of the following liquids is most viscous?

A. Oil
B. Milk
C. Water
D. Petrol

Ans: A. Oil


Question 8.

A falling drop of rain water acquires the spherical shape due to

A. Viscosity
B. Surface Tension
C. Atmospheric pressure
D. Gravitational force

Ans: B. Surface Tension


Question 9.

Water from soil enters into the root hairs owing to :

A. Atmospheric pressure
B. Capillary pressure
C. Root pressure
D. Osmotic pressure

Ans: B. Capillary pressure


Question 10.

On a clean glass plate a drop of water spreads to form a thin layer whereas a drop of mercury remains almost spherical because

A. Mercury is a metal
B. Density of mercury is greater than that of water
C. Cohesion of mercury is greater than its adhesion with glass
D. Cohesion of water is greater than its adhesion with glass

Ans: C. Cohesion of mercury is greater than its adhesion with glass


Question 11.

Small bubbles are perfectly spherical because of

A. Gravity
B. Pressure
C.Viscosity
D. Surface tension

Ans: D. Surface tension


Question 12.

Why the needle of iron swims on water surface when it is kept gently ?

A. It will remain under the water, when it will displace more water than its weight
B. The density of needle is less than that of water
C. Due to surface tension
D. Due to its shape

Ans: C. Due to surface tension


Question 13.

Which of the following liquids has the least density ?

A. Fresh water
B. Salt water
C. Petrol
D. Mercury

Ans: C. Petrol


Question 14.

The velocity of falling rain drops attains a terminal value because of

A. Surface tension
B. Air current
C. Upward thrust due to air
D. Viscous force exerted by air

Ans: D. Viscous force exerted by air


Question 15.

Pitot tube is used to measure

A. Static pressure
B. Velocity at stagnation point
C. Stagnation pressure
D. Dynamic pressure

Ans: C. Stagnation pressure


Question 16.

Rise of oil a wick is due to

A. Density of the oil
B. Viscosity of the oil
C. Surface tension of the oil
D. Pressure of the oil

Ans: C. Surface tension of the oil


Question 17.

A small drop of oil spreads over water because :

A. Oil has a higher surface tension
B. Water has a higher surface tension
C. Oil has a higher viscosity
D. Water has a higher viscosity

Ans: B. Water has a higher surface tension


Question 18.

Which one is the unit of surface tension of a liquid

A. Newton /m2
B. Electron volt /cm2
C. Joule/ mm
D. None of the above

Ans: B. Electron volt /cm2


Question 19.

A spherical ball made of steel when dropped in mercury container

A. Sink in mercury
B. Will be on the surface of mercury
C. Will be partly immersed mercury
D. Will dissolve in mercury

Ans: B. Will be on the surface of mercury


Question 20.

Bubbles of air rise up through liquids due to

A. Surface tension and adherence
B. Viscosity and buoyancy
C. Air current over the liquid and buoyancy
D. Up thrust and surface tension

Ans: B. Viscosity and buoyancy


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment