Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 45

Question 1.

Skids occur when the brakes are applied so hard that the front or rear wheels lose traction are called as

A. Cornering
B. Blowout
C. Power
D. Braking

Ans: D. Braking


Question 2.

In uniform circular motion, the linear velocity is perpendicular to

A. Radius
B. Force
C. Radius vector
D. Momentum

Ans: C. Radius vector


Question 3.

The odometer guage indicates

A. The distance travelled by a vehicle
B. The depth of the ocean
C. Pitch length
D. Frequency of the wave

Ans: A. The distance travelled by a vehicle


Question 4.

During the motion of a projectile fired from the earth surface, __

A. Its kinetic energy remains constant
B. Its momentum remains constant
C. Vertical component of its velocity remains constant
D. Horizontal component of its velocity remains constant

Ans: D. Horizontal component of its velocity remains constant


Question 5.

Flywheel is an important part of a steam engine because it :

A. Accelerates the speed of the engine
B. Helps the engine in keeping the speed uniform
C. Decreases the moment of inertia
D. Gives strength to the engine

Ans: B. Helps the engine in keeping the speed uniform


Question 6.

If a force acts upon two objects at rest, and having different masses for the same amount of time, then which one of the following will be the same for both the objects?

A. Acceleration
B. Kinetic Energy
C. Velocity
D. Momentum

Ans: D. Momentum


Question 7.

What property of matter is momentum related to?

A. Mass
B. Velocity
C. Both A & B
D. None of the above

Ans: C. Both A & B


Question 8.

The following particles move with same kinetic energy. Which of them has maximum momentum ?

A. Electron
B. Proton
C. Deutron
D. Alpha Particle

Ans: D. Alpha Particle


Question 9.

Consider the following statements :

  1. There is no net moment on a body which is in equilibrium.
  2. The momentum of a body is always conserved.
  3. The kinetic energy of an object is always conserved.
    Which of the statements given above is/are correct?

A. 1, 2 and 3
B. 2 and 3 only
C. 1 and 2 only
D. 1 only

Ans: C. 1 and 2 only


Question 10.

The swing of a spinning cricket ball in air can be explained on the basis of

A. Sudden change in wind direction.
B. Buoyancy of air.
C. Turbulence caused by wind.
D. Bernoulli’s theorem.

Ans: C. Turbulence caused by wind.


Question 11.

Should cars have bumpers that collapse under impact?

A. Yes, since the offending car should get damaged and pay for the mistake
B. No, since it would be very expensive to get the car repaired
C. No, since the colliding car would then ram into the occupants and kill them
D. Yes, since they help to absorb the impact of a collision and keep the occupants safe

Ans: D. Yes, since they help to absorb the impact of a collision and keep the occupants safe


Question 12.

The rate of change of linear momentum of a body falling freely under gravity is equal to it’s __ ?

A. Kinetic Energy
B. Weight
C. Potential Energy
D. Impulse

Ans: B. Weight


Question 13.

What will happen if an object is dropped from a height and there is no air resistance?

A. It will fall with a constant speed and acceleration
B. Its acceleration will increase
C.Both speed and acceleration will increase
D. Its speed will increase

Ans: D. Its speed will increase


Question 14.

When the speed of car is doubled, then what will be the braking force of the car to stop it in the same distance ?

A. Four times
B. Two times
C. Half
D. One-fourth

Ans: A. Four times


Question 15.

According to the theory of relativity, which of the following always remains constant ?

A. Length of an object
B. Time
C. Space
D. Velocity of light

Ans: D. Velocity of light


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment