Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 44

Question 1.

The quantity that is not conserved in an inelastic collision is

A. Momentum
B. Kinetic Energy
C. Total Energy
D. All of these

Ans: B. Kinetic Energy


Question 2.

Velocitation is the tendency to

A. Be traveling at a speed that is faster than perceived
B. Be traveling at a speed that is slower than perceived
C. Both A & B
D. None of the above

Ans: A. Be traveling at a speed that is faster than perceived


Question 3.

Force of impact is the force

A. By the objects weight
B. By the speed of the object
C. When the objects meet
D. None of the above

Ans: C. When the objects meet


Question 4.

A cyclist leans inwards when he is negotiating a curve so that

A. He may increase his speed
B. His weight may be reduced
C. Necessary centripetal force may be available from the horizontal component of the normal reaction due to the track to maintain the curved motion.
D. No frictional force may be produced between the wheels and the axle

Ans: C. Necessary centripetal force may be available from the horizontal component of the normal reaction due to the track to maintain the curved motion.


Question 5.

The dimension MLT–2 corresponds to

A. Force
B. Work done
C. Acceleration
D. Velocity

Ans: A. Force


Question 6.

If the velocity-time graph of a particle is represented by y = mt + c, then the particle is moving with

A. Constant speed
B. Constant velocity
C. Constant acceleration
D. Varying acceleration

Ans: C. Constant acceleration


Question 7.

A rubber ball is dropped from a height of 2 metres. To what height will it rise if there is no loss of energy/velocity after rebounding ?

A. 4 metres
B. 3 metres
C. 2 metres
D. 1 metre

Ans: C. 2 metres


Question 8.

If an object is thrown upwards, what will be its velocity, when it reaches its maximum height?

A. 0 m/s
B. 4.9 m/s
C. 14.7 m/s
D. 20 m/s

Ans: A. 0 m/s


Question 9.

If lift is going up with acceleration, the apparent weight of a body is

A. May be more or less than true weight
B. More than the true weight
C. Less than the true weight
D. Equal to the true weight

Ans: B. More than the true weight


Question 10.

Which one of the following is applicable to collision-coalescence process of precipitation?

A. Clouds which do not extend beyond the freezing level
B. Clouds which extend beyond the freezing level
C. All types of clouds
D. Cirrocumulus cloud

Ans: A. Clouds which do not extend beyond the freezing level


Question 11.

A piece of paper and a cricket ball are dropped from the same height. Under which of the following conditions do both reach the surface simultaneously ?

A. They must have the same volume
B. They must have the same density
C. They must have the same mass
D. They must be dropped in vacuum

Ans: D. They must be dropped in vacuum


Question 12.

Knot is a measure of

A. The speed of ship
B. The curvature of spherical objects
C. Solar radiation
D. Intensity of earthquake shock

Ans: A. The speed of ship


Question 13.

The force that generates wind is

A. Gravity force
B. Pressure gradient force
C.Coriolis force
D. Centrifugal force

Ans: B. Pressure gradient force


Question 14.

The law of conservation of energy states that

A. Energy can neither be created nor destroyed
B. Energy can either be created nor destroyed
C. Energy can neither be created or destroyed
D. Energy can either be created or destroyed

Ans: A. Energy can neither be created nor destroyed


Question 15.

Angle of friction and angle of repose are

A. Equal to each other
B. Not equal to each other
C. Proportional to each other
D. None of the above

Ans: A. Equal to each other


Question 16.

A pilot has to release the bomb to hit a target

A. Right above the target
B. Beyond the target
C. Before the target
D. None of these

Ans: C. Before the target


Question 17.

A boy sitting in a train moving with a uniform velocity drops a coin outside. A man standing outside the train will find the trajectory of the coin to be

A. A parabola
B. A circle
C. A horizontal straight line
D. A vertical straight line

Ans: A. A parabola


Question 18.

A hunter on the ground wishes to shoot a bird on a tree at a distance with his rifle. He has to point the rifle

A. At the lower elevation than the bird
B. At a higher elevation than the bird
C. In the same direction as the bird
D. Vertically upwards

Ans: B. At a higher elevation than the bird


Question 19.

The term ”Higgs Boson’ is associated with

A. Nano Technology
B. Oncology
C. God Particle
D. Stem Cell Research

Ans: C. God Particle


Question 20.

What is the other name of Galileo’s law of falling bodies?

A. Law of motion
B. Newton’s first law
C. Newton’s second law
D. Newton’s third law

Ans: B. Newton’s first law


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment