Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 43

Question 1.

A man stands on the pan of a balance holding a fish in his right hand and bucket of water in his left hand. If he transfers the fish into the bucket, the total weight on the pan

A. Increases
B. Decreases
C. Remains the same
D. First increases and then decreases

Ans: C. Remains the same


Question 2.

What is the change in the angular momentum of a system as per the Law of Conservation of Angular momentum, if the total external torque acting is zero?

A. Remains constant
B. Becomes zero
C. Increases exponentially
D. None of the above

Ans: A. Remains constant


Question 3.

A man standing at the top of a tower has two spheres A and B. He drops sphere A downwards and throws sphere B horizontally at the same time. Which of the following is correct ?

A. Both the spheres will reach the ground simultaneously.
B. A will reach the ground first.
C. B will reach the ground first.
D. The question is incomplete because the masses of the spheres are not given.

Ans: A. Both the spheres will reach the ground simultaneously.


Question 4.

If an electron and a photon have the same wavelength, then they will have the same

A. Velocity
B. Linear momentum
C. Angular momentum
D. Energy

Ans: B. Linear momentum


Question 5.

A boy is swinging a ball attached to a string in a horizontal circle. If the string snaps

A. The ball will travel towards the center of the circle and fall down
B. It will continue to travel along a tangent to the circle at the point the ball was at the time of snapping and finally fall down
C. It will fall down at the same place where the string breaks
D. None of these

Ans: B. It will continue to travel along a tangent to the circle at the point the ball was at the time of snapping and finally fall down


Question 6.

The force that keeps a body in a circular motion called

A. The centripetal force
B. The centrifugual force
C. The frictional force
D. All the above

Ans: A. The centripetal force


Question 7.

Two stones of unequal masses are thrown vertically up with the same velocity. Which of the following will happen?

A. The heavier mass will reach greater height
B. The lighter mass will reach greater height
C. Both will reach the same height
D. Any of them may reach greater height

Ans: C. Both will reach the same height


Question 8.

A ball is thrown vertically upward from the ground. It crosses a point at the height of 25 m twice at an interval of 4 seconds. The ball was thrown with the velocity of

A. 18 m/s
B. 25 m/s
C. 30 m/s
D. 36 m/s

Ans: C. 30 m/s


Question 9.

A body moving in a circular path with a constant speed has a

A. Constant velocity
B. Constant acceleration
C. Constant kinetic energy
D. Constant displacement

Ans: C. Constant kinetic energy


Question 10.

It is easier to carry two buckets of water in one hand each, than to carry only one in one hand because

A. Weights of buckets are balanced
B. Centre of gravity falls within the body
C. Centre of gravity and centre of equilibrium fall within the feet
D. Resultant weight of buckets is zero

Ans: C. Centre of gravity and centre of equilibrium fall within the feet


Question 11.

The dimension of which of the following is the same as that of impulse ?

A. Volume
B. Momentum
C. Torque
D. Change in the rate of momentum

Ans: B. Momentum


Question 12.

Rain drops fall from great height. Which among the following statements is true regarding it?

A. They fall with that ultimate velocity, which are different for different droplets
B. They fall with same ultimate velocity
C. Their velocity increases and they fall with different velocity on the earth
D. Their velocity increases and they fall with same velocity on the earth

Ans: A. They fall with that ultimate velocity, which are different for different droplets


Question 13.

The point where total mass of a body is supposed to be concentrated is known as

A. Dead centre
B. Centre of mass
C. Centre of gravity
D. Centre of motion

Ans: B. Centre of mass


Question 14.

The working of a rocket is based on the principle of:

A. Conservation of momentum
B. Conservation of mass
C. Conservation of energy
D. Conservation of angular momentum

Ans: A. Conservation of momentum


Question 15.

An object covers distance which is directly proportional to the square of the time. Its accelaration is

A. Increasing
B. Decreasing
C. Zero
D. Constant

Ans: D. Constant


Question 16.

A particle dropped from the top of a tower uniformly falls on ground at a distance which is equal to the height of tower. Which of the following paths will be traversed by the particle ?

A. Circle
B.Parabolic
C. Great circle
D. Hyper–parabolic

Ans: B.Parabolic


Question 17.

The angle in which a cricket ball should be hit to travel maximum horizontal distance is :

A. 60° with horizontal
B. 45° with horizontal
C. 30° with horizontal
D. 15° with horizontal

Ans: B. 45° with horizontal


Question 18.

A bomb at rest explodes into a large number of tiny fragments. The total momentum of all the fragments

A. Is zero
B. Depends on the total mass of all the fragments
C. Depends on the speeds of various fragments
D. Is infinity

Ans: A. Is zero


Question 19.

A bullet of mass 10gm is fired with a velocity of 40 m/s from a gun of mass 8 kg. Find the recoil velocity (in m/s) of the gun.

A. 2
B. 0.1
C. 4
D. 0.05

Ans: D. 0.05


Question 20.

A particle is thrown vertically upward. When it reaches the highest point, it has

A. A downward acceleration
B. An upward acceleration
C. A downward velocity
D. A horizontal velocity

Ans: A. A downward acceleration


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment