Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 42

Question 1.

What is the SI unit of Power?

A. Boyle
B. Watt
C. Newton
D. Pascal

Ans: B. Watt


Question 2.

What is the direction of torque?

A. Perpendicular to the direction of applied force
B. Same as the direction of applied force
C. Opposite to the direction of applied force
D. Parallel to the radius

Ans: A. Perpendicular to the direction of applied force


Question 3.

A disk and a sphere of same radius but different masses roll on two inclined planes of the same altitude and length. Which one of the two objects gets to the bottom of the plane first ?

A. Depends on their masses
B. Sphere
C. Disk
D. Both reach at the same time

Ans: B. Sphere


Question 4.

When all the forces and torques are balanced in a mechanical body it is said to be in

A. Equilibrium
B. Static
C. Buoyancy
D. None of the above

Ans: A. Equilibrium


Question 5.

For which one of the following does the centre of mass lie outside the body?

A. A fountain pen
B. A cricket ball
C. A ring
D. A book

Ans: C. A ring


Question 6.

The motion of a body around a circular path is an example of

A. Uniform velocity, variable acceleration
B. Uniform speed, uniform velocity
C. Uniform speed, variable velocity
D. Uniform speed, variable acceleration

Ans: A. Uniform velocity, variable acceleration


Question 7.

The washing machine works on the principle of

A. Dialysis
B. Diffusion
C. Reverse osmosis
D. Centrifugation

Ans: D. Centrifugation


Question 8.

Centrifugal force increases with

A. Temperature
B. Pressure
C. Acceleration
D. Humidity

Ans: C. Acceleration


Question 9.

When a pail of water is swung in a vertical circle, the water does not fall out at the top of the loop when the speed is

A. Below a certain minimum value irrespective of amount of water in the pail
B. Above a certain minimum value irrespective of amount of water in the pail
C. Above a certain minimum value depending on amount of water in the pail
D. Below a certain minimum value depending on amount of water in the pail

Ans: B. Above a certain minimum value irrespective of amount of water in the pail


Question 10.

What should a person on a freely rotating turn table do to decrease his (angular) speed ?

A. Bring his hands together
B. Raise his hands up
C. Spread his hands outwards
D. Sit down with raised hands

Ans: C. Spread his hands outwards


Question 11.

When an unbalanced force acts on an object

A. Causes change in motion of the object
B. The speed & direction of the object will change
C.Causes the object to move
D. All of the above

Ans: D. All of the above


Question 12.

The minimum number of forces to keep a particle in equilibrium is

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Ans: B. 2


Question 13.

Fat can be seperated from milk in a cream seperator because of :

A. Cohesive Force
B. Gravitational Force
C. Centripetal Force
D. Centrifugal Force

Ans: D. Centrifugal Force


Question 14.

A sphere rolls down on two inclined planes of different angles but same height, it does so

A. In the same time
B. With the same speed
C. In the same time with the same speed
D. In the same time with the same kinetic energy

Ans: B. With the same speed


Question 15.

What type of force acts on a car moving around a curve?

A. Centrifugal force
B. Cohesive force
C. Centripetal force
D. Gravitational force

Ans: C. Centripetal force


Question 16.

When milk is churned, the cream separates from it due to:

A. Frictional force
B. Centrifugal force
C. Gravitational force
D. Viscous forces

Ans: B. Centrifugal force


Question 17.

In case of uniform circular motion, the acceleration is

A. Variable in magnitude but constant in direction
B. Constant in magnitude and directed radially inwards
C.Variable in magnitude but tangential to the circle
D. Zero

Ans: A. Variable in magnitude but constant in direction


Question 18.

If a body moves with a constant speed in a circle

A. No work is done on it
B.No force acts on it
C. No acceleration is produced in it
D. Its velocity remains constant

Ans: D. Its velocity remains constant


Question 19.

Damp clothes are dried in spin dryers by the action of

A. Centripetal forces
B. Centrifugal forces
C. Central forces
D. Non central forces

Ans: B. Centrifugal forces


Question 20.

When the milk is churned vigorously the cream from it is separated out due to

A. Centripetal force
B. Gravitational force
C. Frictional force
D. Centrifugal force

Ans: D. Centrifugal force


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment