Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 38

Question 1.

The blue colour of water in the sea is due to

A. Absorption of other colours except blue by water molecules
B. Scattering of blue light by water molecules
C. Reflection of blue light by impurities in sea water
D. Reflection of blue sky by sea water

Ans: A. Absorption of other colours except blue by water molecules


Question 2.

A thin oil film on a water surface appears coloured because of

A. Reflection
B. Interference
C. Diffraction
D. Polarization

Ans: B. Interference


Question 3.

The splitting of white light into its components is due to:

A. Reflection
B. Refraction
C. Transmission
D. Dispersion

Ans: D. Dispersion


Question 4.

Mist is caused by

A. Dry ice
B. Ice at low temperature
C. Water vapour at low temperature
D. Carbon-monoxide in solid form

Ans: C. Water vapour at low temperature


Question 5.

The bending of light when it passes around a corner or a slit is due to __

A. Reflection
B. Refraction
C. Diffraction
D. Total internal reflection

Ans: C. Diffraction


Question 6.

The blue colour of sky is due to

A. Reflection of sunlight
B. Refraction of sunlight
C. Scattering of shorter wavelengths of sunlight in the atmosphere
D. Scattering of longer wavelengths of sunlight in the atmosphere

Ans: C. Scattering of shorter wavelengths of sunlight in the atmosphere


Question 7.

Which of the following is used to split white light into different colours ?

A. Glass slab
B. Convex lens
C. Concave lens
D. Prism

Ans: D. Prism


Question 8.

Which colour is the complementary colour of yellow ?

A. Blue
B. Green
C. Orange
D. Red

Ans: A. Blue


Question 9.

The colour of the ocean appears to be blue because the sunlight falling on it is

A. Reflected
B. Refracted
C. Diffracted
D. Scattered

Ans: D. Scattered


Question 10.

The phenomenon of light associated with the appearance of blue colour of the sky is

A. Interference
B. Reflection
C. Refraction
D. Scattering

Ans: D. Scattering


Question 11.

What colour does blue and yellow make?

A. Green
B. Black
C. Red
D. White

Ans: A. Green


Question 12.

In sunlight a rose appears red. In green light, the same rose appears

A. Red
B. Black
C. Green
D. Yellow

Ans: B. Black


Question 13.

Which of the following statements is true when we see ”rainbow’ ?

A. We face sun and raindrops
B. The Sun remains behind us and we face raindrops
C. In light rainfall, we face Sun
D. The sky remains clear and the sun is at lower position in the sky

Ans: B. The Sun remains behind us and we face raindrops


Question 14.

The sky appears blue because of

A. Atmospheric water vapour
B. Scattering of light
C. Reflection on sea water
D. Emision of blue wavelength by the sun

Ans: B. Scattering of light


Question 15.

Which colour has the highest frequency?

A. Violet
B. Red
C. Indigo
D. Green

Ans: A. Violet


Question 16.

When the Sun is near the horizon during the morning or evening, it appears reddish. The phenomenon that is responsible for this observation is

A. Reflection of light
B. Refraction of light
C. Dispersion of light
D. Scattering of light

Ans: D. Scattering of light


Question 17.

Danger signals are generally red as red light

A. Is least bright
B. Undergoes least deviation
C. Has lowest velocity
D. Gives comfort to eye

Ans: B. Undergoes least deviation


Question 18.

Light scattering takes place in

A. Colloidal solutions
B. Acidic solutions
C. Electrolyte solutions
D. Basic solutions

Ans: A. Colloidal solutions


Question 19.

The splitting of different colours of light in a prism is :

A. Reflection of light
B. Disperson of light
C. Diffraction of light
D. Refraction of light

Ans: B. Disperson of light


Question 20.

Which combination of colour is the most convenient during day and night time ?

A. Organe and blue
B. White and black
C. Yellow and blue
D. Red and green

Ans: D. Red and green


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment