Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 37

Question 1.

Land is considered a resource because it

A. Is used to produce things
B. Requires labor to be useful
C. Is always available to use
D. Costs little or nothing to use

Ans: A. Is used to produce things


Question 2.

Which of the following is not a form of Energy?

A. Heat
B. Sound
C. Motion
D. Pressure

Ans: D. Pressure


Question 3.

The source of the Sun’s energy is the process of

A. Photoelectric emission
B. Nuclear fission
C. Nuclear fusion
D. Thermionic emission

Ans: C. Nuclear fusion


Question 4.

The energy emitted by the Sun is due to

A. Chemical reaction
B. Nuclear fission
C. Nuclear fusion
D. All of the above

Ans: C. Nuclear fusion


Question 5.

What is the source of energy for the water cycle?

A. Rain water
B. Sun
C. Clouds
D. Animals

Ans: B. Sun


Question 6.

Which of the following is the second largest source of global energy?

A. Fossil fuel
B. Nuclear Energy
C. Renewable Energy
D. None of these

Ans: C. Renewable Energy


Question 7.

Hot springs are heated geothermally by underlying

A. Water
B. Magma
C. Mitula
D. None of the above

Ans: B. Magma


Question 8.

Where does hydroelectric energy come from?

A. Air
B. Water
C. Solar
D. All of the above

Ans: B. Water


Question 9.

Which of the following is a non renewable source of energy ?

A. Biogas
B. Solar
C. Wind
D. Coal

Ans: D. Coal


Question 10.

Which of the following is a renewable source of energy

A. Natural gas
B. Coal
C. Wind
D. Oil

Ans: C. Wind


Question 11.

Which of the following is the cleanest source of energy?

A. Biofuel
B. Fossil fuel
C. Nuclear power
D. Wind energy

Ans: D. Wind energy


Question 12.

Which colour has the highest energy?

A. Violet
B. Red
C.Blue
D. White

Ans: A. Violet


Question 13.

Which resource is both renewable and inexpensive?

A. Sunlight
B. Coal
C. Gold
D. Minerals

Ans: A. Sunlight


Question 14.

The energy that generates wind comes from what source?

A. Anemometers
B. Solar radiation
C. Ocean currents
D. None of the above

Ans: B. Solar radiation


Question 15.

The Solar energy produced by

A. Fusion reaction
B. Fission reaction
C. Combustion reaction
D. None

Ans: A. Fusion reaction


Question 16.

Red is used as an emergency or danger signal as

A. It is a striking colour
B. Its wavelength is the longest
C.It is scattered
D. It has very high energy

Ans: B. Its wavelength is the longest


Question 17.

Sources of geothermal power are

A. Water
B. Earth’s heat
C. Both A & B
D. None of the above

Ans: C. Both A & B


Question 18.

Solar energy is due to

A. Fusion reactions
B. Fission reactions
C. Combustion reactions
D. Chemical reactions

Ans: A. Fusion reactions


Question 19.

The oldest type of energy known to man is

A. Wind power
B. Solar power
C. Tidal energy
D. Geothermal energy

Ans: D. Geothermal energy


Question 20.

Which of these travels in glass with minimum velocity ?

A. Red light
B. Violet light
C. Green light
D. Yellow light

Ans: B. Violet light


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment