Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 36

Question 1.

What is refractive index ?

A. It is defined as the ratio of speed of light in the medium to the speed of light in vacuum.
B. It is defined as the product of speed of light in medium and in vacuum.
C. It is defined as the ratio of speed of light in vacuum to the speed of light in the medium.
D. None of above

Ans: C. It is defined as the ratio of speed of light in vacuum to the speed of light in the medium.


Question 2.

A concave lens always forms an image which is

A. Real and erect
B. Virtual and erect
C. Real and inverted
D. Virtual and inverted

Ans: B. Virtual and erect


Question 3.

Which alternative energy source is exhaustible?

A. Tidal energy
B. Wind energy
C. Solar energy
D. Geothermal energy

Ans: D. Geothermal energy


Question 4.

Solar cells work on the principle of

A. Photovoltaic effect
B.Photoelectric effect
C. Photoconductive effect
D. Photosynthesis

Ans: A. Photovoltaic effect


Question 5.

A star appears twinkling in the sky because of

A. Scattering of light by atmosphere
B. Reflection of light by atmosphere
C. Refraction of light by atmosphere
D. Diffraction of light by atmosphere

Ans: C. Refraction of light by atmosphere


Question 6.

Which one of the following determines the sharpness of image in a camera ?

A. The aperture
B. The exposure time
C. The focal length of the lens
D. Size of the camera

Ans: A. The aperture


Question 7.

Which of the following is a Non Renewable Resource of Energy?

A. Wind Power
B. Hydrogen Fuel
C. Natural Gas
D. Solar Energy

Ans: C. Natural Gas


Question 8.

Wind and solar energy are examples of

A. Non renewable
B. Renewable
C. Unsustainable
D. Limited

Ans: B. Renewable


Question 9.

What type of lens is used in a magnifying glass

A. Concave
B. Plano-concave
C. Convex
D. None of the above

Ans: C. Convex


Question 10.

Dioptre is the unit of

A. Power of a lens
B. Focal length of a lens
C. Light intensity
D. Sound intensity

Ans: A. Power of a lens


Question 11.

Which of the following is a renewable resource of energy?

A. Hydrogen fuel
B. Wind energy
C. Solar energy
D. All of the above

Ans: D. All of the above


Question 12.

Electrostatic precipitator is used to control the pollution of

A. Air
B. Water
C. Noise
D. Thermal

Ans: A. Air


Question 13

Time of exposure required for taking photograph of an object depends upon the

A. Brightness of the object
B. Skill of photographer
C. Proximity of object
D. Size of the object

Ans: A. Brightness of the object


Question 14.

The part of the eye having the largest refractive index is :

A. Cornea
B. Aqueous humor
C. Lens
D. Vitreous humor

Ans: C. Lens


Question 15.

The group of solar cells joined together in a definite pattern is called a

A. Battery
B. Solar heater
C. Solar cooker
D. Solar cell panel

Ans: D. Solar cell panel


Question 16.

Hydro-electric power is a:

A. non-renewable natural resource
B. A mixture of renewable and non-renewable natural resource
C. Neither renewable nor non renewable resource
D. Renewable natural resource

Ans: D. Renewable natural resource


Question 17.

A concave lens always forms

A. A real image
B. A virtual image
C. An image type which depends on object characteristics
D. An image type which depends on lens curvature

Ans: B. A virtual image


Question 18.

Vehicles use __ to see the objects coming from behind.

A. Concave lens
B. Convex lens
C. Convex mirror
D. Concave mirror

Ans: B. Convex lens


Question 19.

Which of the following uses a Non Renewable Energy Source?

A. Wind Mill Power Plant
B. Hydro Electric Plant
C. Nuclear Power Plant
D. Tidal Power Plant

Ans: C. Nuclear Power Plant


Question 20.

Energy that is produced commercially from coal is called

A. Light energy
B. Kinetic energy
C. Thermal energy
D. Potential energy

Ans: C. Thermal energy


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment