Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 35

Question 1.

What is the reason for twinkling of stars ?

A. Dispersion of light
B. Total internal reflection
C. Atmospheric reflection
D. Atmospheric refraction

Ans: D. Atmospheric refraction


Question 2.

The absolute refractive index of any medium is always:

A. More than one
B. 0
C. 1
D. Less than one

Ans: A. More than one


Question 3.

The phenomenon of change in direction of light when it passes from one medium to another is called

A. Propagation
B. Reflection
C. Refraction
D. Dispersion

Ans: C. Refraction


Question 4.

Which one of the following processes is responsible for the glittering of air bubble rising through water?

A. Reflection of light
B. Refraction of light
C. Total internal reflection of light
D. Scattering of light

Ans: C. Total internal reflection of light


Question 5.

The basic reason for the extraordinary sparkle of suitably cut diamond is that

A. It has well defined cleavage planes
B. It has a very high transparency
C. It has a very high refractive index
D. It is very hard

Ans: C. It has a very high refractive index


Question 6.

Lens is made up of

A. Pyrex glass
B. Flint glass
C. Ordinary glass
D. Cobalt glass

Ans: B. Flint glass


Question 7.

The refractive index of a transparent medium is maximum for

A. Red light
B. Violet light
C. Yellow light
D. Green light

Ans: B. Violet light


Question 8.

The increasing order of the refractive index of certain materials is (left to right) __

A. Rocksalt, Benzene, Kerosene, Ice
B. Rock Salt, Ice, Benzene, Kerosene
C. Ice, Kerosene, Benzene, Rock Salt
D. Kerosene, Ice, Benzene, Rock Salt

Ans: C. Ice, Kerosene, Benzene, Rock Salt


Question 9.

Refractive Index of glass with respect to water is

A. 4/3
B. 9/8
C. 2/3
D. 8/9

Ans: B. 9/8


Question 10.

‘Mirage’ is an example of

A. Refraction of light only
B. Total internal reflection of light only
C. Refraction and total internal reflection of light
D. Dispersion of light only

Ans: C. Refraction and total internal reflection of light


Question 11.

What type of lens is a magnifying glass?

A. Diverging
B. Spherical
C. Converging
D. Achromatic

Ans: C. Converging


Question 12.

Which color deviates least when passing through a Prism

A. Blue
B. Green
C. Yellow
D. Red

Ans: D. Red


Question 13.

Which of the following colour of light deviates least through the prism?

A. Yellow
B. Green
C. Violet
D. Red

Ans: D. Red


Question 14.

Mirage is due to

A. Magnetic disturbances in the atmosphere
B. Equal heating of different parts of the atmosphere
C. Unequal heating of different parts of the atmosphere
D. Depletion of ozone layer in the atmosphere

Ans: C. Unequal heating of different parts of the atmosphere


Question 15.

Which of the following is not caused by atmospheric refraction of light ?

A. Sun appearing red at sunset
B. Twinkling of stars at night
C. Sun appearing higher in the sky than it actually is
D. Sun becoming visible two or three minutes before actual sunrise

Ans: C. Sun appearing higher in the sky than it actually is


Question 16.

Which color deviates highest when passing through a Prism

A. Indigo
B. Green
C. Violet
D. Orange

Ans: C. Violet


Question 17.

Bending of light rays in denser medium is termed as:

A. Reflection
B. Dispersion
C. Refraction
D. Deflection

Ans: C. Refraction


Question 18.

A water tank appears shallower when it is viewed from top due to

A. Rectilinear propagation of light
B. Reflection
C. Total internal reflection
D. Refraction

Ans: D. Refraction


Question 19.

Why does water tank appear shallower when viewed from the top?

A. Due to reflection
B. Due to refraction
C. Due to diffraction
D. Due to total internal reflection

Ans: B. Due to refraction


Question 20.

A pond of water appears less deep due to

A. Reflection
B. Diffraction
C. Refraction
D. Polarisation

Ans: C. Refraction


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment