Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 34

Question 1.

The size of gear is usually specified by

A. Pitch circle diameter
B.Diametral pitch
C. Pressure angle
D. Circular pitch

Ans: A. Pitch circle diameter


Question 2.

Which of these is true of all simple machines?

A. These make work easier
B. Work input > work output
C. Both A & B
D. None of the above

Ans: C. Both A & B


Question 3.

Optical fibre works on which of the following principle of light?

A. Reflection
B. Refraction
C. Diffraction
D. Total internal reflection

Ans: D. Total internal reflection


Question 4.

Which of the following is a compound machine?

A. Screw
B. Knife
C. Bicycle
D. Ramp

Ans: C. Bicycle


Question 5.

Which of these is not a simple machine?

A. A pair of scissors
B. A lever
C. A ramp
D. The pulley

Ans: A. A pair of scissors


Question 6.

Which colour of light shows maximum deviation when passed through a prism ?

A. White
B. Red
C. Violet
D. Green

Ans: C. Violet


Question 7.

Which of the following is an example for cantilever beam?

A. Diving board
B. Bridge
C. See-saw
D. Common balance

Ans: B. Bridge


Question 8.

The plastic material commonly used for making gear wheels is

A. Polyesters
B. Nylons
C.Bakelit
D. Polystyrene

Ans: B. Nylons


Question 9.

The sparkling of a diamond is due to

A. Total internal reflection of light
B. Interference of light
C. Polarisation of light
D. Refraction of light

Ans: A. Total internal reflection of light


Question 10.

A machine powered by rotating blades is a

A. Fumerole
B. Turbines
C. Solar panel
D. None of the above

Ans: B. Turbines


Question 11.

The reason for a swimming pool to appear less deep than the actual depth is

A. Refraction
B. Light scattering
C. Reflection
D. Interference

Ans: A. Refraction


Question 12.

Stars appear twinkling because of ……… of light.

A. Reflection
B. Scattering
C. Emission
D.Absorption

Ans: B. Scattering


Question 13.

Second and third class levers are differentiated by

A. The location of the load
B. The location of the fulcrum
C. The presence of multiple loads
D. The type of fulcrum present

Ans: A. The location of the load


Question 14.

When light passes from one medium to another, this phenomenon of change in its direction is called __

A. Refraction
B. Diffraction
C. Propagation
D. No option is correct

Ans: A. Refraction


Question 15.

Stars in the sky appear to twinkle due to

A. A series of refractions
B. A series of reflections
C. A surface tension phenomenon
D. Multiple diminishing brightness

Ans: A. A series of refractions


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment