Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 33

Question 1.

Tungsten is used for the manufacture of the filament of an electric bulb, because

A. It is a good conductor
B. It is economical
C. It is malleable
D. It has a very high melting point

Ans: D. It has a very high melting point


Question 2.

Electromagnet is constructed with which of the following ?

A. Steel
B. Soft Iron
C. Aluminium
D. Nickel

Ans: B. Soft Iron


Question 3.

Which of the following is not a part of a CRT ?

A. Phosphor screen
B. Shadow mask
C. Electron gun
D. Gas plasma

Ans: D. Gas plasma


Question 4.

A wheel-barrow is an example of

A. Class III lever
B. Pulley system
C. Class I lever
D. Class II lever

Ans: D. Class II lever


Question 5.

In a filament type light bulb most of the electric power consumed appears as

A. Visible light
B. Infra-red rays
C. Ultra-violet rays
D. Fluorescent light

Ans: B. Infra-red rays


Question 6.

When number of turns in a coil is trippled, without any change in the length of coil, its self inductance becomes?

A. Nine times
B. Three times
C. Six times
D. One–third

Ans: A. Nine times


Question 7.

Slip rings are usually made of

A. Aluminium
B. Copper
C. Phosphor Bronze
D. Carbon

Ans: C. Phosphor Bronze


Question 8.

A single fixed pulley is used to draw water from a well because

A. Efficiency is 100%
B. Velocity ratio is low
C. Mechanical advantage is high
D. Force is applied in a convenient direction

Ans: D. Force is applied in a convenient direction


Question 9.

Which of the following metals is used for the manufacture of heating elements provided in electric iron ?

A. Nickel
B. Chromium
C. Nichrome
D. Tungsten

Ans: C. Nichrome


Question 10.

Fleming’s right hand rule is used to find the direction of the

A. Alternate current
B. Direct current
C. Induced current
D.Actual current

Ans: C. Induced current


Question 11.

The safest hammers are those with heads that are

A. Cast steel and chiseled
B. Alloy and drop-forged steel
C. Welded and alloyed
D. Chiseled and drop forged

Ans: B. Alloy and drop-forged steel


Question 12.

A fixture is defined as a device which

A. Is used to check the accuracy of workpiece
B. Holds and locates a workpiece and guides and controls one or more cutting tools
C. Holds and locates a workpiece during an inspection or for a manufacturing operation
D. All of the above

Ans: B. Holds and locates a workpiece and guides and controls one or more cutting tools


Question 13.

When an electric bulb breaks, there is an explosive sound. That is due to

A. The chemical reaction between the gases inside the bulb
B. The compressed gases inside rushing out suddenly
C. The air outside rushing in to fill the vacuum inside the bulb
D. None of these

Ans: C. The air outside rushing in to fill the vacuum inside the bulb


Question 14.

A current carrying conductor is associated with

A. A magnetic field
B. An electric field
C. An electro-magnetic field
D. An electrostatic field

Ans: C. An electro-magnetic field


Question 15.

The function of ball bearings in a wheel is :

A. To increase friction
B.To convert kinetic friction into rolling friction
C. To convert static friction into kinetic friction
D. Just for convenience

Ans: A. To increase friction


Question 16.

What type of simple machine is an axe?

A. Lever
B. Wedge
C. Both A & B
D. The screw

Ans: C. Both A & B


Question 17.

Flemings ”Left hand Rule” is associated with the effect of

A. Electric field on current
B. Magnetic field on magnet
C. Electric field on magnet
D. Magnetic Field on current

Ans: D. Magnetic Field on current


Question 18.

In order to make an electromagnet you need a

A. Dry cell batteries
B. Thin coated copper wire
C. Iron nail
D. All of the above

Ans: D. All of the above


Question 19.

Gear finishing operation is called

A. Burnishing
B. Hobbing
C. Shaping
D. Milling

Ans: A. Burnishing


Question 20.

While ascending a hill, the driver of the vehicle keeps the gear ratio

A. Equal to 1
B. Less than 1
C. Greater than 1
D. Either equal to or greater than 1

Ans: D. Either equal to or greater than 1


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment