Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 32

Question 1.

Which elements are malleable and good conductors of electricity?

A. Tin and silver
B. Iodine and silver
C. Tin and xenon
D. Iodine and xenon

Ans: A. Tin and silver


Question 2.

If a copper wire is increased to double its length, its resistance will become

A. Four times
B. One–fourth
C. Double
D. Half

Ans: A. Four times


Question 3.

The electrical domestic tube light gives white fluorescent light because of

A. Colision between molecules of filled gas under electric current
B. Heavy current
C. Vacuum inside the tube
D. Falling of ultra violet rays on the white inner coating of the tube

Ans: D. Falling of ultra violet rays on the white inner coating of the tube


Question 4.

The coil wire in the electric room heater or electric cooking heater is called __

A. Circuit
B. Element
C. Filament
D. Cells

Ans: B. Element


Question 5.

What is the resistance (in ohm) of an electrical component if a current of 0.1 A passes through it on application of 5 V of potential difference across it?

A. 0.5
B. 100
C. 50
D. 1

Ans: C. 50


Question 6.

The filament of electric bulb is made up of :

A. Copper
B. Nichrome
C. Lead
D. Tungsten

Ans: D. Tungsten


Question 7.

The unit for measuring electric power is the

A. Steridian
B. Watts
C. Watts
D. Volts

Ans: C. Watts


Question 8.

The composition of electrician solder is

A. Lead-37%, tin-63%
B. Iron-37%, tin-63%
C. Lead-37%, Steel-63%
D. Steel-37%, copper-63%

Ans: A. Lead-37%, tin-63%


Question 9.

If electric resistance is to be decreased, then the number of resistances should be connected in __

A. Series
B. Parallel
C. Mixed arrangement
D. None of these

Ans: B. Parallel


Question 10.

Full form of CFL used in place of electric bulbs is

A. Compact fluorescent lamp
B. Constantan filament lamp
C. Closed filament lamp
D. Closed fluorescent lamp

Ans: A. Compact fluorescent lamp


Question 11.

The device used to change the speed of an electric fan is

A. Amplifier
B. Regulator
C.Switch
D. Rectifier

Ans: B. Regulator


Question 12.

An electric iron of 750 W is used for S hours per day. Then the energy consumed in one day by the iron is:

A. 6 units
B. 600 units
C. 0.6 units
D. 60 units

Ans: A. 6 units


Question 13.

Ampere second could be the unit of

A. Power
B. Energy
C.Conductance
D. Charge

Ans: C.Conductance


Question 14.

Two electric bulbs marked 25W – 220V and 100W – 220V are connected in series to a 440Vsupply. Which of the bulbs will fuse?

A. 25 W
B. Both
C. 100 W
D. Neither

Ans: A. 25 W


Question 15.

The material used in electric heater is

A. Tungsten
B. Nichrome
C. Brass
D. Steel

Ans: B. Nichrome


Question 16.

The purpose of choke in tube light is

A. Induce high voltage
B. Induce low resistance
C. Induce high resistance
D. Induce low voltage

Ans: A. Induce high voltage


Question 17.

Which one of the following is a good electrical conductor?

A. Graphite
B. Diamond
C. Peat
D. Charcoal

Ans: A. Graphite


Question 18.

1 WH =

A. 360 joules
B. 36000 joules
C. 3600 joules
D. 36 joules

Ans: C. 3600 joules


Question 19.

After long periods of use, a grey spot develops on the inside of a bulb. This is because

A. The tungsten filament evaporates and collects there
B. The heat of the bulb scorches the glass at the top
C. Dust inside the bulb condenses on the top
D. Glass undergoes a change due to the heat

Ans: C. Dust inside the bulb condenses on the top


Question 20.

Electricity is transmitted over long distances

A. It is fast
B. There is less wastage of energy
C. It is safer
D. It is cheaper

Ans: B. There is less wastage of energy


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment