Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 30

Question 1.

A hydrogen balloon floats up because of

A. Air pressure decreases with decrease in height
B. Air pressure decreases with decrease in weight
C. Weight of the balloon is less than the weight of air displaced by it.
D. The pressure inside the balloon is more than the pressure outside it

Ans: C. Weight of the balloon is less than the weight of air displaced by it.


Question 2.

A piece of wood is held under water. The upthrust on it will be:

A. Equal to the weight of the wood
B. Less than weight of the wood
C. More than weight of the wood
D. Zero

Ans: B. Less than weight of the wood


Question 3.

A fresh egg when placed in salt water will

A. Sink and go to the bottom
B. Sink but will not go to the bottom
C.Float
D. Burst

Ans: C.Float


Question 4.

A boat will submerge when it displaces water equal to its own:

A. Volume
B. Weight
C. Surface area
D. Density

Ans: B. Weight


Question 5.

An egg sinks in soft water but floats in a concentrated solution of salt because

A. Egg absorbs salt from the solution and expands
B. Albumin dissolves in salt solution and egg becomes lighter
C. The density of salt solution exceeds the density of eggs
D. Water has high surface tension

Ans: C. The density of salt solution exceeds the density of eggs


Question 6.

Burns caused by steam are much severe than those caused by boiling water because

A. Steam pierces through the pores of body quickly
B. Steam has latent heat
C. Steam is gas and engulfs the body quickly
D. Temperature of steam is higher

Ans: B. Steam has latent heat


Question 7.

What is the principle of a ”Life Jacket”?

A. It provides oxygen to a drowning person
B. It increases the volume of the person to keep him afloat
C. It decreases the volume of the person to keep him afloat
D. The person can sit on it like a raft

Ans: B. It increases the volume of the person to keep him afloat


Question 8.

When a ship enters the sea from a river what will be the effect?

A. It lowers
B. It sways
C. It rises a little
D. It jolts

Ans: C. It rises a little


Question 9.

Which of the following has got more heat capacity ?

A. Iron piece
B. Water
C. Gold piece
D. Benzene

Ans: B. Water


Question 10.

When a piece of stone is immersed in water, it displaces water of equal

A. Density
B. Specific gravity
C. Mass
D. Volume

Ans: C. Mass


Question 11.

Two identical solid pieces, one of gold and other of silver, when immersed completely in water exhibit equal weights. When weighed in air (given that density of gold is greater than that of silver)

A. The gold piece will weigh more
B. The silver piece will weigh more
C. Both silver and gold pieces weigh equal
D. Weighing will depend on their masses

Ans: B. The silver piece will weigh more


Question 12.

Which of the following produces more severe burns ?

A. Boiling water
B. Hot water
C. Steam
D. Melting iceberg

Ans: C. Steam


Question 13.

It is easier for a man to swim in sea water, than in river water because

A. The density of sea water is lesser than the density of river water
B. The density of sea water is more than the density of river water
C. The sea is-deeper than the river
D. The sea is wider than the river

Ans: B. The density of sea water is more than the density of river water


Question 14.

When a body is immersed in a liquid, the force acting on it is

A. Upthrust
B. Weight
C. Mass
D. Both (A) and (B)

Ans: D. Both (A) and (B)


Question 15.

Heat stored in water vapour is

A. Specific heat
B. Latent heat
C. Absolute heat
D. Relative heat

Ans: B. Latent heat


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment