Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 29

Question 1.

Absolute Zero is defined as

A. The temperature at which all molecular motion ceases
B. At which water boils at 298K
C. At which liquid Helium boils
D. At which the volume becomes zero

Ans: A. The temperature at which all molecular motion ceases


Question 2.

A gas thermometer is more sensitive than a liquid thermometer because a gas :

A. Is lighter than liquid
B. Expands more than a liquid
C. Is easy to obtain
D. Does not change state easily

Ans: B. Expands more than a liquid


Question 3.

A piece of ice is floating in water kept in a beaker. When all the ice melts the level of water will

A. First rise and then fall
B. Fall
C. Remain the same
D. Rise

Ans: C. Remain the same


Question 4.

When a steel ball is placed on the surface of mercury, it does not sink because

A. Of the surface tension of mercury
B. Mercury is a semisolid
C. Of the high viscosity of mercury
D. The density of mercury is greater than that of steel

Ans: D. The density of mercury is greater than that of steel


Question 5.

At what temperature (in degree Celsius), the numerical values on Celsius and Fahrenheit scales become equal?

A. –40
B. 40
C. 273
D. –273

Ans: A. –40


Question 6.

What is the SI unit of temperature?

A. Kelvin
B. Joule
C. Celsius
D.Fahrenheit

Ans: A. Kelvin


Question 7.

The magnitude of buoyant force depends on the __ of the fluid.

A. Mass
B. Temperature
C. Volume
D. Density

Ans: D. Density


Question 8.

Clouds float in the atmosphere because of their

A. Low pressure
B. Low density
C. Low viscosity
D. Low temperature

Ans: B. Low density


Question 9.

At what temperature (in Fahrenheit) pure water freezes?

A. 32
B. 0
C. 48
D. 37

Ans: A. 32


Question 10.

Earliest thermometer was developed by

A. Celsius
B. Fahrenheit
C. Kelvin
D. Galileo

Ans: D. Galileo


Question 11.

A solid needle placed horizontally on the surface of the water floats due to

A. Capillary action
B. Water pressure
C. Surface tension of water
D. Viscosity of water

Ans: C. Surface tension of water


Question 12.

When a ship enters the sea from a river

A. It rises a little
B. It sinks a little
C. It remains at the same level
D. It rises or sinks depending on the material it is made of

Ans: A. It rises a little


Question 13.

On the Kelvin scale, the melting point of ice is

A. 373K
B. 100K
C. 273K
D. 0 K

Ans: C. 273K


Question 14.

The absolute zero is a temperature at which __

A. Molecular motion in a gas would cease
B. Water freezes
C.All gases become liquid
D. All gases become solid

Ans: A. Molecular motion in a gas would cease


Question 15.

Purity of a metal can be determined with the help of

A. Pascal’s law
B. Boyle’s law
C. Archimedes principle
D. Conservation of mass principle

Ans: C. Archimedes principle


Question 16.

The apparent weight of a man in a lift is less the real weight when :

A. The lift is going up with an acceleration
B. The lift is going down with uniform speed
C. The lift is going up with uniform speed
D. The lift is going down with an acceleration

Ans: D. The lift is going down with an acceleration


Question 17.

The temperature which has the same reading on both Fahrenheit and Celsius scales is

A. 40°
B. –40°
C. 0°
D. 32°

Ans: B. –40°


Question 18.

Ice cubes are added to a glass of pure water and a glass of pure alcohol. The ice would be

A. At a higher level in water
B. At a higher level in alcohol
C. At the same level in both
D. Floating in alcohol and sinking in water

Ans: A. At a higher level in water


Question 19.

Buoyancy depends on

A. The mass of the liquid displaced
B. The mass of the body
C. The depth to which the body is immersed
D. The shaped of the body

Ans: A. The mass of the liquid displaced


Question 20.

A balloon filled with hydrogen will

A. Continue going upwards uninterrupted
B. Reach a particular height and remain floating
C. Burst after reaching some height
D. Reach a particular height and start coming down

Ans: B. Reach a particular height and remain floating


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment