Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 28

Question 1.

The type of mirror used in automobiles to see the traffic on the rear side is

A. Concave
B.Plano-Convex
C. Plane
D. Convex

A. Concave B.Plano-Convex C. Plane D. Convex


Question 2.

In total internal reflection, the light travel from

A. Rarer to denser medium and it occurs with no loss of intensity
B. Denser to rarer medium and it occurs with no loss of intensity
C. Rarer to denser medium and it occurs with loss of intensity
D. Denser to rarer medium and it occurs with loss of intensity

Ans: B. Denser to rarer medium and it occurs with no loss of intensity


Question 3.

An optically plane surface reflects a beam of light

A. As a parallel beam in one direction
B. As diffused beams in all directions
C. As parallel beams in all directions
D. As a diffused beam in one direction

Ans: A. As a parallel beam in one direction


Question 4.

At what temperature do the Fahrenheit and Celsius scales give the same reading?

A. 212 degrees
B. 32 degreees
C. -40 degreees
D. 0 degreees

Ans: C. -40 degreees


Question 5.

If you look into a mirror and find that the image (your reflection) is smaller than you, then the type of the mirror is:

A. Concave mirror
B. Convex mirror
C. Plano-concave mirror
D. Plane mirror

Ans: B. Convex mirror


Question 6.

Convex mirrors are used as a rear view mirror in motor cycles because

A. It forms real image
B. It forms erect (upright) image
C. It forms smaller image as compared with object
D. All of the above

Ans: C. It forms smaller image as compared with object


Question 7.

The focal length of a concave mirror with a radius of curvature of 20.0 cm is :

A. 20 cm
B. 5 cm
C. 10 cm
D. 15 cm

Ans: C. 10 cm


Question 8.

The temperature of a liquid is 32° F. What is its temperature in Celsius scale?

A. 32° C
B. 0° C
C. 100° C
D. 212° C

Ans: B. 0° C


Question 9.

Which one of the following reflects back more sunlight as compared to other three?

A. Sand desert
B. Land covered with fresh snow
C. Prairie land
D. Paddy crop land

Ans: B. Land covered with fresh snow


Question 10.

A convex mirror of focal length f (in air) is immersed in a liquid (u=4/3). The focal length of the mirror in the liquid will be :

A. F
B. (4/3)f
C. (3/4)f
D. (7/3)f

Ans: A. F


Question 11.

The type of mirrors used in the headlamp of cars is

A. Parabolic concave
B. Plane
C. Spherical convex
D. Cylindrical concave

Ans: A. Parabolic concave


Question 12.

To convert temperature from Celcius to Kelvin scale, you must __ the given temperature.

A. Subtract 273
B. Multiply 273
C. Add 273
D. Divide by 273

Ans: C. Add 273


Question 13.

After reflection from a plane mirror the word will look like.

A. AMBULANCE
B. ECNALUBMA
C. AMBULA CE
D. AWBULANCE

Ans: B. ECNALUBMA


Question 14.

The phenomenon which causes mirage is

A. Interference
B. Diffraction
C. Polarisation
D. Total internal reflection

Ans: B. Diffraction


Question 15.

Shaving mirror is

A. Convex
B. Concave
C. Plane
D. Parabolic

Ans: B. Concave


Question 16.

0°K is equivalent to

A. 273°C
B. – 273°C
C. 0°C
D. 100°C

Ans: B. – 273°C


Question 17.

Convex mirror is generally used in __

A. Solar cookers
B. Opthalmoscope
C. Reflector for head light
D. Rear view mirror

Ans: D. Rear view mirror


Question 18.

Rear view mirror of car is convex or concave?

A. Convex
B. Concave
C. Both A & B
D. Can’t be determined

Ans: A. Convex


Question 19.

What changes will happen to a bowl of ice and water kept at exactly zero degree Celsius ?

A. All ice will melt
B. All water will become ice
C. No change will happen
D. Only some ice will melt

Ans: C. No change will happen


Question 20.

In very cold countries alcohol is used as a thermometric liquid because

A. Alcohol is a poor conductor of heat
B. Alcohol can be coloured for its level to be seen easily
C. Its freezing point is very low
D. It will not stick to the glass tube

Ans: C. Its freezing point is very low


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment