Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 27

Question 1.

The bats can fly in the dark because

A. They can see the objects in darkness
B. They have weak legs and are likely to be attacked by predators
C. They generate flashes of light
D. They generate ultrasonic sound waves

Ans: D. They generate ultrasonic sound waves


Question 2.

The snow on the mountains does not melt all at once when it is heated by the sun because:

A. It becomes very hard
B. It reflects most of the heat from the sun
C. It has a low specific heat capacity
D. It has a high latent heat of fusion

Ans: B. It reflects most of the heat from the sun


Question 3.

A mirage occurs because of

A. Reflection by hot ground
B. Total internal reflection by layers of air
C. Interference of light
D. Diffraction of light

Ans: B. Total internal reflection by layers of air


Question 4.

Total internal reflection can not take place when light goes from :

A. Glass to water
B. Water to glass
C. Water to air
D. Glass to air

Ans: B. Water to glass


Question 5.

The device used for locating submerged objects under sea is.

A. Sonar
B. Radar
C. Laser
D. Maser

Ans: A. Sonar


Question 6.

Cloudy nights are warmer compared to clear cloudless nights, because clouds mainly

A. Absorb heat from the atmosphere send it towards earth
B. Prevent cold waves from the sky descending on earth
C. Reflect back the heat given by earth
D. Produce heat and radiate it toward earth

Ans: C. Reflect back the heat given by earth


Question 7.

Optical fibres are based on the phenomenon of

A. Interference
B. Dispersion
C. Diffraction
D. Total Internal Reflection

Ans: D. Total Internal Reflection


Question 8.

A rear-view mirror for driving is

A. Plain
B. Concave
C. Convex
D. Inverted

Ans: C. Convex


Question 9.

The sounds having a frequency of 20 Hertz to 20,000 Hertz are known as

A. Audible sounds
B. Ultrasonics
C. Infrasonics
D. Megasonics

Ans: A. Audible sounds


Question 10.

In which one of the following the phenomenon of total internal reflection of light is used ?

A. Formation of mirage
B. Working of binoculars
C. Formation of rainbow
D. Twinkling of stars

Ans: A. Formation of mirage


Question 11.

The angle between the __ and the incident ray is called the angle of incidence.

A. Surface
B. Normal
C. Tangent
D. Reflected ray

Ans: B. Normal


Question 12.

The reflector of a search light is a :

A. Convex mirror
B. Concave mirror
C. Plane mirror
D. Cylindrical mirror

Ans: B. Concave mirror


Question 13.

In mirrors the back surface is coated with a thin layer of :

A. Mercury
B. Silver
C. Red oxide
D. Silver nitrate

Ans: B. Silver


Question 14.

Which type of mirror is used in the head lights of vehicles ?

A. Plane mirror
B. Concave mirror
C. Convex mirror
D. Parabolic mirror

Ans: B. Concave mirror


Question 15.

A periscope works by the principle of

A. Total internal reflection
B. Refraction
C. Diffraction
D. Reflection

Ans: A. Total internal reflection


Question 16.

Optical Fibre technology works on which of these principles of Physics?

A. Bernoulli’s Principle
B. Newton’s law of Motion
C. Total internal reflection of Light
D. Photoelectric effect

Ans: C. Total internal reflection of Light


Question 17.

A light ray travelling from denser to rarer medium at an angle of incidence more than critical angle of concerned media pair suffers.

A. Reflection
B. Refraction
C. Diffraction
D. Total internal reflection

Ans: D. Total internal reflection


Question 18.

If objects appear enlarged and inverted in a rear view mirror, then which type of mirror is used?

A. Concave
B. Convex
C. Cylindrical
D. Plane

Ans: A. Concave


Question 19.

A periscope works on the principle of

A. Refraction
B. Total internal reflection
C. Diffraction
D. Reflection

Ans: B. Total internal reflection


Question 20.

What is the reason for formation of Mirage in desert?

A. Refraction of light
B. Reflection of light
C. Total internal reflection of light
D. Both Refraction and Total internal reflection of light

Ans: D. Both Refraction and Total internal reflection of light


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment