Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 26

Question 1.

Which phenomenon is responsible for the echo of

sound wave?

A. Reflection
B. Refraction
C. Interference
D. Polarisation

Ans: A. Reflection


Question 2.

Echolocation is an adaptation bats use to

A. Locate flowering plants
B. Hunt insects in flight
C. Find warm places for hibernation
D. All of the above

Ans: D. All of the above


Question 3.

Speed of sound in air is unaffected by change in

A. Pressure
B. Humidity
C. Temperature
D. Volume

Ans: A. Pressure


Question 4.

Loudness of sound depends on

A. Frequency
B. Wavelength
C. Amplitude
D. Pitch

Ans: C. Amplitude


Question 5.

Bats can sense obstacles because they produce

A. Supersonic sound waves
B. Ultrasonic sound waves
C. Infrasonic sound waves
D. Micro sound waves

Ans: B. Ultrasonic sound waves


Question 6.

RADAR is used for

A. Detecting and locating the position of objects such as Aeroplanes
B. Locating submerged submarines
C. Locating geostationary satellites
D. Receiving a signals in a radio receiver

Ans: A. Detecting an A. Detecting and locating the position of objects such as Aeroplanes


Question 7.

Which one of the following animals can hear

ultrasonic sound ?

A. Rat
B. Squirrel
C. Cat
D. Bat

Ans: D. Bat


Question 8.

A wavelength of 0.3 m is produced in air and it

travels at a speed of 300 m/s. Then it will be an

A. Audible wave
B. Infrasonic wave
C. Ultrasonic wave
D. Microwave

Ans: A. Audible wave


Question 9.

What is the minimum distance (in metres) required to

hear an echo?

A. 10
B. 13
C. 17
D. 21

Ans: C. 17


Question 10.

The instrument which uses sound waves to measure the

depth of oceans is

A. Radar
B. Sonar
C. Altimeter
D. Venturimeter

Ans: B. Sonar


Question 11.

Which term is not associated with sound wave?

A. Hertz
B. Decibel
C. Candela
D. Mach

Ans: C. Candela


Question 12.

Sound travels fastest in

A. Vacuum
B. Air
C. Glass
D. Water

Ans: C. Glass


Question 13.

Megahertz is a measurement of

A. Frequency
B. Speed
C. Wavelength
D. Capacity

Ans: A. Frequency


Question 14.

Velocity of sound in air does not depend on

A. Density of air
B. Temperature of air
C. Pressure of air
D. Humidity of air

Ans: C. Pressure of air


Question 15.

Which among the following determines the pitch of a

sound?

A. Amplitude
B. Frequency
C. Loudness
D. Wavelength

Ans: B. Frequency


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment