Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 25

Question 1.

The hydraulic brakes used in automobiles is a direct application of :

A. Archimedes’ principle
B. Toricellian law
C. Bernoulli’s theorem
D. Pascal’s law

Ans: D. Pascal’s law


Question 2.

The velocity of sound in moist air is more than in dry air because the moist air has

A. Less density than dry air.
B. Less pressure than dry air.
C. More pressure than dry air.
D. More density than dry air.

Ans: A. Less density than dry air.


Question 3.

Propagation of sound can be visualised as propagation of __ variations in the medium

A. Elasticity
B. Viscosity
C. Density
D. Porosity

Ans: C. Density


Question 4.

The velocity of sound is more in
A. Water
B. Air
C. Steel
D. Wood

Ans: C. Steel


Question 5.

If we want to calculate the pressure of a liquid at the bottom of a vessel, the quantity which is not required to determine it, is

A. Height of the liquid column
B. Surface area of the bottom of the vessel
C. Density of the liquid
D. Acceleration due to gravity at the bottom of the vessel

Ans: B. Surface area of the bottom of the vessel


Question 6.

Which one among the following doesn’t have any effect on velocity of sound ?

A. Pressure
B. Temperature
C. Humidity
D. Density

Ans: C. Humidity


Question 7.

Permissible noise level at Residential area during night time is :

A. 45 dB (A)
B. 55 dB (A)
C. 75 dB (A)
D. 80 dB (A)

Ans: A. 45 dB (A)


Question 8.

Echo is heard due to

A. Refraction
B. Scattering
C. Reflection
D. Interference

Ans: C. Reflection


Question 9.

For which of the following game, players must have the knowledge of Pascal’s law?

A. Climbing
B. Paragliding
C. Rafting
D. Scuba diving

Ans: D. Scuba diving


Question 10.

Velocity of sound in air does not change with the change of

A. Temperature of air
B. Pressure of air
C. Moisture content in air
D. Wind in the direction of propagation of sound

Ans: B. Pressure of air


Question 11.

Calculate the time period (in seconds) of a sound wave of wavelength 4m traveling with a speed of 500m/s

A. 2000
B. 0.016
C. 1000
D. 0.008

Ans: D. 0.008


Question 12.

A person standing on a railway platform listens to the whistles of arriving and departing trains. The whistle heard is

A. The same in both cases in all respects
B. Of higher intensity when train arrives
C. Of higher pitch when train arrives
D. Of higher pitch when train departs

Ans: C. Of higher pitch when train arrives


Question 13.

Air pressure is usually highest when the air is

A. Warm and moist
B. Cool and dry
C. Warm and dry
D. Cool and moist

Ans: D. Cool and moist


Question 14.

The propagation of sound waves in a gas involves

A. Adiabatic compression and rarefaction
B. Isothermal compression and rarefaction
C. Isochoric compression and rarefaction
D. Isobaric compression and rarefaction

Ans: A. Adiabatic compression and rarefaction


Question 15.

Which waves cannot be transmitted through vacuum?

A. Electromagnetic
B. Light
C. Sound
D. Heat

Ans: C. Sound


Question 16.

The sound produced by a bat is–

A. Audible
B. Subsonic
C. Infrasonic
D. Ultrasonic

Ans: D. Ultrasonic


Question 17.

Which process allows water to enter the atmosphere?

A. Transpiration
B. Respiration
C. Condensation
D. Evaporation

Ans: D. Evaporation


Question 18.

When two similar sources vibrate with slightly different frequencies, a regular rise and fall occurs in the loudness of tone. This phenomenon is known as

A. Doppler effect
B. Beats
C. Resonance
D. Echo

Ans: B. Beats


Question 19.

Submerged objects can be located using

A. Radar
B. Sonar
C. Quasar
D. Pulsar

Ans: B. Sonar


Question 20.

Sound is heard over longer distances on rainy days because

A. Sound travels slowly in moist air
B. Sound travels faster in moist air
C. Moist air does not absorb sound
D. Moist air absorbs sound

Ans: B. Sound travels faster in moist air


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment