Physics MCQs GK objective Questions GK test Set -24

Question 1.

The sudden fall of atmospheric pressure indicates

A. Fair weather
B. Storm
C. Rain
D. Cold weather

Ans: B. Storm


Question 2.

Why do birds not have respiratory trouble at the time of flying at high altitude ?

A. Their lungs are very large
B. They fly inactively
C. They have extra air sacs
D. They use less oxygen

Ans: C. They have extra air sacs


Question 3.

Reading of a barometer going down is an indication of

A. Storm
B. Rainfall
C. Snow
D. Intense heat

Ans: B. Rainfall


Question 4.

Why is it difficult to breathe at higher altitudes?

A. Due to low air pressure
B. Due to low temperature
C. Due to ozone
D. Due to high humidity

Ans: A. Due to low air pressure


Question 5.

When a barometer reading suddenly recedes, it indicates that climate–

A. Will be very warm
B. Will be extremely stormy
C. Will remain cold
D. Incessant rain for at least 48

Ans: B. Will be extremely stormy


Question 6.

Increased wind speed is accompanied by a reduced air __

A. Humidity
B. Pressure
C. Density
D. Aridity

Ans: B. Pressure


Question 7.

The Hydraulic Break works on the principle of __ .

A. Pascal’s Law
B. Boyle’s law
C. Coulomb’s law
D. Bernouli’s law

Ans: A. Pascal’s Law


Question 8.

Hydraulic brakes in automobile work on

A. Poiseuille’s principle
B. Pascal’s principle
C. Archimedes’ principle
D. Bernoulli’s principle

Ans: B. Pascal’s principle


Question 9.

When the barometer reading dips suddenly, it is an indication of

A. Hot weather
B. Calm weather
C. Storm
D. Dry weather

Ans: C. Storm


Question 10.

When a barometer is rising air pressure is

A. Increasing
B. Decreasing
C. Constant
D. Zero

Ans: A. Increasing


Question 11.

A vacuum cleaner works on the principle of pressure difference. On the moon it will

A. Work as efficiently as on the earth
B. Not work at all
C. Work with reduced efficiency
D. Work with increased efficiency

Ans: B. Not work at all


Question 12.

Hydraulic brakes work on the principle of

A. Thomson’s law
B. Newton’s law
C. Bernoulli’s theorem
D. Pascal’s law

Ans: D. Pascal’s law


Question 13.

A storm is predicted if atmospheric pressure

A. Rises suddenly
B. Rises gradually
C. Falls suddenly
D. Falls gradually

Ans: C. Falls suddenly


Question 14.

The pressure exerted by a 760 mm column of mercury at 0°C is known as

A. 1 pascal
B. 1 atmosphere
C. 1 bar
D. 1 poise

Ans: A. 1 pascal


Question 15.

Middle latitude cyclones are fueled by?

A. Air high in the atmosphere
B. Polar continental air masses
C. Energy from falling precipitation
D. All of the above

Ans: A. Air high in the atmosphere


Question 16.

What principle/law explains the working of the hydraulic brakes in automobiles ?

A. Bernoulli’s law
B. Posieulle’s principle
C. Pascal’s law
D. Archimedes’ principle

Ans: C. Pascal’s law


Question 17.

On which principle does the hydraulic lift works?

A. Newton’s law
B. Pascal’s law
C. Archimedes’s law
D. Joule’s law

Ans: B. Pascal’s law


Question 18.

If a barometric reading is falling, this usually indicates what

A. Increasing pressure
B. Decreasing pressure
C. No pressure
D. None

Ans: B. Decreasing pressure


Question 19.

Skating on ice is possible because

A. The surface of ice is smooth
B. Ice is cold
C. The pressure on the ice due to skate melts the ice by lowering its melting point forming a thin film of water
D. The pressure on the ice due to skate raises its melting point

Ans: C. The pressure on the ice due to skate melts the ice by lowering its melting point forming a thin film of water


Question 20.

Air moves from the region where the air __

A. Humidity is high to the region where the humidity is low
B. Pressure is low to the region where the pressure is high
C. Pressure is high to the region where the pressure is low
D. Humidity is low to the region where the humidity is high

Ans: C. Pressure is high to the region where the pressure is low


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment