Physics MCQs GK objective Questions GK test Set -22

Question 1.

The motion of a freely falling body is an example of __ accelerated motion.

A. Non-uniformly
B. Uniformly
C. Uniquely
D. Specially

Ans: B. Uniformly


Question 2.

As we go from Equator to North pole the value of ”g’, the acceleration due to gravity

A. Remains the same
B. Decreases
C. Increases
D. None of the above

Ans: C. Increases


Question 3.

Rate of change of displacement is known as __

A. Acceleration
B. Velocity
C. Speed
D. Distance

Ans: B. Velocity


Question 4.

Weight of a body is maximum at the:

A. Equator
B. Pole
C. Subtropics
D. Tropics

Ans: B. Pole


Question 5.

A body is initially moving with a velocity of 5 m/s. It undergoes an acceleration of 2 m/s2 for 4 seconds. Find the displacement (in m) of this body in these 4 seconds.

A. 4
B. 72
C. 36
D. 8

Ans: C. 6.


Question 6.

Speed in a given direction is called

A. Velocity
B. Torque
C. Acceleration
D. Displacement

Ans: A. Velocity


Question 7.

When a ball is thrown vertically upwards, which of the following quantities remains constant during its motion?

A. Energy
B. Displacement
C. Velocity
D. Acceleration

Ans: A. Energy


Question 8.

When a body is accelerated, then the velocity will be also

A. Increase
B. Decrease
C. Constant
D. None of the above

Ans: A. Increase


Question 9.

Formula for distance is

A. Speed x time
B. Time / speed
C. Speed x acceleration

Ans: A. x time


Question 10.

For a body moving with uniform acceleration its final velocity equals __

A. Average velocity – initial velocity
B. 2 x average velocity – initial velocity
C. 2 x average velocity + initial velocity
D. Average velocity + initial velocity

Ans: B. 2 x average velocity – initial velocity


Question 11.

For a body moving with non-uniform velocity and uniform acceleration

A. Displacement – Time graph is linear
B. Displacement – Time graph is non-linear
C. Velocity – Time graph is nonlinear
D. Velocity – Time graph is linear

Ans: B. Displacement – Time graph is non-linear


Question 12.

During __ motion of an object along a straight line, the velocity remains constant with time.

A. Linear
B. Translational
C. Uniform
D. Equilibrium

Ans: C. Uniform


Question 13.

Which among the following is false about displacement?

A. It can be positive, negative or zero
B. Displacement is never greater than Distance
C. Its SI unit is meter
D. It is always positive

Ans: D. It is always positive


Question 14.

A car accelerates uniformly from 18 kmph to 72 kmph in 5 s. The acceleration of the car (in m/s2) is:

A. 3
B. 5
C. 6
D. 7

Ans: A. 3


Question 15.

A man standing on a edge of a cliff throws a stone vertically upwards with a certain speed. He then throws another stone downwards with the same speed. Find the ratio of the speeds of the two stones when they hit the ground.

A. 1 : 1
B. 1 : 2
C. 1 : 4
D. Cannot be found from the given information.

Ans: A. 1 : 1


Question 16.

What does the slope of a velocity time graph represent?

A. Acceleration
B. Distance
C. Speed
D. Momentum

Ans: A. Acceleration


Question 17.

The motion of the wheels of a bullock-cart while moving on the road is an example of

A. Oscillatory and rotatory motion
B. Oscillatory and translatory motion
C. Translatory and rotatory motion
D. Translatory motion only

Ans: C. Translatory and rotatory motion


Question 18.

In __ motion of a body its velocity varies with time.

A. Uniform
B. Linear
C. Equilibrium
D. Non-uniform

Ans: D. Non-uniform


Question 19.

Scalar Quantities are

A. Physical quantities which have magnitude only and no direction
B. Physical quantities which have no magnitude only and only direction
C. Physical quantities which have magnitude only and direction
D.Physical quantities which have no magnitude and no direction

Ans: A. Physical quantities which have magnitude only and no direction


Question 20.

The slope of a velocity-time graph represents

A. Acceleration
B.Displacement
C. Distance
D. Speed

Ans: A. Acceleration


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment