Physics MCQs GK objective Questions GK test Set -21

Question 1.

The unit of energy in MKS system is

A. Joule
B. Ohm
C. Erg
D. Volt

Ans: A. Joule


Question 2.

Which of the following pairs of physical quantities have the same dimensions?

Ans: C. Work and Energy


Question 3.

During uniform motion of an object along a straight line, its __ remains constant with time.

A. Acceleration
B. Deceleration
C. Force
D. Velocity

Ans: D. Velocity


Question 4.

If velocity is constant then acceleration is what?

A. Constant
B. Increasing
C. Zero
D. Infinite

Ans: C. Zero


Question 5.

One light year is equal to

A. 2 trillion miles
B. 6 trillion miles
C. 8 trillion miles
D. 9 trillion miles

Ans: B. 6 trillion miles


Question 6.

What is the fundamental unit of amount of a substance?

A. Mole
B. Candela
C. Kelvin
D. Meter

Ans: A. Mole


Question 7.

Find the acceleration (in m/s2) of a body which accelerates from 25 m/s to 30 m/s in 10 seconds

A. 5.5
B. 1
C. 11
D. 0.5

Ans: D. 0.5


Question 8.

Acceleration is the rate of change of

A. Speed
B. Velocity
C. Jerk
D. Jounce

Ans: B. Velocity


Question 9.

Parsec is the unit of

A. Distance
B. Time
C. Intensity of light
D. Magnetic line

Ans: A. Distance


Question 10.

The motion of a body that repeats itself after a regular interval of time is

A. A periodic motion
B. A simple harmonic motion
C. An aperiodic motion
D. An oscillatory motion

Ans: A. A periodic motion


Question 11.

Acceleration is

A. Inversely proportional to force
B. Inversely proportional to mass
C. Directly proportional to mass
D. Directly proportional to force

Ans: D. Directly proportional to force


Question 12.

Rate at which velocity changes over time?

A. Speed
B. Displacement
C. Acceleration
D. Jerk

Ans: C. Acceleration


Question 13.

One nanometer is equal to __ meters.

A. 10 raised to the power (-3)
B. 10 raised to the power (-6)
C. 10 raised to the power (-9)
D. 10 raised to the power (-12)

Ans: C. 10 raised to the power (-9)


Question 14.

Negative acceleration is in the opposite direction of:

A. Force
B. Distance
C. Velocity
D. Momentum

Ans: C. Velocity


Question 15.

A tennis ball machine serves a ball vertically into the air from a height of 2 feet, with an initial speed of 110 feet per second. After how many seconds does the ball attain its maximum height?

A. 2.87 sec
B. 3.44 sec
C. 4.65 sec
D. 5.41 sec

Ans: B. 3.44 sec


Question 16.

Who is the first person to define speed

A. Galileo
B. Newton
C. Kepler
D. Ptolemy

Ans: A. Galileo


Question 17.

The Length of the Day is determined in

A. Length of the hours
B. Length of the year
C. Astronomical units
D. Solar terms

Ans: C. Astronomical units


Question 18.

If an object moves with constant velocity,

A. It must have constant speed
B. It must have constant direction
C. It must have constant speed in constant direction
D. None of the above

Ans: C. It must have constant speed in constant direction


Question 19.

The motion of a freely falling body is an example of __ motion.

A. Uniformly accelerated
B. Non-uniformly accelerated
C. Constant velocity
D. Constant speed

Ans: A. Uniformly accelerated


Question 20.

For an object, the state of rest is considered to be the state of __ speed.

A. Increasing
B. Decrease
C. Inverse
D.Zero

Ans: D.Zero


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment