Physics MCQs GK objective Questions GK test Set -20

Question 1.

While catching a ball, a player pulls down his hands to lower the–

A. Force
B. Momentum
C. Impulse
D. Catching time

Ans: B. Momentum


Question 2.

What is the force of attraction between any two bodies by virtue of their masses is called?

A. Electromagnetic Force
B. Gravitational Force
C. Centripetal Force
D. Nuclear Force

Ans: B. Gravitational Force


Question 3.

Magnetic keepers are used to protect magnets from :

A. Earth’s magnetic field
B. Effect of other magnets
C. Self-demagnetization
D. Demagnetization due to heating

Ans: C. Self-demagnetization


Question 4.

A light year is a measure of :

A. Speed
B. Velocity
C. Distance
D. Time

Ans: C. Distance


Question 5.

Momentum is measured as the product of :

A. Mass and inertia
B. Mass and force
C. Mass and velocity
D. Mass and acceleration

Ans: C. Mass and velocity


Question 6.

If a boy sitting in a train, which is moving at a constant velocity, throws a ball straight up into the air, the ball will

A. Fall in front of him
B. Fall behind him
C. Fall into his hand
D. None of the above

Ans: C. Fall into his hand


Question 7.

Which among the following is the fundamental quantity ?

A. Volume
B. Time
C. Velocity
D. Force

Ans: B. Time


Question 8.

The time period of a seconds pendulum is

A. 1 second
B. 2 seconds
C. 0.5 second
D. 1.5 second

Ans: B. 2 seconds


Question 9.

Two stones of different masses are dropped simultaneously from the top of a building

A. Smaller stone reaches the ground earlier
B. Larger stone reaches the ground earlier
C. Both the stones reach the ground at the same time
D. Depends on the composition of the stone

Ans: C. Both the stones reach the ground at the same time


Question 10.

When a bar magnet is cut into two equal halves, the pole strength of each piece –

A. Becomes double
B. Becomes half
C.Becomes zero
D. Remains the same

Ans: D. Remains the same


Question 11.

A bucket of water is hung from a spring balance. A piece of iron is suspended in the water without touching the sides or touching the bottom of the bucket. The reading of the spring balance

A. Will increase
B. Will decrease
C. Does not change
D. Varies with the increase of depth of the immersion of the iron piece

Ans: A. Will increase


Question 12.

One billionth of a second is called

A. Microsecond
B. Picoseconds
C. Millisecond
D. Nanosecond

Ans: D. Nanosecond


Question 13.

A man jumping out of a moving train is thrown

A. Forward
B. Backward
C. Sideways
D. None of these

Ans: A. Forward


Question 14.

A permanent magnet can affect

A. Magnets
B. Electromagnets
C. Both A & B
D. None of the above

Ans: C. Both A & B


Question 15.

1 amu is equivalent to

A. 1 eV
B. 931 eV
C. 931 KeV
D. 931 MeV

Ans: D. 931 MeV


Question 16.

Which one of the following is the value of one nanometer?

A. 10-7 cm
B. 10-6 cm
C. 10-4 cm
D. 10-3 cm

Ans: A. 10-7 cm


Question 17.

An object at rest will remain at rest and an object in motion will remain in motion until and unless it is acted upon by an external force. This is Newton’s

A. First law
B. Second law
C. Third law
D. Fourth law

Ans: A. First law


Question 18.

A freely suspended magnet remains horizontal at

A. The magnet equator
B. The magnetic north pole
C. The magnetic south pole
D. The geographic pole

Ans: A. The magnet equator


Question 19.

1 m/s equals __ km/hr

A. 5/16
B. 16/5
C. 18/5
D. 5/18

Ans: C. 18/5


Question 20.

If the length of a simple pendulum is halved then its period of oscillation is

A. Doubled
B. Halved
C. Increased by a factor 2
D. Decreased by a factor 2

Ans: D. Decreased by a factor 2


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment