Physics MCQs GK objective Questions GK test Set -19

Question 1.

A man stands in a lift which accelerates upwards. The resultant reaction force on the floor of the lift is

A. Greater than the weight of the man
B. Less than the weight of the man
C. Same as the weight of the man
D. Zero

Ans: A. Greater than the weight of the man


Question 2.

When a body falls from an aeroplane, there is increase in its

A. Kinetic energy
B. Mass
C. Acceleration
D. Potential energy

Ans: C. Acceleration


Question 3.

Gravitational force is maximum at which place

A. Poles
B. Tropic of cancer
C. Tropic of capricorn
D. Equator

Ans: A. Poles


Question 4.

Who defined the law of gravitation ?

A. Newton
B. Archimedes
C. Galileo
D. Faraday

Ans: A. Newton


Question 5.

Which of the following never occurs singly in nature?

A. Inertia
B. Momentum
C. Force
D. Velocity

Ans: C. Force


Question 6.

A metal ball and a rubber ball, both having the same mass, strike a wall normally with the same velocity. The rubber ball rebounds and the metal ball does not rebound. It can be concluded that

A. The rubber ball suffers greater change in momentum
B. The metal ball suffers greater change in momentum
C. Both suffer the same change in momentum
D. The initial momentum of the rubber ball is greater than that of the metal ball

Ans: A. The rubber ball suffers greater change in momentum


Question 7.

It is difficult to fix a nail on a freely suspended wooden frame. Which law supports this statement?

A. Law of inertia
B. Newton’s second law
C. Newton’s third law
D. Pascal’s law

Ans: C. Newton’s third law


Question 8.

The moment of inertia of a body does not depend upon

A. The mass of the body
B. The mass distribution in the body
C. The angular speed of the body
D. The axis of rotation of the body

Ans: C. The angular speed of the body


Question 9.

A boy sitting in an open car moving with the constant speed throws a ball straight up into the air. The ball falls

A. Behind him
B. In front of him
C. Into his hand
D. By his side

Ans: A. Behind him


Question 10.

In the Earth, the weight of a body is maximum at the

A. North Pole
B. South Pole
C. Equator
D. Surface

Ans: D. Surface


Question 11.

Newton’s first law of motion gives the concept of

A. Energy
B. Work
C. Momentum
D. Inertia

Ans: D. Inertia


Question 12.

Rate of change of momentum is

A. Area
B. Pressure
C. Force
D. Velocity

Ans: C. Force


Question 13.

A person is hurt on kicking a stone due to

A. Inertia
B. Velocity
C. Reaction
D. Momentum

Ans: C. Reaction


Question 14.

For every action, there is an equal and opposite reaction, is Newton’s

A. First law
B. Second law
C. Third law
D. Fourth law

Ans: C. Third law


Question 15.

Which law is also called law of inertia ?

A. Newton first law
B. Newton second law
C. Newton third law
D. All of above

Ans: A. Newton first law


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment