Physics MCQs GK objective Questions GK test Set -17

Question 1.

Ventilators are provided near the ceiling of the room because

A. The exhaled warmer air rises up and goes out
B. These provide cross ventilation in the room
C. These provide some sunlight in the room
D. These do not look nice in the lower part

Ans: B. These provide cross ventilation in the room


Question 2.

Heat from the Sun reaches the Earth by

A. Reflection
B. Conduction
C. Radiation
D. Convection

Ans: C. Radiation


Question 3.

The base of an electric iron is brightly polished mainly

A. To make it smooth and frictionless
B. To make it rust-proof
C. To reduce heat loss by radiation
D. To make it more durable

Ans: C. To reduce heat loss by radiation


Question 4.

When a ring of metal is heated what happens to its hole ?

A. Expands
B. Contracts
C. It expands or contracts according to its diameter
D. It expands or contracts according to its coefficient of expansion

Ans: A. Expands


Question 5.

Wollen clothes keep the body warm because

A. Wool increases the temperature of the body
B. Wool is a bad conductor
C. Wool absorbs radiant heat from outer objects
D. Wool rejects heat from the outer objects

Ans: B. Wool is a bad conductor


Question 6.

Heat transfer by conduction occurs when molecules

A. Collide
B. Combine
C. Heated
D. None of the above

Ans: A. Collide


Question 7.

A stone floor feels cold to the bare feet but a carpet on the same floor feels warm. This is because

A. The floor and carpet are at different temperatures
B. The stone conveys the heat away from the feet more rapidly than the carpet
C. The carpet is a better conductor of heat than the stone
D. The human body maintains a constant temperature

Ans: B. The stone conveys the heat away from the feet more rapidly than the carpet


Question 8.

The earth is a

A. Good reflector of heat
B. Non-absorber of heat
C. Good absorber and good radiator of heat
D. Bad absorber and bad radiator of heat

Ans: C. Good absorber and good radiator of heat


Question 9.

Plants are dried up in winter due to frost because

A. Evaporation does not take place
B. Photosynthesis does not take place at such low temperature
C. Respiration does not take place at low temperature
D. There is mechanical loss of tissues and drought condition prevails

Ans: D. There is mechanical loss of tissues and drought condition prevails


Question 10.

A body absorbs heat most if it is

A. Black and rough
B. Black and smooth
C. White and rough
D. White and smooth

Ans: A. Black and rough


Question 11.

Global warming is expected to result in

A. Increase in level of sea
B. Change in crop pattern
C. Change in coast line
D. All of the above

Ans: D. All of the above


Question 12.

When temperature difference between liquid and its surroundings is doubled, the rate of loss of heat will:

A. Remain same
B. Double
C. Three times
D. Four times

Ans: B. Double


Question 13.

A cup of hot coffee is placed on a metal table in a room. By which of the following methods does it lose heat?

A. Conduction and convection only
B. Conduction and radiation only
C. Convection and radiation only
D. Conduction, convection and radiation

Ans: D. Conduction, convection and radiation


Question 14.

A black body can absorb radiations of :

A. Lower wavelengths only
B. Intermediate wavelengths only
C. Higher wavelengths only
D. All wavelengths

Ans: D. All wavelengths


Question 15.

Why two thin shirts can keep us warmer than a single thick shirt in winter ?

A. Two thin shirts become thicker so prevent transmission of heat
B. Air layer between two shirts works as good conductor
C. Air layer between two shirts behaves like insulating media
D. No radiation of heat takes place

Ans: C. Air layer between two shirts behaves like insulating media


Question 16.

The word ”insolation’ means

A. Matters which insulate
B. Incoming solar radiation
C. Insoluble matters
D. None of the above

Ans: B. Incoming solar radiation


Question 17.

In general, which is the cause of a land breeze?

A. Pressure
B. Heat
C. Temperature
D. None of the above

Ans: C. Temperature


Question 18.

The cover of a solar cooker is made of glass because

A. It absorbs sun’s rays
B. It reflects sun’s rays
C. It retains the heat inside by the green house effect
D. It rediates heat better than metals

Ans: C. It retains the heat inside by the green house effect


Question 19.

Sun’s heat reaches us by

A. Conduction
B. Convection
C. Radiation
D. Reflection

Ans: C. Radiation


Question 20.

Tap water is placed in an open pad and allowed to evaporate. After some time the temperature of water

A. Increases to a great extent
B. Increases slightly
C. Decreases slightly
D. Decreases rapidly

Ans: C. Decreases slightly


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment