Physics MCQs GK objective Questions GK test Set -16

Question 1.

Thermocouple consists of

A. Two dissimilar metals
B. Two similar metals
C. Metal and a semiconductor
D. Metal and an insulator

Ans: A. Two dissimilar metals


Question 2.

Why does ice covered in sawdust not melt quickly ?

A. Sawdust does not allow the air to touch the ice
B. The water is absorbed by sawdust
C. Sawdust is a bad conductor of heat
D. Sawdust is good conductor of heat

Ans: C. Sawdust is a bad conductor of heat


Question 3.

A white and smooth surface is

A. Good absorber and good reflector of heat
B. Bad absorber and good reflector of heat
C. Good absorber and bad reflector of heat
D. Bad absorber and bad reflector of heat

Ans: B. Bad absorber and good reflector of heat


Question 4.

Hot water is poured simultaneously in four metallic tumblers painted outside with different points. After some time the water will be found to have cooled most in the tumbler painted.

A. Rough white
B. Rough black
C. Shining white
D. Shining black

Ans: B. Rough black


Question 5.

Water has maximum density at

A. 100°C
B. 0°C
C. 4°C
D. 273°C

Ans: C. 4°C


Question 6.

Ice is packed in saw dust because

A. Saw dust will not get melted easily.
B. Saw dust is poor conductor of heat.
C. Saw dust is a good conductor of heat.
D. Saw dust does not stick to the ice.

Ans: B. Saw dust is poor conductor of heat.


Question 7.

The atmosphere is heated mainly by

A. Insolation
B. Conduction
C. Radiation
D. Convection

Ans: C. Radiation


Question 8.

Which of the following criterion is used for any metal to be used as a cooking material ?

A. More specific heat
B. More thermal conductivity
C. Less thermal conductivity
D. Less electrical conductivity

Ans: C. Less thermal conductivity


Question 9.

When water freezes its density

A. Decreases
B. Becomes Zero
C. Remains constant
D. Increases

Ans: A. Decreases


Question 10.

In general, which is the cause of a sea breeze?

A. Pressure
B. Specific heat
C. Heat
D. All the above

Ans: B. Specific heat


Question 11.

The direction of heat flow between two objects depends on

A. Their masses
B. Their heat contents
C. Their temperatures
D. Whether they are in solid, liquid or gaseous state

Ans: C. Their temperatures


Question 12.

Heat from the sun reaches earth by the process of

A. Conduction
B. Convection
C. Radiation
D. All of the above

Ans: C. Radiation


Question 13.

Which of the following are methods of heat transfer?

A. Convection
B. Evaporation
C. Revolution
D. Thermal Expansion

Ans: A. Convection


Question 14.

Outside of cooking utensils are generally left black from below because

A. It is difficult to clean daily.
B. Black surface is a good conductor of heat.
C. Black surface is a poor conductor of heat.
D. Black surface is a good absorber of heat.

Ans: D. Black surface is a good absorber of heat.


Question 15.

Woollen cloth protects the body from cold because

A. It is a good conductor of heat
B.It is a poor conductor of heat
C. External heat rays enter into the body through the woollen cloth
D. It reflects heat

Ans: B.It is a poor conductor of heat


Question 16.

Ocean currents are an example of

A. Convection
B. Conduction
C. Insulation
D. Radiation

Ans: A. Convection


Question 17.

Heat energy is transferred by conduction whenever molecules

A. Collide each other
B.Means of photons
C. Particles replaces there places
D. All of the above

Ans: A. Collide each other


Question 18.

Heat transfer by radiation mainly depends upon

A. Kind and extent of its surface
B. Its temperature
C. Nature of the body
D. All of the above

Ans: D. All of the above


Question 19.

Hot water is poured simultaneously in four metallic tumblers painted outside with different paints. After some time the water will be found to have cooled most in the tumbler painted.

A. Rough white
B. Rough black
C. Shining white
D. Shining black

Ans: B. Rough black


Question 20.

What type of heat transfer is boiling water?

A. Radiation
B. Conduction
C. Convection
D. None of the above

Ans: C. Convection


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment