Physics MCQs GK objective Questions GK test Set – 40

Question 1.

1 Joule is Equal to

A. 10^3 ergs
B. 10^6 ergs
C. 10^7 ergs
D. 10^5 ergs

Ans: C. 10^7 ergs


Question 2.

For a freely falling body, the sum of kinetic energy and potential energy is always

A. Zero
B. Unity
C. Same
D. Variable

Ans: C. Same


Question 3.

A body of mass 2 kg is thrown upward with initial velocity of 20 m/s. After 2 seconds, its kinetic energy will be : (g = 10 m/s2)

A. 0 J
B. 200 J
C. 400 J
D. 100 J

Ans: A. 0 J


Question 4.

Work done in a free expansion process is

A. Minimun
B. 0
C. Maximum
D. None of the above

Ans: B. 0


Question 5.

A dynamo is a device which

A. Creates mechanical energy
B. Creates electrical energy
C. Converts mechanical energy into electrical energy
D. Converts electrical energy into mechanical energy

Ans: C. Converts mechanical energy into electrical energy


Question 6.

A body of 4.0 kg is lying at rest. Under the action of a constant force, it gains a speed of 5 m/s. The work done by the force will be __

A. 50 J
B. 30 J
C. 20 J
D. 40 J

Ans: A. 50 J


Question 7.

The energy stored in a watch spring is

A. Kinetic energy
B. Potential energy
C. Heat energy
D. Chemical energy

Ans: B. Potential energy


Question 8.

An object of 10 kg is moving with a speed of 2 m/s. The kinetic energy of the object is

A. 20 J
B. 25 J
C. 10 J
D. 40 J

Ans: A. 20 J


Question 9.

A dynamo is used to convert

A. Mechanical energy into electrical energy
B. Electrical energy into mechanical energy
C. Electrical energy into magnetic energy
D. Magnetic energy into mechanical energy

Ans: A. Mechanical energy into electrical energy


Question 10.

If the velocity of a body is halved its kinetic energy __

A. Become 4 times
B. Becomes 1/4 th
C. Is also doubled
D. Becomes half

Ans: B. Becomes 1/4 th


Question 11.

An object that has kinetic energy must be

A. At an elevated position
B. Falling
C. At rest
D. Moving

Ans: D. Moving


Question 12.

If both the mass and the velocity of a body is increased to twice of their magnitude, the kinetic energy will increase by

A. 2 times
B. 4 times
C. 8 times
D. 16 times

Ans: C. 8 times


Question 13.

A photo-electric cell converts

A. Mechanical energy to electric energy
B. Heat energy to mechanical energy
C. Light energy to chemical energy
D. Light energy to electrical energy

Ans: D. Light energy to electrical energy


Question 14.

Solar energy is converted into chemical energy during

A. Transpiration
B. Photosynthesis
C. Diffusion
D. Osmosis

Ans: B. Photosynthesis


Question 15.

A mass of 20 kg is at a height of 8 m above the ground. Then the potential energy possessed by the body is: [Given g = 9.8 m/s2]

A. 1568 J
B. 1568 C
C. 1568 W
D. 1568 N

Ans: A. 1568 J


Question 16.

Kinetic energy depends on

A. The velocity or speed of the moving body.
B. The mass of the moving body
C. The pressure of the moving body
D. Both mass and velocity of the moving body

Ans: D. Both mass and velocity of the moving body


Question 17.

Dynamo is a device for converting

A. Heat energy into electrical energy
B. Mechanical energy into electrical energy
C. Magnetic energy into electrical energy
D. Chemical energy into electrical energy

Ans: B. Mechanical energy into electrical energy


Question 18.

In which of the following cases, kinetic energy is being used in performing work ?

A. Paddling the bicycle to cover a distance
B. Driving a car to cover a distance
C. Wind mill grinding wheat grain
D. Rowing a boat in the lake

Ans: B. Driving a car to cover a distance


Question 19.

A person lifts luggage of 20 kg from the ground and puts it on his head 2m above the ground. Calculate the work done by him. (g = 10 )

A. 20 J
B. 400J
C. 200J
D. 40J

Ans: B. 400J


Question 20.

The device used to convert solar energy into electricity is

A. Photovoltaic cell
B. Daniell cell
C.Electrochemical cell
D. Galvanic cell

Ans: A. Photovoltaic cell


Physics GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Physics GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Physics GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment