Ordering of Sentences Set – 12 Multiple Choice Questions

Question 1.

In each question, the first and the last sentences of the passage are numbered S1 and S6 respectively. The rest of the passage is split into four parts. These four sentences are jumbled. Read the sentences and identify their correct and logical order.

S1: The tooth had abscessed and was causing considerable pain.
P: Finally, in desperation, she went inside a wooden pyramid model and sat down praying for miracles.
Q: Since it was Sunday morning, no dentist was available.
R: What happened she is not sure, but after ten minutes the pain simply faded away.
S: Common pain killers had been of no avail.
S6: It has not returned to this day.

The Proper sequence should be:

A. PSRQ
B. QSPR
C. QRSP
D. SRQP

Ans: B. QSPR

Explanation : Since it was Sunday morning, no dentist was available. Common pain killers had been of no avail. Finally, in desperation, she went inside a wooden pyramid model and sat down praying for miracles. What happened she is not sure, but after ten minutes the pain simply faded away.


Question 2.

In each question, the first and the last sentences of the passage are numbered S1 and S6 respectively. The rest of the passage is split into four parts. These four sentences are jumbled. Read the sentences and identify their correct and logical order.

S1: The right way to get people do things the way you want is not to compel them, drive them or for that matter even beg them or entreat them.
P: The sure way to antagonise an individual is to give him the impression that you are out to force or compel him to do something.
Q: The correct way is, therefore, to arouse a want in them and make them do, whatever you want them to do willingly, happily and eagerly.
R: It is the most difficult thing in the world to make an individual do anything against his will.
S: Even young, innocent children resent being made to do things.
S6: The secret of motivation, therefore, lies in your ability to arouse the right kind of want or thirst in the other people.

The Proper sequence should be:

A. PRQS
B. QSPR
C. RPSQ
D. SRQP

Ans: C. RPSQ

Explanation : It is the most difficult thing in the world to make an individual do anything against his will. The sure way to antagonise an individual is to give him the impression that you are out to force or compel him to do something. Even young, innocent children resent being made to do things. The correct way is, therefore, to arouse a want in them and make them do, whatever you want them to do willingly, happily and eagerly.


Question 3.

In each question, the first and the last sentences of the passage are numbered S1 and S6 respectively. The rest of the passage is split into four parts. These four sentences are jumbled. Read the sentences and identify their correct and logical order.

S1: Why then, do sharks attack?
P: “The only way a shark can warn you is with its mouth and teeth,” says Baldridge.
Q: In murky water it may simply be a case of mistaken identity.
R: Snork bumps and open – mouthed slashings are ways of trying to frighten you off.
S: But the most persuasive explanation is that they perceive their victim as a threat.
S6: Attacks of this kind may be generated by a swimmer who unwittingly interrupts a courting procedure, trespasses in a shark’s territory and cuts off its escape route.

The Proper sequence should be:

A. PRQS
B. PRSQ
C. QPRS
D. QSPR

Ans: C. QPRS

Explanation : In murky water it may simply be a case of mistaken identity. “The only way a shark can warn you is with its mouth and teeth,” says Baldridge. Snork bumps and open – mouthed slashings are ways of trying to frighten you off. But the most persuasive explanation is that they perceive their victim as a threat.


Question 4.

In each question, the first and the last sentences of the passage are numbered S1 and S6 respectively. The rest of the passage is split into four parts. These four sentences are jumbled. Read the sentences and identify their correct and logical order.

S1: Of the scholars who compose a university, some may be expected to devote an unbroken leisure to learning, their fellows having the advantage of their knowledge from their conversation, and the world perhaps from their writings.
P: Others, however, will engage themselves to teach as well as to learn.
Q: Those who come to be taught at a university have to provide evidence that they are not merely beginners and not only do they have displayed before them the learning of their teachers, but they are offered a curriculum of study, to be followed by a test and the award of a degree.
R: But here again, it is the special manner of the pedagogic enterprise which distinguishes a university.
S: A place of learning without this could scarcely be called university.
S6: There classes of persons, then, go to compose a university as we know it – the scholar, the scholar who is also a teacher, and those who come to be taught, the undergraduate.

The Proper sequence should be:

A. QPSR
B. RQSP
C. SPRQ
D. SRPQ

Ans: A. QPSR

Explanation : Those who come to be taught at a university have to provide evidence that they are not merely beginners and not only do they have displayed before them the learning of their teachers, but they are offered a curriculum of study, to be followed by a test and the award of a degree. Others, however, will engage themselves to teach as well as to learn. A place of learning without this could scarcely be called university. But here again, it is the special manner of the pedagogic enterprise which distinguishes a university.


Question 5.

In each question, the first and the last sentences of the passage are numbered S1 and S6 respectively. The rest of the passage is split into four parts. These four sentences are jumbled. Read the sentences and identify their correct and logical order.

S1: Politeness is not a quality possessed by only one nation or race.
P: One may observe that a man of one nation will remove his hat or fold his hands by way of greetings when he meets someone he knows.
Q: A man of another country will not do so.
R: It is a quality to be found among all peoples and nations in every corner of the earth.
S: Obviously, each person follows the custom of his particular country.
S6: In any case, we should not mock at other’s habits.

The Proper sequence should be:

A. PRQS
B. QPRS
C. RPQS
D. RPSQ

Ans: D. RPSQ

Explanation : It is a quality to be found among all peoples and nations in every corner of the earth. One may observe that a man of one nation will remove his hat or fold his hands by way of greetings when he meets someone he knows. Obviously, each person follows the custom of his particular country. A man of another country will not do so.


Question 6.

In each question, the first and the last sentences of the passage are numbered S1 and S6 respectively. The rest of the passage is split into four parts. These four sentences are jumbled. Read the sentences and identify their correct and logical order.

S1: Most people know that economics deals with such items as population, natural resources, incomes, tariffs, money and prices.
P: Instead, it is how it organises and analyses its materials; it is the perspective from which it views the world that makes it a special field of study.
Q: However, it is not what economics deals with that makes it a distinctive science.
R: Indeed, the list of topics can be greatly extended.
S: Economics is a particular view of reality.
S6: From this view, human behaviour is seen as activity directed towards the achievement of various objectives through the use of various resources.

The Proper sequence should be:

A. PQSR
B. QPSR
C. RQPS
D. RSPQ

Ans: C. RQPS

Explanation : Indeed, the list of topics can be greatly extended. However, it is not what economics deals with that makes it a distinctive science. Instead, it is how it organises and analyses its materials; it is the perspective from which it views the world that makes it a special field of study. Economics is a particular view of reality.


Question 7.

In each question, the first and the last sentences of the passage are numbered S1 and S6 respectively. The rest of the passage is split into four parts. These four sentences are jumbled. Read the sentences and identify their correct and logical order.

S1: The study of speech disorders due to brain injury suggests that patients can think without having adequate control over their language.
P: But they succeed in playing games of chess.
Q: Some patients, for example, fail to find the names of objects presented to them.
R: They can even use the concepts needed for chess playing, though they are unable to express many of the concepts in ordinary language.
S: They even find it difficult to interpret long written notices.
S6: How they manage to do this we do not know.

The Proper sequence should be:

A. PSQR
B. QSPR
C. RPSQ
D. SRPQ

Ans: B. QSPR

Explanation : Some patients, for example, fail to find the names of objects presented to them. They even find it difficult to interpret long written notices. But they succeed in playing games of chess. They can even use the concepts needed for chess playing, though they are unable to express many of the concepts in ordinary language.


Question 8.

In each question, the first and the last sentences of the passage are numbered S1 and S6 respectively. The rest of the passage is split into four parts. These four sentences are jumbled. Read the sentences and identify their correct and logical order.

S1: Love for the country is a necessity.
P: But it should in no way exceed the limits and take the shape of jingoism.
Q: Similarly nationalism has to be sacrificed at the altar of internationalism.
R: There is no reason why the nations of the world cannot treat one another as belonging to one family of nations.
S: Provincialism has to be sacrificed in the interest of the nation as a whole.
S6: God created the globe, but man drew lines on it to demarcate countries and sow the seeds of hatred and enmity on it.

The Proper sequence should be:

A. PSQR
B. QRSP
C. RQPS
D. SPRQ

Ans: A. PSQR

Explanation : But it should in no way exceed the limits and take the shape of jingoism. Provincialism has to be sacrificed in the interest of the nation as a whole. Similarly nationalism has to be sacrificed at the altar of internationalism. There is no reason why the nations of the world cannot treat one another as belonging to one family of nations.


Question 9.

In each question, the first and the last sentences of the passage are numbered S1 and S6 respectively. The rest of the passage is split into four parts. These four sentences are jumbled. Read the sentences and identify their correct and logical order.

S1: She used to work at the desk next to mine in the office several years ago.
P: But it must have been exasperating that a male sitting beside her was doing the same work as she was and being paid more.
Q: She is certain to be still there , in the same old brown suit and fur lined boots.
R: She was as kind as she was efficient.
S: Now she and all her friends have won their long campaign for the justice of equal pay to be recognised.
S6: I am glad that their demands have been accepted.

The Proper sequence should be:

A. QRPS
B. RQPS
C. SPQR
D. SPRQ

Ans: A. QRPS

Explanation : She is certain to be still there , in the same old brown suit and fur lined boots. She was as kind as she was efficient. But it must have been exasperating that a male sitting beside her was doing the same work as she was and being paid more. Now she and all her friends have won their long campaign for the justice of equal pay to be recognised.


Question 10.

In each question, the first and the last sentences of the passage are numbered S1 and S6 respectively. The rest of the passage is split into four parts. These four sentences are jumbled. Read the sentences and identify their correct and logical order.

S1: The third five – year plan ran into rough weather from the very start.
P: Large funds had to be diverted from development to defence.
Q: Food situation became critical and prices began to rise steep after the Indo – Pak conflict.
R: During this period, there was also the war with Pakistan in 1965.
S: There was the China War in 1962 which completely upset our economy.
S6: The government had to resort to devaluation of the rupee.

The Proper sequence should be:

A. PSRQ
B. QPSR
C. RPQS
D. SPRQ

Ans: A. PSRQ

Explanation : Large funds had to be diverted from development to defence. There was the China War in 1962 which completely upset our economy. During this period, there was also the war with Pakistan in 1965. Food situation became critical and prices began to rise steep after the Indo – Pak conflict.


Question 11.

In each question, the first and the last sentences of the passage are numbered S1 and S6 respectively. The rest of the passage is split into four parts. These four sentences are jumbled. Read the sentences and identify their correct and logical order.

S1: Exercising daily is a must for good health.
P: Luckily, there is no link between the amount of money spent and beneficent exercise, else the poor would have creaking bodies for ever.
Q: While some cost you nothing, others may require the investment of some amount of money.
R: However, it is important to remember that exercises should not be overdone.
S: It can take any form from sedentary ones like walking to vigorous work – outs like a game of squash.
S6: The key word, always, is moderation.

The Proper sequence should be:

A. PQSR
B. QPRS
C. RSQP
D. SQPR

Ans: A. PQSR

Explanation : Luckily, there is no link between the amount of money spent and beneficent exercise, else the poor would have creaking bodies for ever. While some cost you nothing, others may require the investment of some amount of money. It can take any form from sedentary ones like walking to vigorous work – outs like a game of squash. However, it is important to remember that exercises should not be overdone.


Question 12.

In each question, the first and the last sentences of the passage are numbered S1 and S6 respectively. The rest of the passage is split into four parts. These four sentences are jumbled. Read the sentences and identify their correct and logical order.

S1: The essence of democracy is the active participation of the people in government affair.
P: When the people are active watchmen and participants, we have that fertile soil in which democracy flourishes.
Q: This democracy of ours is founded upon a faith in the overall judgement of the people as a whole.
R: When the people do not participate, the spirit of democratic action dies.
S: When the people are honestly and clearly informed, their common sense can be relied upon to carry the nation safely through any crisis.
S6: By and large it is the actual practice of our way of life.

The Proper sequence should be:

A. PRSQ
B. PSRQ
C. RPSQ
D. SPQR

Ans: C. RPSQ

Explanation : When the people do not participate, the spirit of democratic action dies. When the people are active watchmen and participants, we have that fertile soil in which democracy flourishes. When the people are honestly and clearly informed, their common sense can be relied upon to carry the nation safely through any crisis. This democracy of ours is founded upon a faith in the overall judgement of the people as a whole.


Question 13.

In each question, the first and the last sentences of the passage are numbered S1 and S6 respectively. The rest of the passage is split into four parts. These four sentences are jumbled. Read the sentences and identify their correct and logical order.

S1: Several sub-cities have been planned around the capital.
P: Dwarka is the first among them.
Q: They are expected to alleviate the problem of housing.
R: It is coming up in the south-west of the capital.
S: It will cater to one million people when completed.
S6: Hopefully the housing problem will not be as cute as at present after these sub-cities are built.

The Proper sequence should be:

A. PQRS
B. PRSQ
C. QPRS
D. QRSP

Ans: C. QPRS

Explanation : They are expected to alleviate the problem of housing. Dwarka is the first among them. It is coming up in the south-west of the capital. It will cater to one million people when completed.


Question 14.

In each question, the first and the last sentences of the passage are numbered S1 and S6 respectively. The rest of the passage is split into four parts. These four sentences are jumbled. Read the sentences and identify their correct and logical order.

S1: You might say that all through history there have been wars and that mankind has survive inspite of them.
P: Now, if his purposes are those of destruction, each fresh advance in his mastery of nature only increases the danger from war, as men learn to destroy one another in ever great numbers, from ever great distances, and in ever more varied and ingenious ways.
Q: He has learned to tap the hidden forces of our planet and use them for his purpose.
R: It has even developed and become civilised inspite of them.
S: This is true, but unfortunately as part of his development man has enormously increased his power over nature.
S6: Man has now discovered how to release the colossal forces locked up in the atom.

The Proper sequence should be:

A. PQSR
B. PRQS
C. QPRS
D. RSQP

Ans: D. RSQP

Explanation : It has even developed and become civilised inspite of them. This is true, but unfortunately as part of his development man has enormously increased his power over nature. He has learned to tap the hidden forces of our planet and use them for his purpose. Now, if his purposes are those of destruction, each fresh advance in his mastery of nature only increases the danger from war, as men learn to destroy one another in ever great numbers, from ever great distances, and in ever more varied and ingenious ways.


Question 15.

In each question, the first and the last sentences of the passage are numbered S1 and S6 respectively. The rest of the passage is split into four parts. These four sentences are jumbled. Read the sentences and identify their correct and logical order.

S1: When you meet someone and discover areas of common interest and experience, you gain building blocks to develop a deeper relationship.
P: This gives you and your partner an opportunity to decide if you would like to get to know one another better.
Q: Remember, much of the point of conversation is to discuss different topics and experience in order to find a common bond.
R: So, when you discover a connection, tell your partner right away.
S: If you have enough in common, then hopefully you will want to see each other again to share common interests.
S6: This creates a sense of familiarity and indicates your interest in discussing the topic further and sharing your ideas.

The Proper sequence should be:

A. RPQS
B. PQRS
C. QPSR
D. SRQP

Ans: C. QPSR

Explanation : Remember, much of the point of conversation is to discuss different topics and experience in order to find a common bond. This gives you and your partner an opportunity to decide if you would like to get to know one another better. If you have enough in common, then hopefully you will want to see each other again to share common interests. So, when you discover a connection, tell your partner right away.


Question 16.

In each question, the first and the last sentences of the passage are numbered S1 and S6 respectively. The rest of the passage is split into four parts. These four sentences are jumbled. Read the sentences and identify their correct and logical order.

S1: Let me elaborate a little on what I mean by a properly channeled scientific approach.
P: There are planners deciding the strategy.
Q: In a major war, there are several different operations involved.
R: There are complex issues involving communications between different nerve centres.
S: There are factories producing the required armaments.
S6: And of course, there are soldiers, commandos, to say nothing of intelligence men, besides many others who do their bit to make a successful attack.

The Proper sequence should be:

A. PSRQ
B. QPSR
C. RSPQ
D. SRQP

Ans: B. QPSR

Explanation : In a major war, there are several different operations involved. There are planners deciding the strategy. There are factories producing the required armaments. There are complex issues involving communications between different nerve centres.


Question 17.

In each question, the first and the last sentences of the passage are numbered S1 and S6 respectively. The rest of the passage is split into four parts. These four sentences are jumbled. Read the sentences and identify their correct and logical order.

S1: There has been an alarming increase in the number of vehicles on Delhi roads.
P: The pedestrians has, however, been the worst sufferer.
Q: There is no place where the pedestrian can move freely without the fear of traffic.
R: Zebra crossings like the pavements are no longer safe.
S: This has further aggravated the problem of pollution in the city.
S6: Should the pedestrians case be allowed to go by default?

The Proper sequence should be:

A. PQRS
B. SPRQ
C. SQRP
D. SRPQ

Ans: B. SPRQ

Explanation : This has further aggravated the problem of pollution in the city. The pedestrians has, however, been the worst sufferer. Zebra crossings like the pavements are no longer safe. There is no place where the pedestrian can move freely without the fear of traffic.


Question 18.

In each question, the first and the last sentences of the passage are numbered S1 and S6 respectively. The rest of the passage is split into four parts. These four sentences are jumbled. Read the sentences and identify their correct and logical order.

S1: Of the various kinds of insect defences that of the North American fungus – eating beetle is quite unusual.
P: Both ants as well as mammals such as deer mice feed on this beetle.
Q: This little beetle is able to recognise the kind of predator coming towards it and accordingly adopts a suitable defence.
R: When facing a deer mouse, the beetle secretes an irritant from certain glands in its abdomen.
S: While the beetle simply rolls itself into a compact ball in the face of an ant attack, it copes with the deer mouse differently.
S6: The beetle’s chemical secretion keeps the deer mouse at bay.

The Proper sequence should be:

A. PQSR
B. PRQS
C. QPSR
D. QRPS

Ans: C. QPSR

Explanation : This little beetle is able to recognise the kind of predator coming towards it and accordingly adopts a suitable defence. Both ants as well as mammals such as deer mice feed on this beetle. While the beetle simply rolls itself into a compact ball in the face of an ant attack, it copes with the deer mouse differently. When facing a deer mouse, the beetle secretes an irritant from certain glands in its abdomen.


Question 19.

In each question, the first and the last sentences of the passage are numbered S1 and S6 respectively. The rest of the passage is split into four parts. These four sentences are jumbled. Read the sentences and identify their correct and logical order.

S1: The art of growing old is one which the passage of time has forced upon my attention.
P: One of these is undue absorption in the past.
Q: One’s thoughts must be directed to the future and to things about which these is something to be done.
R: Psychologically, there are two dangers to be guarded against in old age.
S: It does not do to live in memories, in regrets for the good old days, or in sadness about friends who are dead.
S6: this is not always easy; one’s own past is a gradually increasing weight.

The Proper sequence should be:

A. QPRS
B. RPQS
C. RPSQ
D. QSRP

Ans: C. RPSQ

Explanation : Psychologically, there are two dangers to be guarded against in old age. One of these is undue absorption in the past. It does not do to live in memories, in regrets for the good old days, or in sadness about friends who are dead. One’s thoughts must be directed to the future and to things about which these is something to be done.


Ordering of Sentences MCQs all set

We hope the given English Verbal Ability MCQs Questions for English Ordering of Sentences PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to English Ordering of Sentences Change MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.

Leave a Comment