Ordering of Sentences Set – 11 Multiple Choice Questions

Question 1.

In each question, the first and the last sentences of the passage are numbered S1 and S6 respectively. The rest of the passage is split into four parts. These four sentences are jumbled. Read the sentences and identify their correct and logical order.

S1: A father, having offered to take the baby out in a perambulator, was tempted by the sunny morning to slip into a pub for a glass of beer.
P: Indignant at her husband’s behaviour, she decided to teach him a lesson.
Q: She wheeled away the pram.
R: A little later, his wife came by, where to her horror, she discovered her sleeping baby.
S: Leaving the pram outside, he disappeared inside the bar.
S6: She waited for him, anticipating the white face and quivering lips which would soon appear with the news that the baby had been stolen.

The Proper sequence should be:

A. PQSR
B. RQPS
C. SPQR
D. SRPQ

Ans: D. SRPQ

Explanation : Leaving the pram outside, he disappeared inside the bar. A little later, his wife came by, where to her horror, she discovered her sleeping baby. Indignant at her husband’s behaviour, she decided to teach him a lesson. She wheeled away the pram.


Question 2.

In each question, the first and the last sentences of the passage are numbered S1 and S6 respectively. The rest of the passage is split into four parts. These four sentences are jumbled. Read the sentences and identify their correct and logical order.

S1: Our own country is a little world in itself with an infinite variety and places for us to discover.
P: I wish I had more time, so that I could visit the odd nooks and corners of India.
Q: I have travelled a great deal in this country and I have grown in years.
R: And yet I have not seen many parts of the country we love so much and seek to serve.
S: I would like to go there in the company of bright children whose minds are opening out with wonder and curiosity as they make new discoveries.
S6: I should like to go with them, not so much to the great cities of India as to the mountains and the forests and the great rivers and the old monuments, all of which tell us something of India’s story.

The Proper sequence should be:

A. PQSR
B. QRPS
C. RPQS
D. SPQR

Ans: B. QRPS

Explanation : I have travelled a great deal in this country and I have grown in years. And yet I have not seen many parts of the country we love so much and seek to serve. I wish I had more time, so that I could visit the odd nooks and corners of India. I would like to go there in the company of bright children whose minds are opening out with wonder and curiosity as they make new discoveries.


Question 3.

In each question, the first and the last sentences of the passage are numbered S1 and S6 respectively. The rest of the passage is split into four parts. These four sentences are jumbled. Read the sentences and identify their correct and logical order.

S1: In a good many cases unnecessary timidity makes the trouble worse than it need be.
P: I am not, of course, thinking of extreme forms of defiance.
Q: If you show that you are afraid of them, you give promise of good hunting, whereas if you show indifference, they begin to doubt their own power and, therefore, tend to let you alone.
R: A dog will bark more loudly and bite more easily when people are afraid of him than when they treat him with contempt, and the human herd has something of this same characteristic.
S: Public opinion is always more tyrannical towards those who obviously fear it than towards those who feel indifferent to it.
S6: If you hold in Delhi the views that are conventional in Delhi, you much accept the consequences.

The Proper sequence should be:

A. QPRS
B. RSPQ
C. SRPQ
D. SRQP

Ans: B. RSPQ

Explanation : A dog will bark more loudly and bite more easily when people are afraid of him than when they treat him with contempt, and the human herd has something of this same characteristic. Public opinion is always more tyrannical towards those who obviously fear it than towards those who feel indifferent to it. I am not, of course, thinking of extreme forms of defiance. If you show that you are afraid of them, you give promise of good hunting, whereas if you show indifference, they begin to doubt their own power and, therefore, tend to let you alone.


Question 4.

In each question, the first and the last sentences of the passage are numbered S1 and S6 respectively. The rest of the passage is split into four parts. These four sentences are jumbled. Read the sentences and identify their correct and logical order.

S1: Religion is not a matter of mere dogmatic conformity.
P: It is not merely going through the ritual prescribed to us.
Q: It is not a question of ceremonial piety.
R: Unless that kind of transformation occurs, you are not an authentically religious man.
S: It is the remaking of your own self, the transformation of your nature.
S6: A man of that character is free from fear, free from hatred.

The Proper sequence should be:

A. PSRQ
B. QPSR
C. SPQR
D. SPRQ

Ans: B. QPSR

Explanation : It is not a question of ceremonial piety. It is not merely going through the ritual prescribed to us. It is the remaking of your own self, the transformation of your nature. Unless that kind of transformation occurs, you are not an authentically religious man.


Question 5.

In each question, the first and the last sentences of the passage are numbered S1 and S6 respectively. The rest of the passage is split into four parts. These four sentences are jumbled. Read the sentences and identify their correct and logical order.

S1: We speak today of self-determination in politics.
P: So long as one is conscious of a restraint, it is possible to resist it or to bear it as a necessary evil and to keep free in spirit.
Q: Slavery begins when one ceases to feel the restraint and it depends on if the evil is accepted as good.
R: There is, however, a subtler domination exercised in the sphere of ideas by one culture on another.
S: Political subjection primarily means restraint ion the outer life of people.
S6: Cultural subjection is ordinarily of an unconscious character and it implies slavery from the very start.

The Proper sequence should be:

A. RSPQ
B. RSQP
C. SPQR
D. SPRQ

Ans: C. SPQR

Explanation : Political subjection primarily means restraint ion the outer life of people. So long as one is conscious of a restraint, it is possible to resist it or to bear it as a necessary evil and to keep free in spirit. Slavery begins when one ceases to feel the restraint and it depends on if the evil is accepted as good. There is, however, a subtler domination exercised in the sphere of ideas by one culture on another.


Question 6.

In each question, the first and the last sentences of the passage are numbered S1 and S6 respectively. The rest of the passage is split into four parts. These four sentences are jumbled. Read the sentences and identify their correct and logical order.

S1: It is regrettable that there is widespread corruption in the country at all levels.
P: So there is hardly anything that the government can do about it.
Q: And there are graft and other malpractices too.
R: The impression that corruption is a universal phenomenon persists and the people do not cooperate in checking this evil.
S: Recently several offenders were brought to book, but they were not given deterrent punishment.
S6: This is indeed a tragedy of great magnitude.

The Proper sequence should be:

A. PQSR
B. QSRP
C. RSQP
D. SQRP

Ans: B. QSRP

Explanation : And there are graft and other malpractices too. Recently several offenders were brought to book, but they were not given deterrent punishment. The impression that corruption is a universal phenomenon persists and the people do not cooperate in checking this evil. So there is hardly anything that the government can do about it.


Question 7.

In each question, the first and the last sentences of the passage are numbered S1 and S6 respectively. The rest of the passage is split into four parts. These four sentences are jumbled. Read the sentences and identify their correct and logical order.

S1: Instantly the full load yanked Gordy towards the side of the bridge.
P: But the pull of the cable was too much.
Q: He could hardly feel the cable, slipping through his fingers, ripping off his gloves, and streaking over the railing like an escaping snake.
R: It smashed his hands hard against the top of the railing, causing a split – second feeling of fierce pain followed by numbness.
S: He held on to the cable; it had been hard work lifting it, and he did not want to have to start over again.
S6: Feeling a sharp burning sensation where the cable was speeding between his things, Gordy rose on tiptoe and as he did, the slithering coil of cable tightened around his left foot and yanked him over the railing.

The Proper sequence should be:

A. PRQS
B. QSRP
C. RPQS
D. SPRQ

Ans: C. RPQS

Explanation : It smashed his hands hard against the top of the railing, causing a split – second feeling of fierce pain followed by numbness. But the pull of the cable was too much. He could hardly feel the cable, slipping through his fingers, ripping off his gloves, and streaking over the railing like an escaping snake. He held on to the cable; it had been hard work lifting it, and he did not want to have to start over again.


Question 8.

In each question, the first and the last sentences of the passage are numbered S1 and S6 respectively. The rest of the passage is split into four parts. These four sentences are jumbled. Read the sentences and identify their correct and logical order.

S1: Life is hazardous.
P: And prey have evolved adaptations that reduce the risk of being eaten.
Q: Many animals are killed and eaten by other animals.
R: And many predators die from starvation because they fail to secure prey.
S: Predators have continued to evolve adaptations that enable them to locate and kill prey.
S6: Everything points to a special kind of arms race with elaborate strategies and counter-strategies for attack and defence.

The Proper sequence should be:

A. QPRS
B. QRPS
C. QRSP
D. SQRP

Ans: C. QRSP

Explanation : Many animals are killed and eaten by other animals. And many predators die from starvation because they fail to secure prey. Predators have continued to evolve adaptations that enable them to locate and kill prey. And prey have evolved adaptations that reduce the risk of being eaten.


Question 9.

In each question, the first and the last sentences of the passage are numbered S1 and S6 respectively. The rest of the passage is split into four parts. These four sentences are jumbled. Read the sentences and identify their correct and logical order.

S1: The mother tongue is the true vehicle of mother wit.
P: Another medium of speech may bring with it a current of new ideas.
Q: It is through the vernacular (refined, though not weakened,by scholarship and taste) that the new conceptions of the mind should press their way to birth in speech.
R: But the mother tongue is one with the air in which a man is born.
S: This is almost universally true, except in cases so rare (like that of Joseph Conrad) as to emphasise the general rule.
S6: A man’s native speech is almost like his shadow, inseparable from his personality.

The Proper sequence should be:

A. PRQS
B. PRSQ
C. PSQR
D. QRPS

Ans: A. PRQS

Explanation : Another medium of speech may bring with it a current of new ideas. But the mother tongue is one with the air in which a man is born. It is through the vernacular (refined, though not weakened, by scholarship and taste) that the new conceptions of the mind should press their way to birth in speech. This is almost universally true, except in cases so rare (like that of Joseph Conrad) as to emphasise the general rule.


Question 10.

In each question, the first and the last sentences of the passage are numbered S1 and S6 respectively. The rest of the passage is split into four parts. These four sentences are jumbled. Read the sentences and identify their correct and logical order.

S1: In the present day it is not necessary that generals or great officers should fight with their own hands, because it is their duty to direct he movements of their followers.
P: But in the ancient times, kings and great lords were obliged to put themselves into the very front.
Q: Therefore, it was of great consequence that they should be strong men and dexterous in the use of their arms.
R: The artillery and the soldiers shoot at the enemy, and men seldom mingle and fight hand to hand.
S: They fought like ordinary men with the lance and other weapons.
S6: Robert Bruce was so remarkably active and powerful that he came through many personal dangers.

The Proper sequence should be:

A. PQSR
B. QRSP
C. RPSQ
D. SQRP

Ans: C. RPSQ

Explanation : The artillery and the soldiers shoot at the enemy, and men seldom mingle and fight hand to hand. But in the ancient times, kings and great lords were obliged to put themselves into the very front. They fought like ordinary men with the lance and other weapons. Therefore, it was of great consequence that they should be strong men and dexterous in the use of their arms.


Question 11.

In each question, the first and the last sentences of the passage are numbered S1 and S6 respectively. The rest of the passage is split into four parts. These four sentences are jumbled. Read the sentences and identify their correct and logical order.

S1: The mail is first collected from different letter boxes.
P: From there it is sent to the head post office.
Q: It is then sorted out at the sorting office.
R: The mail is again sorted out at the head office by the concerned beat postman.
S: The sorted mail is sent to the zonal post office.
S6: Finally it is delivered to us.

The Proper sequence should be:

A. QPRS
B. QSPR
C. RPQS
D. RSQP

Ans: A. QPRS

Explanation : It is then sorted out at the sorting office. From there it is sent to the head post office. The mail is again sorted out at the head office by the concerned beat postman. The sorted mail is sent to the zonal post office.


Question 12.

In each question, the first and the last sentences of the passage are numbered S1 and S6 respectively. The rest of the passage is split into four parts. These four sentences are jumbled. Read the sentences and identify their correct and logical order.

S1: You live either in a village or a town of India.
P: Many villages and towns form a tehsil or a taluka.
Q: There are also some areas in our country called Union Territories.
R: Many tehsils or talukas form a district and many districts form a State.
S: These, together with all the states of our country make India.
S6: India is our motherland.

The Proper sequence should be:

A. PQRS
B. PRQS
C. QPRS
D. RPQS

Ans: B. PRQS

Explanation : Many villages and towns form a tehsil or a taluka. Many tehsils or talukas form a district and many districts form a State. There are also some areas in our country called Union Territories. These, together with all the states of our country make India.


Question 13.

In each question, the first and the last sentences of the passage are numbered S1 and S6 respectively. The rest of the passage is split into four parts. These four sentences are jumbled. Read the sentences and identify their correct and logical order.

S1: Religion is not a matter of mere dogmatic conformity.
P: It is not merely going through the ritual prescribed to us.
Q: It is not a question of ceremonial piety.
R: Unless that kind of transformation occurs, you are not an authentically religious man.
S: It is the remaking of your own self, the transformation of your nature.
S6: A man of that character is free from fear, free from hatred.

The Proper sequence should be:

A. PSRQ
B. QPSR
C. SPQR
D. SPRQ

Ans: B. QPSR

Explanation : It is not a question of ceremonial piety. It is not merely going through the ritual prescribed to us. It is the remaking of your own self, the transformation of your nature. Unless that kind of transformation occurs, you are not an authentically religious man.


Question 14.

In each question, the first and the last sentences of the passage are numbered S1 and S6 respectively. The rest of the passage is split into four parts. These four sentences are jumbled. Read the sentences and identify their correct and logical order.

S1: Music, like literature, is an art that deals with sound.
P: Literature makes use of words which are sounds.
Q: They also have meanings.
R: And the writer must be concerned with the effect produced by the sounds he uses.
S: But words are not only sounds.
S6: They refer to specific things other than themselves such as objects an ideas.

The Proper sequence should be:

A. PRSQ
B. PSQR
C. RPSQ
D. SRPQ

Ans: A. PRSQ

Explanation : Literature makes use of words which are sounds. And the writer must be concerned with the effect produced by the sounds he uses. But words are not only sounds. They also have meanings.


Question 15.

In each question, the first and the last sentences of the passage are numbered S1 and S6 respectively. The rest of the passage is split into four parts. These four sentences are jumbled. Read the sentences and identify their correct and logical order.

S1: The press enables us to know about the world and happenings around us.
P: It governs the current ideas in the country and controls the course of events.
Q: There is no doubt that the newspaper is the only teacher of the common man.
R: It is indeed the mouthpiece of the people.
S: It is feared that in the absence of the press, government would be less responsible, the judge less honest and civil servant lees efficient.
S6: While moulding it mends and mending it moulds the public opinion.

The Proper sequence should be:

A. PQRS
B. QPSR
C. RSQP
D. SRPQ

Ans: A. PQRS

Explanation : It governs the current ideas in the country and controls the course of events. There is no doubt that the newspaper is the only teacher of the common man. It is indeed the mouthpiece of the people. It is feared that in the absence of the press, government would be less responsible, the judge less honest and civil servant lees efficient.


Question 16.

In each question, the first and the last sentences of the passage are numbered S1 and S6 respectively. The rest of the passage is split into four parts. These four sentences are jumbled. Read the sentences and identify their correct and logical order.

S1: Even the newsmen and spectators were not spared.
P: A home guard in the gallery was hit on the face.
Q: They went only inches over the heads of newsmen in the press gallery.
R: Three bludgeons which are hurled missed their mark.
S: This made the scribes run helter skelter.
S6: He fell down,his bleeding eye bulging.

The Proper sequence should be:

A. PSRQ
B. QRPS
C. RQSP
D. SRQP

Ans: D. SRQP

Explanation : This made the scribes run helter skelter. Three bludgeons which are hurled missed their mark. They went only inches over the heads of newsmen in the press gallery. A home guard in the gallery was hit on the face.


Question 17.

In each question, the first and the last sentences of the passage are numbered S1 and S6 respectively. The rest of the passage is split into four parts. These four sentences are jumbled. Read the sentences and identify their correct and logical order.

S1: Of course, it is silly to try to overcome fears that keep us from destroying ourselves.
P: This is sensible.
Q: You wait until it is out of the way before crossing.
R: You need some fears to keep you from doing foolish things.
S: You are afraid of an automobile coming rapidly down the street you wish to cross.
S6: The only fears you need to avoid are silly fears which prevent you from doing what you should do.

The Proper sequence should be:

A. PQRS
B. PRSQ
C. RPSQ
D. RSQP

Ans: C. RPSQ

Explanation : You need some fears to keep you from doing foolish things. This is sensible. You are afraid of an automobile coming rapidly down the street you wish to cross. You wait until it is out of the way before crossing.


Question 18.

In each question, the first and the last sentences of the passage are numbered S1 and S6 respectively. The rest of the passage is split into four parts. These four sentences are jumbled. Read the sentences and identify their correct and logical order.

S1: We may consider the political privileges of citizenship.
P: This gives the citizen the pleasant feeling that he has a share in the administration of his country.
Q: In addition, he may himself stand as a candidate for election to any office of the republic to which he belongs.
R: A citizen usually enjoys the right of voting of election to public bodies, and of holding public offices.
S: These advantages are of course only enjoyed by citizens under a democratic system of government.
S6: Under a dictatorship, people cannot choose their own representatives to run the government and the rights of voting and contesting are denied to them.

The Proper sequence should be:

A. PQRS
B. QSPR
C. RPQS
D. SRQP

Ans: C. RPQS

Explanation : A citizen usually enjoys the right of voting of election to public bodies, and of holding public offices. This gives the citizen the pleasant feeling that he has a share in the administration of his country. In addition, he may himself stand as a candidate for election to any office of the republic to which he belongs. These advantages are of course only enjoyed by citizens under a democratic system of government.


Question 19.

In each question, the first and the last sentences of the passage are numbered S1 and S6 respectively. The rest of the passage is split into four parts. These four sentences are jumbled. Read the sentences and identify their correct and logical order.

S1: And then Gandhi came.
P: Get off the backs of these peasants and workers, he told us, all you who live by their exploitation.
Q: He was like a powerful current of fresh air, like a beam of light, like a whirlwind that upset many things.
R: He spoke their language and constantly drew their attention to their appalling conditions.
S: He didn’t descend from the top, he seemed to emerge from the masses of India.
S6: Political freedom took new shape then and acquired a new content then.

The Proper sequence should be:

A. PRSQ
B. QSRP
C. RSQP
D. SRQP

Ans: D. SRQP

Explanation : He didn’t descend from the top, he seemed to emerge from the masses of India. He spoke their language and constantly drew their attention to their appalling conditions. He was like a powerful current of fresh air, like a beam of light, like a whirlwind that upset many things. Get off the backs of these peasants and workers, he told us, all you who live by their exploitation.


Question 20.

In each question, the first and the last sentences of the passage are numbered S1 and S6 respectively. The rest of the passage is split into four parts. These four sentences are jumbled. Read the sentences and identify their correct and logical order.

S1: Mr. Ford, it is commonly reported, once declared that history was “bunk”.
P: Yet the American, generally speaking, is by no means ignorant of history or uninfluenced by his knowledge of it.
Q: This remarkable utterance of his, if indeed he made it, was in itself an outcome of history.
R: The Americans know more about our history than we know about theirs, though I hope that will soon be remedied.
S: Such contempt for all things past, and such engaging frankness in expressing it were themselves the outcome of the social history of the United States in the 19th century.
S6: And the American’s conception of his own country as the representative of freedom and of democracy is the product of history as popularly taught and conceived over there.

The Proper sequence should be:

A. QSPR
B. RPSQ
C. SPRQ
D. SQRP

Ans: A. QSPR

Explanation : This remarkable utterance of his, if indeed he made it, was in itself an outcome of history. Such contempt for all things past, and such engaging frankness in expressing it were themselves the outcome of the social history of the United States in the 19th century. Yet the American, generally speaking, is by no means ignorant of history or uninfluenced by his knowledge of it. The Americans know more about our history than we know about theirs, though I hope that will soon be remedied.


Ordering of Sentences MCQs all set

We hope the given English Verbal Ability MCQs Questions for English Ordering of Sentences PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to English Ordering of Sentences Change MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.

Leave a Comment