Operating Systems Questions Quizlet – Set 12

Are you guys looking for Computer science Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Computer science Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Computer science Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Computer science Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. A development strategy whereby the executive control modules of a system are coded and tested first, is known as

(A) Bottom-up development
(B) Top-down development
(C) Left-Right development
(D) All of the above

Answer: (B) Top-down development


Q2. Which of the following statements is false?

(A) A process scheduling algorithm is preemptive if the CPU can be forcibly removed from a process
(B) Time sharing systems generally use preemptive CPU scheduling
(C) Response time are more predictable in preemptive systems than in non preemptive systems
(D) Real time systems generally use non-preemptive CPU scheduling

Answer: (D) Real time systems generally use non-preemptive CPU scheduling


Q3. Software that measures, monitors, analyzes, and controls real-world events is called:

(A) System software
(B) Real-time software
(C) Scientific software
(D) Business software

Answer: (B) Real-time software


Q4. System maintenance:

(A) Is usually not necessary
(B) Is necessary on all systems, regardless of how good
(C) Is not required if the system is well written
(D) Always requires several programs

Answer: (B) Is necessary on all systems, regardless of how good


Q5. What is the name given to the process of initializing a microcomputer with its operating system?

(A) Cold booting
(B) Booting
(C) Warm booting
(D) Boot recording

Answer:(B) Booting


Q6. In which of the storage placement strategies a program is placed in the smallest available hole in the main memory?

(A) Best fit
(B) First fit
(C) Worst fit
(D) Buddy

Answer: (A) Best fit


Q7. Uniform Symbols Table

(A) Contains all constants in the program
(B) A permanent table of decision rules in the form of patterns for matching with the uniform symbol table to discover syntactic structure
(C) Consists of a full or partial list of the token’s as they appear in the program. Created by Lexical analysis and used for syntax analysis and interpretation
(D) A permanent table which lists all key words and special symbols of the language in symbolic form

Answer: (C) Consists of a full or partial list of the token’s as they appear in the program. Created by Lexical analysis and used for syntax analysis and interpretation


Q8. Which table is a permanent database that has an entry for each terminal symbol?

(A) Terminal table
(B) Literal table
(C) Identifier table
(D) Reductions

Answer: (A) Terminal table


Q9. The instruction register

(A) Is a hardware memory device which denotes the location of the current instruction being executed
(B) Is a group of electrical circuits (hardware), that performs the intent of instructions fetched from memory
(C) Contains the address of the memory location that is to be read from or stored into
(D) Contains a copy of the designated memory location specified by the MAR after a “read” or the new contents of the memory prior to a “write”

Answer: (B) Is a group of electrical circuits (hardware), that performs the intent of instructions fetched from memory


Q10. The details of all external symbols and relocation formation (relocation list or map) is provided to linker by

(A) Macro processor
(B) Translator
(C) Loader
(D) Editor

Answer: (B) Translator


Q11. A linker

(A) Creates a load module
(B) Is not necessary with variable partitions
(C) Must be run after the loader
(D) Is not needed with a good compiler

Answer:(A) Creates a load module


Q12. When did IBM release the first version of disk operating system DOS version 1.0?

(A) 1981
(B) 1982
(C) 1983
(D) 1984

Answer: (A) 1981


Q13. IBM released its first PC in 1981. Can you name the operating system which was most popular at that time?

(A) MS-DOS
(B) PC-DOS
(C) OS/360
(D) CP/M

Answer: (D) CP/M


Q14. A task in a blocked state

(A) Is executable
(B) Is running
(C) Must still be placed in the run queues
(D) Is waiting for same temporarily unavailable resources

Answer:(D) Is waiting for same temporarily unavailable resources


Q15. The dispatcher

(A) Actually schedules the tasks into the processor
(B) Puts tasks in I/O wait
(C) Is always small and simple
(D) Never changes task priorities

Answer: (A) Actually schedules the tasks into the processor


We hope the given Computer science Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Computer science Engineering. If you have any queries related toComputer science Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment