Operating Systems Questions pdf – Set 10

Are you guys looking for Computer science Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Computer science Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Computer science Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Computer science Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Poor response times are caused by

(A) Processor busy
(B) High I/O rate
(C) High paging rates
(D) Any of the above

Answer: (D) Any of the above


Q2. A form of code that uses more than one process and processor, possibly of different type, and that may on occasions have more than one process or processor active at the same time, is known as

(A) Multiprogramming
(B) Multi threading
(C) Broadcasting
(D) Time sharing

Answer: (B) Multi threading


Q3. Object code

(A) Is ready to execute
(B) Is the output of compilers, but not assemblers
(C) Must be “loaded” before execution
(D) Must be rewritten before execution

Answer: (C) Must be “loaded” before execution


Q4. Object modules generated by assemblers that contain unresolved external references are resolved for two or more object modules by a/an

(A) Operating system
(B) Loader
(C) Linker
(D) Compiler

Answer: (C) Linker


Q5. Which of the following statements is false?

(A) A small page size causes large page tables
(B) Internal fragmentation is increased with small pages
(C) A large page size causes instructions and data that will not be referenced brought into primary storage
(D) I/O transfers are more efficient with large pages

Answer: (B) Internal fragmentation is increased with small pages


Q6. A system program that combines the separately compiled modules of a program into a form suitable for execution

(A) Assembler
(B) Linking loader
(C) Cross compiler
(D) Load and go

Answer: (B) Linking loader


Q7. Process is

(A) Program in High level language kept on disk
(B) Contents of main memory
(C) A program in execution
(D) A job in secondary memory

Answer: (C) A program in execution


Q8. Thrashing can be avoided if

(A) The pages, belonging to the working set of the programs, are in main memory
(B) The speed of CPU is increased
(C) The speed of I/O processor is increased
(D) All of the above

Answer: (A) The pages, belonging to the working set of the programs, are in main memory


Q9. Fragmentation of the file system

(A) Occurs only if the file system is used improperly
(B) Can always be prevented
(C) Can be temporarily removed by compaction
(D) Is a characteristic of all file systems

Answer: (C) Can be temporarily removed by compaction


Q10. Which, of the following, is true for testing and debugging?

(A) Testing checks for logical errors in the programs, while debugging is a process of correcting those errors in the program
(B) Testing detects the syntax errors in the program while debugging corrects those errors in the program
(C) Testing and debugging indicate the same thing
(D) All of the above

Answer: (A) Testing checks for logical errors in the programs, while debugging is a process of correcting those errors in the program


Q11. Which of the following software types is used to simplify using systems software?

(A) Spreadsheet
(B) Operating environment
(C) Timesharing
(D) Multitasking

Answer: (C) Timesharing


Q12. In memory systems, boundary registers

(A) Are used for temporary program variable storage
(B) Are only necessary with fixed partitions
(C) Track page boundaries
(D) Track the beginning and ending of programs

Answer: (D) Track the beginning and ending of programs


Q13. The system/370 assembler language

(A) Allows the programmer to write base registers and displacements explicitly in the source program
(B) Is used to remember which of the general-purpose registers are currently available as base registers, and what base addresses they contain
(C) Allows multiple programs to reside in separate areas of core at the same time
(D) Is a term that refers to the control programs of an operating system

Answer: (A) Allows the programmer to write base registers and displacements explicitly in the source program


Q14. Which of the following is true for machine language?

(A) Repeated execution of program segments
(B) Depicting flow of data in a system
(C) A sequence of instructions which, when followed properly, solves a problem
(D) The language which communicates with the computer using only the binary digits 1 and 0

Answer: (D) The language which communicates with the computer using only the binary digits 1 and 0


Q15. Which of the following is false about disk when compared to main memory?

(A) Non-volatile
(B) Longer storage capacity
(C) Lower price per bit
(D) Faster

Answer: (D) Faster


We hope the given Computer science Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Computer science Engineering. If you have any queries related toComputer science Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment