Operating Systems Questions for Interview – Set 11

Are you guys looking for Computer science Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Computer science Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Computer science Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Computer science Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Which of the following scheduling objectives should be applied to the following: the system should admit jobs to create a mix that will keep most devices busy

(A) To be fair
(B) To balance resource utilization
(C) To obey priorities
(D) To be predictable

Answer: (B) To balance resource utilization


Q2. Operating system

(A) Links a program with the subroutines it references
(B) Provides a layered, user-friendly interface
(C) Enables the programmer to draw a flowchart
(D) None of the above

Answer: (B) Provides a layered, user-friendly interface


Q3. An instruction in a programming language that is replaced by a sequence of instructions prior to assembly or compiling is known as

(A) Procedure name
(B) Macro
(C) Label
(D) Literal

Answer: (B) Macro


Q4. A page fault

(A) Is an error is a specific page
(B) Occurs when a program accesses a page of memory
(C) Is an access to a page not currently in memory
(D) Is a reference to a page belonging to another program

Answer: (C) Is an access to a page not currently in memory


Q5. A compiler for a high-level language that runs on one machine and produces code for a different machine is called is

(A) Optimizing compiler
(B) One pass compiler
(C) Cross compiler
(D) Multi-pass compiler

Answer: (C) Cross compiler


Q6. With MS-DOS which command will divide the surface of the blank floppy disk into sectors and assign a unique address to each one?

(A) FORMAT command
(B) FAT command
(C) VER command
(D) CHKDSK command

Answer: (A) FORMAT command


Q7. What is the name of the technique in which the operating system of a computer executes several programs concurrently by switching back and forth between them?

(A) Partitioning
(B) Multitasking
(C) Windowing
(D) Paging

Answer: (B) Multitasking


Q8. Banker’s algorithm for resource allocation deals with

(A) Deadlock prevention
(B) Deadlock avoidance
(C) Deadlock recovery
(D) Mutual exclusion

Answer: (B) Deadlock avoidance


Q9. Most of the microcomputer’s operating systems like Apple DOS, MS DOS and PC DOS etc. are called disk operating systems because

(A) They are memory resident
(B) They are initially stored on disk
(C) They are available on magnetic tapes
(D) They are partly in primary memory and partly on disk

Answer: (B) They are initially stored on disk


Q10. Relocation bits used by relocating loader are specified (generated) by

(A) Relocating loader itself
(B) Linker
(C) Assembler or translator
(D) Macro processor

Answer: (B) Linker


Q11. System programs such as Compilers are designed so that they are

(A) Reenterable
(B) Non reusable
(C) Serially usable
(D) Recursive

Answer:(A) Reenterable


Q12. Which of the following terms refers to the degree to which data in a database system are accurate and correct?

(A) Data security
(B) Data validity
(C) Data independence
(D) Data integrity

Answer: (D) Data integrity


Q13. The command interpreter

(A) Is usually the primary user interface
(B) Requires fixed format commands
(C) Is menu drive
(D) Is quite different from the SCL interpreter

Answer: (A) Is usually the primary user interface


Q14. What problem is solved by Dijkstra’s banker’s algorithm?

(A) Mutual exclusion
(B) Deadlock recovery
(C) Deadlock avoidance
(D) Cache coherence

Answer: (C) Deadlock avoidance


Q15. Which of the following filename extension suggests that the file is a backup copy of another file?

(A) TXT
(B) COM
(C) BAS
(D) BAK

Answer: (D) BAK


We hope the given Computer science Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Computer science Engineering. If you have any queries related toComputer science Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment