Operating Systems Questions and Answers pdf – Set 02

Are you guys looking for Computer science Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Computer science Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Computer science Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Computer science Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The computational technique used to compute the disk storage address of individual records is called:

(A) Bubble memory
(B) Key fielding
(C) Dynamic reallocation
(D) Hashing

Answer: (D) Hashing


Q2. The errors that can be pointed out by the compiler are

(A) Syntax errors
(B) Semantic errors
(C) Logical errors
(D) Internal errors

Answer: (A) Syntax errors


Q3. The term ‘polling’ in a computer means a process by which a computer system

(A) Detects/corrects errors
(B) Multiplexes the inputs and updates the memory accordingly
(C) Decides correct alternative by analyzing several ones
(D) Inquires to see if a terminal has any transaction to send

Answer:(D) Inquires to see if a terminal has any transaction to send


Q4. Under multiprogramming, turnaround time for short jobs is usually and that for long jobs is slightly .

(A) Lengthened; shortened
(B) Shortened; lengthened
(C) Shortened; shortened
(D) Lengthened; lengthened

Answer: (B) Shortened; lengthened


Q5. Which of the following statement is true?

(A) The LRU algorithm pages out pages that have been used recently
(B) Thrashing is a natural consequence of virtual memory systems
(C) Seek analysis is used for analyzing control-unit busy problems
(D) All of the above

Answer: (C) Seek analysis is used for analyzing control-unit busy problems


Q6. What is the name of the operating system which was originally designed by scientists and engineers for use by scientists and engineers?

(A) XENIX
(B) UNIX
(C) OS/2
(D) MS DOS

Answer: (B) UNIX


Q7. Which of the following system program forgoes the production of object code to generate absolute machine code and load it into the physical main storage location from which it will be executed immediately upon completion of the assembly?

(A) Two pass assembler
(B) Load-and-go assembler
(C) Macroprocessor
(D) Compiler

Answer: (B) Load-and-go assembler


Q8. The Storage-to-Storage instructions

(A) Have both their operands in the main store
(B) Which perform an operation on a register operand and an operand which is located in the main store, generally leaving the result in the register, expect in the case of store operation when it is also written into the specified storage location
(C) Which perform indicated operations on two fast registers of the machine and have the result in one of the registers
(D) All of the above

Answer: (A) Have both their operands in the main store


Q9. Page stealing

(A) Is a sign of an efficient system
(B) Is taking page frames from other working sets
(C) Should be the tuning goal
(D) Is taking larger disk spaces for pages paged out

Answer: (B) Is taking page frames from other working sets


Q10. The principle of locality of reference justifies the use of

(A) Reenterable
(B) Non reusable
(C) Virtual memory
(D) Cache memory

Answer: (D) Cache memory


Q11. Thrashing

(A) Is a natural consequence of virtual memory systems
(B) Can always be avoided by swapping
(C) Always occurs on large computers
(D) Can be caused by poor paging algorithms

Answer: (D) Can be caused by poor paging algorithms



Q12. The memory allocation scheme subject to “external” fragmentation is

(A) Segmentation
(B) Swapping
(C) Pure demand paging
(D) Multiple contiguous fixed partitions

Answer:(A) Segmentation


Q13. What scheduling algorithm allows processes that are logical runnable to be temporarily suspended?

(A) Preemptive scheduling
(B) Non-preemptive scheduling
(C) FIFO
(D) FCFS

Answer: (A) Preemptive scheduling


Q14. A program that converts a high-level language program to a set of instructions that can run on a computer is called a

(A) Compiler
(B) Debugger
(C) Editor
(D) None of the above

Answer: (A) Compiler


Q15. Scissoring enables

(A) A part of data to be displayed
(B) Entire data to be displayed
(C) Full data display on full area of screen
(D) No data to be displayed

Answer: (A) A part of data to be displayed


We hope the given Computer science Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Computer science Engineering. If you have any queries related toComputer science Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment