Operating Systems Computer Science Questions and Answers – Set 01

Are you guys looking for Computer science Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Computer science Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Computer science Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Computer science Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Paging

(A) Is a method of memory allocation by which the program is subdivided into equal portions, or pages and core is subdivided into equal portions or blocks
(B) Consists of those addresses that may be generated by a processor during execution of a computation
(C) Is a method of allocating processor time
(D) Allows multiple programs to reside in separate areas of core at the time

Answer: (A) Is a method of memory allocation by which the program is subdivided into equal portions, or pages and core is subdivided into equal portions or blocks


Q2. A partitioned data set is most used for

(A) A program or source library
(B) Storing program data
(C) Storing backup information
(D) Storing ISAM files

Answer: (A) A program or source library


Q3. Daisy chain is a device for

(A) Connecting a number of controllers to a device
(B) Connecting a number of devices to a controller
(C) Interconnecting a number of devices to a number of controllers
(D) None of the above

Answer: (B) Connecting a number of devices to a controller


Q4. Which of the following is not a characteristic of a daisy chaining priority control scheme?

(A) Priority is programmable
(B) It is relatively easy to add more devices to the chain
(C) The failure of one device may affect other devices on the chain
(D) The number of control lines is independent of the number of devices on the chain

Answer: (A) Priority is programmable


Q5. An incremental backup

(A) Should be done each month
(B) Uses more tapes
(C) Saves all files
(D) Saves only files that have recently changed

Answer: (D) Saves only files that have recently changed


Q6. The table created by lexical analysis to describe all literals used in the source program, is

(A) Terminal table
(B) Literal table
(C) Identifier table
(D) Reductions

Answer: (B) Literal table


Q7. The disadvantages of “Compile and Go” loading scheme is (are):

(A) A portion of memory is wasted because the core occupied by the assembler is unavailable to the object program
(B) It is necessary to retranslate the user’s program deck every time it is run
(C) It is very difficult to handle multiple segments, especially if the source programs are in different languages, and to produce orderly modular programs
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q8. In which of the storage placement strategies a program is placed in the largest available hole in the main memory?

(A) Best fit
(B) First fit
(C) Worst fit
(D) Buddy

Answer: (C) Worst fit


Q9. In which addressing mode the effective address of the operand is the contents of a register specified in the instruction and after accessing the operand, the contents of this register is incremented to point to the next item in the list?

(A) Index addressing
(B) Indirect addressing
(C) Auto increment
(D) Auto decrement

Answer: (C) Auto increment


Q10. While running DOS on a PC, which command would be used to duplicate the entire diskette?

(A) COPY
(B) DISKCOPY
(C) CHKDSK
(D) TYPE

Answer: (B) DISKCOPY


Q11. The Memory Buffer Register (MBR)

(A) Is a hardware memory device which denotes the location of the current instruction being executed
(B) Is a group of electrical circuits (hardware), that performs the intent of instructions fetched from memory
(C) Contains the address of the memory location that is to be read from or stored into
(D) Contains a copy of the designated memory location specified by the MAR after a “read” or the new contents of the memory prior to a “write”

Answer: (D) Contains a copy of the designated memory location specified by the MAR after a “read” or the new contents of the memory prior to a “write”


Q12. System generation:

(A) Is always quite simple
(B) Is always very difficult
(C) Varies in difficulty between systems
(D) Requires extensive tools to be understandable

Answer:(C) Varies in difficulty between systems


Q13. Which of the following is not true about the memory management?

(A) Virtual memory is used only in multi-user systems
(B) Segmentation suffers from external fragmentation
(C) Paging suffers from internal fragmentation
(D) Segmented memory can be paged

Answer: (A) Virtual memory is used only in multi-user systems


Q14. Page-map table is

(A) A data file
(B) A directory
(C) Used for address translation
(D) All of the above

Answer: (C) Used for address translation


Q15. For how many processes which are sharing common data, the Dekker’s algorithm implements mutual exclusion?

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4

Answer: (B) 2


We hope the given Computer science Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Computer science Engineering. If you have any queries related toComputer science Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment