Operating Systems Coding Questions – Set 08

Are you guys looking for Computer science Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Computer science Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Computer science Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Computer science Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The powerful text editor called PC-Write can be used by anybody by paying a small fee. Such programs are called

(A) Software
(B) Shareware
(C) Firmware
(D) Mindware

Answer: (B) Shareware


Q2. Which of the following is a phase of a compilation process?

(A) Lexical analysis
(B) Code generation
(C) Both of the above
(D) Static analysis

Answer: (C) Both of the above


Q3. In which addressing mode, the address of the location of the operand is given explicitly as a part of the instruction.

(A) Absolute mode
(B) Immediate mode
(C) Index mode
(D) Modulus mode

Answer: (A) Absolute mode


Q4. The term “operating system” means

(A) A set of programs which controls computer working
(B) The way a computer operator works
(C) Conversion of high level language into machine code
(D) The way a floppy disk drive operates

Answer: (A) A set of programs which controls computer working


Q5. User-Friendly Systems are:

(A) Required for object-oriented programming
(B) Easy to develop
(C) Common among traditional mainframe operating systems
(D) Becoming more common

Answer: (D) Becoming more common


Q6. A non-relocatable program is one which

(A) Cannot be made to execute in any area of storage other than the one designated for it at the time of its coding or translation
(B) Consists of a program and relevant information for its relocation
(C) Can itself performs the relocation of its address-sensitive portions
(D) All of the above

Answer: (A) Cannot be made to execute in any area of storage other than the one designated for it at the time of its coding or translation


Q7. Resolution of externally defined symbols is performed by

(A) Linker
(B) Loader
(C) Compiler
(D) Assembler

Answer: (A) Linker


Q8. Bug means

(A) A logical error in a program
(B) A difficult syntax error in a program
(C) Documenting programs using an efficient documentation tool
(D) All of the above

Answer: (A) A logical error in a program


Q9. Which of the following are (is) Language Processor(s)

(A) Assembles
(B) Compilers
(C) Interpreters
(D) All of the above

Answer:(D) All of the above


Q10. Which are the most important features of Microsoft Windows program?

(A) Windows
(B) Pull-down menus
(C) Icons
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q11. If you do not know which version of MS-DOS you are working with, which command will you use after having booted your operating system?

(A) FORMAT command
(B) DIR command
(C) VER command
(D) DISK command

Answer: (C) VER command


Q12. Which of the following program is not a utility?

(A) Debugger
(B) Editor
(C) Spooler
(D) All of the above

Answer: (C) Spooler


Q13. In analyzing the compilation of PL/I program, the description “resolving symbolic address (labels) and generating machine language” is associated with

(A) Assembly and output
(B) Code generation
(C) Storage assignment
(D) Syntax analysis

Answer: (A) Assembly and output


Q14. Feed back queue

(A) Are very easy to implement
(B) Dispatch tasks according to execution characteristics
(C) Are used to favor real-time tasks
(D) Require manual intervention to implement properly

Answer: (B) Dispatch tasks according to execution characteristics


Q15. What is the name of the operating system for the laptop computer called MacLite?

(A) Windows
(B) DOS
(C) MS-DOS
(D) OZ

Answer: (D) OZ


We hope the given Computer science Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Computer science Engineering. If you have any queries related toComputer science Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment