Operating Systems Basic Interview Questions – Set 07

Are you guys looking for Computer science Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Computer science Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Computer science Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Computer science Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Block or buffer caches are used

(A) To improve disk performance
(B) To handle interrupts
(C) To increase the capacity of main memory
(D) To speed up main memory read operation

Answer: (A) To improve disk performance


Q2. Can you name of the major Operating System used in computers?

(A) MS DOS
(B) OS/2
(C) UNIX
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q3. The operating system of a computer serves as a software interface between the user and

(A) Hardware
(B) Peripheral
(C) Memory
(D) Screen

Answer: (A) Hardware


Q4. Part of a program where the shared memory is accessed and which should be executed invisibly, is called

(A) Semaphores
(B) Directory
(C) Critical section
(D) Mutual exclusion

Answer: (C) Critical section


Q5. The advantage of a command processor running only built-in commands is:

(A) Flexibility to the users in running lists of commands by simply collecting them in named batch command files
(B) The command set being common across different hardware configurations
(C) Users can create system programs and run them as commands
(D) The processing is much faster than would other-wise be the case when user defined commands are used

Answer: (B) The command set being common across different hardware configurations


Q6. A system program that sets up an executable program in main memory ready for execution is

(A) Assembler
(B) Linker
(C) Loader
(D) Compiler

Answer: (C) Loader


Q7. Memory

(A) Is a device that performs a sequence of operations specified by instructions in memory
(B) Is the device where information is stored
(C) Is a sequence of instructions
(D) Is typically characterized by interactive processing and time-slicing of the CPU’s time to allow quick response to each user

Answer: (B) Is the device where information is stored


Q8. Assembly code data base is associated with

(A) Assembly language version of the program which is created by the code generation phase and is input to the assembly phase
(B) A permanent table of decision rules in the form of patterns for matching with the uniform symbol table to discover syntactic structure
(C) Consists of a full or partial list or the token’s as they appear in the program. Created by Lexical analysis and used for syntax analysis and interpretation
(D) A permanent table which lists all key words and special symbols of the language in symbolic form

Answer: (A) Assembly language version of the program which is created by the code generation phase and is input to the assembly phase


Q9. Which of the following rules out the use of GO TO?

(A) Flowchart
(B) HIPO-DIAGRAMS
(C) Nassi-Shneiderman diagram
(D) All of the above

Answer: (C) Nassi-Shneiderman diagram


Q10. In virtual memory systems, Dynamic address translation

(A) Is the hardware necessary to implement paging
(B) Stores pages at a specific location on disk
(C) Is useless when swapping is used
(D) Is part of the operating system paging algorithm

Answer: (A) Is the hardware necessary to implement paging


Q11. In analyzing the compilation of PL/I program, the description “creation of more optimal matrix” is associated with

(A) Assembly and output
(B) Code generation
(C) Syntax analysis
(D) Machine independent optimization

Answer:(D) Machine independent optimization


Q12. If you want to execute more than one program at a time, the systems software you are using must be capable of:

(A) Word processing
(B) Virtual memory
(C) Compiling
(D) Multitasking

Answer: (D) Multitasking


Q13. Job Control Language (JCL) statements are used to

(A) Read the input from the slow-speed card reader to the high-speed magnetic disk
(B) Specify, to the operating system, the beginning and end of a job in a batch
(C) Allocate the CPU to a job
(D) All of the above

Answer: (B) Specify, to the operating system, the beginning and end of a job in a batch


Q14. In an absolute loading scheme, which loader function is accomplished by loader

(A) Reallocation
(B) Allocation
(C) Linking
(D) Loading

Answer: (D) Loading


Q15. The main function of the dispatcher (the portion of the process scheduler) is

(A) Swapping a process to the disk
(B) Assigning ready process to the CPU
(C) Suspending some of the processes when the CPU load is high
(D) Bring processes from the disk to the main memory

Answer: (B) Assigning ready process to the CPU


We hope the given Computer science Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Computer science Engineering. If you have any queries related toComputer science Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment