Operating Systems Aptitude Questions – Set 14

Are you guys looking for Computer science Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Computer science Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Computer science Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Computer science Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The initial value of the semaphore that allows only one of the many processes to enter their critical sections, is

(A) 8
(B) 1
(C) 16
(D) 10

Answer: (B) 1


Q2. A hardware device that is capable of executing a sequence of instructions, is known as

(A) CPU
(B) ALU
(C) CU
(D) Processor

Answer: (D) Processor


Q3. A Processor

(A) Is a device that performs a sequence of operations specified by instructions in memory
(B) Is the device where information is stored
(C) Is a sequence of instructions
(D) Is typically characterized by interactive processing and time of the CPU’s time to allow quick response to each user

Answer: (A) Is a device that performs a sequence of operations specified by instructions in memory


Q4. A self-relocating program is one which

(A) Cannot be made to execute in any area of storage other than the one designated for it at the time of its coding or translation
(B) Consists of a program and relevant information for its relocation
(C) Can itself performs the relocation of its address-sensitive portions
(D) All of the above

Answer: (C) Can itself performs the relocation of its address-sensitive portions


Q5. The macro processor must perform

(A) Recognize macro definitions and macro calls
(B) Save the macro definitions
(C) Expand macros calls and substitute arguments
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q6. In an absolute loading scheme, which loader function is accomplished by assembler?

(A) Reallocation
(B) Allocation
(C) Linking
(D) Loading

Answer: (A) Reallocation


Q7. Assembler language

(A) Is usually the primary user interface
(B) Requires fixed-format commands
(C) Is a mnemonic form of machine language
(D) Is quite different from the SCL interpreter

Answer: (C) Is a mnemonic form of machine language


Q8. Operating system is

(A) A collection of hardware components
(B) A collection of input-output devices
(C) A collection of software routines
(D) All of the above

Answer: (C) A collection of software routines


Q9. A critical region is

(A) A program segment that has not been proved bug-free
(B) A program segment that often causes unexpected system crashes
(C) A program segment where shared resources are accessed
(D) One which is enclosed by a pair of P and V operations on semaphores

Answer: (D) One which is enclosed by a pair of P and V operations on semaphores


Q10. The working set theory of programming behavior of processes running within an operating system involves

(A) The collection of pages that a process accesses
(B) Disk scheduling mechanisms
(C) Coalescing holes in memory
(D) Assigning the CPU to processes

Answer: (A) The collection of pages that a process accesses


Q11. Which of the following can be accesses by transfer vector approach of linking?

(A) External data segments
(B) External subroutines
(C) Data located in other procedures
(D) All of the above

Answer: (B) External subroutines


Q12. A translator is best described as

(A) An application software
(B) A system software
(C) A hardware component
(D) All of the above

Answer: (B) A system software


Q13. Block caches or buffer caches are used

(A) To improve disk performance
(B) To handle interrupts
(C) To increase the capacity of the main memory
(D) To speed up main memory read operation

Answer: (A) To improve disk performance


Q14. The primary job of the operating system of a computer is to

(A) Command resources
(B) Manage resources
(C) Provide utilities
(D) Be user friendly

Answer: (B) Manage resources


Q15. The advantage(s) inherent to using high level languages is (are)

(A) Fewer people, less management and shorter transition in learning time
(B) Improved debugging capability, and superior documentation
(C) A greater degree of machine independence
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


We hope the given Computer science Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Computer science Engineering. If you have any queries related toComputer science Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment