Operating System Questions MCQ – Set 06

Are you guys looking for Computer science Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Computer science Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Computer science Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Computer science Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. A base register table

(A) Allows the programmer to write base registers and displacements explicitly in the source program
(B) Is used to remember which of the general-purpose registers are currently available as base registers, and what base addresses they contain
(C) Allows multiple programs to reside in separate areas of core at the same time
(D) Is a term that refers to the control programs of an operating system

Answer: (B) Is used to remember which of the general-purpose registers are currently available as base registers, and what base addresses they contain


Q2. The most common security failure is

(A) Carelessness by users
(B) Depending on passwords
(C) Too much emphasis on preventing physical access
(D) Insufficient technology used to prevent breaches

Answer: (A) Carelessness by users


Q3. Terminal Table

(A) Contains all constants in the program
(B) A permanent table of decision rules in the form of patterns for matching with the uniform symbol table to discover syntactic structure
(C) Consists of a full or partial list of the token’s as they appear in the program. Created by Lexical analysis and used for syntax analysis and interpretation
(D) A permanent table which lists all key words and special symbols of the language in symbolic form

Answer: (D) A permanent table which lists all key words and special symbols of the language in symbolic form


Q4. Under virtual storage,

(A) A single program is processed by two or more CPUs
(B) Two or more programs are stored concurrently in primary storage
(C) Only the active pages of a program are stored in primary storage
(D) Inter-program interference may occur

Answer: (C) Only the active pages of a program are stored in primary storage


Q5. In a magnetic disk, data is recorded in a set of concentric tracks which are subdivided into

(A) Periods
(B) Sectors
(C) Zones
(D) Groups

Answer: (B) Sectors


Q6. Which of the following instruction steps, would be written within the diamond-shaped box, of a flowchart?

(A) S = B – C
(B) IS A<10
(C) PRINT A
(D) DATA X, 4Z

Answer: (B) IS A<10


Q7. Supervisor state is

(A) Never used
(B) Entered by programs when they enter the processor
(C) Required to perform any I/O
(D) Only allowed to the operating system

Answer: (D) Only allowed to the operating system


Q8. Which of the following functions is(are) performed by the loader

(A) Allocate space in memory for the programs and resolve symbolic references between object decks
(B) Adjust all address dependent locations, such as address constants, to correspond to the allocated space
(C) Physically place the machine instructions and data into memory
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q9. Addressing structure

(A) Defines the fundamental method of determining effective operand addresses
(B) Are variations in the use of fundamental addressing structures, or some associated actions which are related to addressing
(C) Performs indicated operations on two fast registers of the machine and leave the result in one of the registers
(D) None of the above

Answer: (A) Defines the fundamental method of determining effective operand addresses


Q10. The LRU algorithm

(A) Pages out pages that have been used recently
(B) Pages out pages that have not been used recently
(C) Pages out pages that have been least used recently
(D) Pages out the first page in a given area

Answer: (C) Pages out pages that have been least used recently


Q11. Scheduling is

(A) Allowing jobs to use the processor
(B) Unrelated to performance consideration
(C) Not required in uniprocessor systems
(D) The same regard-less of the purpose of the system

Answer: (A) Allowing jobs to use the processor


Q12. The file structure that redefines its first record at a base of zero uses the term:

(A) Relative organization
(B) Key fielding
(C) Dynamic reallocation
(D) Hashing

Answer: (A) Relative organization


Q13. When a computer is first turned on or restarted, a special type of absolute loader is executed, called a

(A) “Compile and Go” loader
(B) Boot loader
(C) Bootstrap loader
(D) Relating loader

Answer: (C) Bootstrap loader


Q14. What is the initial value of the semaphore to allow only one of the many processes to enter their critical section?

(A) 8
(B) 1
(C) 16
(D) None of the above

Answer:(B) 1


Q15. In which addressing mode the operand is given explicitly in the instruction?

(A) Absolute mode
(B) Immediate mode
(C) Indirect mode
(D) Index mode

Answer: (B) Immediate mode


We hope the given Computer science Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Computer science Engineering. If you have any queries related toComputer science Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment