Operating System Questions Asked in Placements – Set 13

Are you guys looking for Computer science Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Computer science Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Computer science Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Computer science Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Which policy replaces a page if it is not in the favored subset of a process’s pages?

(A) FIFO
(B) LRU
(C) LFU
(D) Working set

Answer: (D) Working set


Q2. The function(s) of the Storage Assignment is (are)

(A) To assign storage to all variables referenced in the source program
(B) To assign storage to all temporary locations that are necessary for intermediate results
(C) To assign storage to literals, and to ensure that the storage is allocate and appropriate locations are initialized
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q3. Which of the following statements is not true about the FORTRAN language?

(A) FORTRAN is a high level language
(B) A FORTRAN program, written for the IBM-PC, is totally different from a FORTRAN program written for execution on the SUN machine
(C) FORTRAN is extensively used to write programs for performing scientific computations
(D) All of the above

Answer: (B) A FORTRAN program, written for the IBM-PC, is totally different from a FORTRAN program written for execution on the SUN machine


Q4. Swapping

(A) Works best with many small partitions
(B) Allows many programs to use memory simultaneously
(C) Allows each program in turn to use the memory
(D) Does not work with overlaying

Answer: (C) Allows each program in turn to use the memory


Q5. The function(s) performed by the paging software is (are)

(A) Implementation of the access environment for all programs in the system
(B) Management of the physical address space
(C) Sharing and protection
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q6. If the number of bits in a virtual address of a program is 16 and the page size is 0.5 K bytes, the number of pages in the virtual address space is

(A) 16
(B) 32
(C) 64
(D) 128

Answer: (D) 128


Q7. Data encryption

(A) Is mostly used by public networks
(B) Is mostly used by financial networks
(C) Cannot be used by private installations
(D) Is not necessary, since data cannot be intercepted

Answer:(B) Is mostly used by financial networks


Q8. The higher versions of the operating systems are so written that programs designed for earlier versions can still be run. What is it called?

(A) Upgradability
(B) Upward mobility
(C) Universality
(D) Upward compatibility

Answer: (D) Upward compatibility


Q9. A disk scheduling algorithm in an operating system causes the disk arm to move back and forth across the disk surface in order to service all requests in its path. This is a

(A) First come first served
(B) Shortest Seek Time First (SSTE)
(C) Scan
(D) FIFO

Answer: (C) Scan


Q10. The primary purpose of an operating system is to:

(A) Make computer easier to use
(B) Keep system programmers employed
(C) Make the most efficient use of the hardware
(D) Allow people to sue the computers

Answer:(A) Make computer easier to use


Q11. The SJF algorithm executes first the job

(A) That last entered the queue
(B) That first entered the queue
(C) That has been in the queue the longest
(D) With the least processor needs

Answer: (D) With the least processor needs


Q12. The process of transferring data intended for a peripheral device into a disk (or intermediate store) so that it can be transferred to peripheral at a more convenient time or in bulk, is known as

(A) Multiprogramming
(B) Spooling
(C) Caching
(D) Virtual programming

Answer: (B) Spooling


Q13. Which of following is/are the advantage(s) of modular programming?

(A) The program is much easier to change
(B) Modules can be reused in other programs
(C) Easy debugging
(D) Easy to compile

Answer: (A) The program is much easier to change


Q14. Addressing modes

(A) Defines the fundamental method of determining effective operand addresses
(B) Are variations in the use of fundamental addressing structures, or some associated actions which are related to addressing
(C) Performs indicated operations on two fast registers of the machine and leave the result in one of the registers
(D) All of the above

Answer: (B) Are variations in the use of fundamental addressing structures, or some associated actions which are related to addressing


Q15. If special forms are needed for printing the output, the programmer specifies these forms through?

(A) JCL
(B) JPL
(C) Utility programs
(D) Load modules

Answer: (A) JCL


We hope the given Computer science Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Computer science Engineering. If you have any queries related toComputer science Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment