Operating System Questions and Answers with Multiple Choice – Set 03

Are you guys looking for Computer science Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Computer science Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Computer science Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Computer science Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The advantage(s) of incorporating the macro processor into pass 1 is(are):

(A) Many functions do not have to be implemented twice
(B) Functions are combined and it is not necessary to create intermediate files as output from the macros processor and input to the assembler
(C) More flexibility is available to the programmer in that he may use all the features of the assembler in conjunction with macros
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q2. In MS-DOS, relocatable object files and load modules have extensions

(A) .OBJ and .COM or .EXE, respectively
(B) .COM and .OBJ, respectively
(C) .EXE and .OBJ, respectively
(D) .DAS and .EXE, respectively

Answer: (A) .OBJ and .COM or .EXE, respectively


Q3. All the time a computer is switched on, its operating system software has to stay in

(A) Main storage
(B) Primary storage
(C) Floppy disk
(D) Disk drive

Answer: (B) Primary storage


Q4. Capacity planning

(A) Requires detailed system performance information
(B) Is independent of the operating system
(C) Does not depend on the monitoring tools available
(D) Is not needed in small installations

Answer: (B) Is independent of the operating system


Q5. Assembler is

(A) A program that places programs into memory and prepares them for execution
(B) A program that automate the translation of assembly language into machine language
(C) A program that accepts a program written in a high level language and produces an object program
(D) Is a program that appears to execute a source program as if it were machine

Answer: (B) A program that automate the translation of assembly language into machine language


Q6. The practice of “bundling” refers to

(A) Selling computers alone
(B) Selling peripheral devices with computer
(C) Selling software to run on computers
(D) Giving away software with a computer purchase

Answer:(D) Giving away software with a computer purchase


Q7. Indicate which is a pre-emptive scheduling algorithm

(A) Round-robin
(B) Shortest-job-next
(C) Priority-based
(D) All of the above

Answer:(A) Round-robin


Q8. Interprocess communication

(A) Is required for all processes
(B) Is usually done via disk drives
(C) Is never necessary
(D) Allows processes to synchronize activity

Answer: (D) Allows processes to synchronize activity


Q9. Which of the following refers to the associative memory?

(A) The address of the data is generated by the CPU
(B) The address of the data is supplied by the users
(C) There is no need for an address i.e. the data is used as an address
(D) The data are accessed sequentially

Answer: (C) There is no need for an address i.e. the data is used as an address


Q10. In analyzing the compilation of PL/I program, the term “Lexical analysis” is associated with

(A) Recognition of basic syntactic constructs through reductions
(B) Recognition of basic elements and creation of uniform symbols
(C) Creation of more optional matrix
(D) Use of macro processor to produce more optimal assembly code

Answer: (B) Recognition of basic elements and creation of uniform symbols


Q11. Which of the following addressing modes, facilitates access to an operand whose location is defined relative to the beginning of the data structure in which it appears?

(A) Ascending
(B) Sorting
(C) Index
(D) Indirect

Answer: (C) Index


Q12. In MS-DOS 5.0, which is the number that acts as a code to uniquely identify the software product?

(A) MS
(B) DOS
(C) MS DOS
(D) 5.0

Answer: (D) 5.0


Q13. Semaphores

(A) Synchronize critical resources to prevent deadlock
(B) Synchronize critical resources to prevent contention
(C) Are used to do I/O
(D) Are used for memory management

Answer: (A) Synchronize critical resources to prevent deadlock


Q14. The technique, for sharing the time of a computer among several jobs. Which switches jobs so rapidly such that each job appears to have the computer to itself:

(A) Time sharing
(B) Time out
(C) Time domain
(D) FIFO

Answer: (A) Time sharing


Q15. Four necessary conditions for deadlock to exist are: mutual exclusion, no-preemption, circular wait and

(A) Hold and wait
(B) Deadlock avoidance
(C) Race around condition
(D) Buffer overflow

Answer: (A) Hold and wait


We hope the given Computer science Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Computer science Engineering. If you have any queries related toComputer science Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment