Operating System Interview Questions Advanced – Set 05

Are you guys looking for Computer science Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Computer science Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Computer science Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Computer science Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Round-robin scheduling

(A) Allows interactive tasks quicker access to the processor
(B) Is quite complex to implement
(C) Gives each task the same chance at the processor
(D) Allows processor-bound tasks more time in the processor

Answer: (C) Gives each task the same chance at the processor


Q2. Which of the following is characteristic of an operating system?

(A) Resource management
(B) Error recovery
(C) Memory management
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q3. Virtual memory is

(A) Simple to implement
(B) Used in all major commercial operating systems
(C) Less efficient in utilization of memory
(D) Useful when fast I/O devices are not available

Answer: (B) Used in all major commercial operating systems


Q4. Which of the following is not an advantage of multiprogramming?

(A) Increased throughput
(B) Shorter response time
(C) Decreased operating-system overhead
(D) Ability to assign priorities to jobs

Answer: (C) Decreased operating-system overhead


Q5. Link encryption

(A) Is more secure than end-to-end encryption
(B) Is less secure than end-to-end encryption
(C) Cannot be used in a public network
(D) Is used only to debug

Answer: (B) Is less secure than end-to-end encryption


Q6. What is the name of the operating system that reads and reacts in terms of actual time?

(A) Batch system
(B) Quick response system
(C) Real time system
(D) Time sharing system

Answer: (C) Real time system


Q7. The most common systems security method is

(A) Passwords
(B) Encryption
(C) Firewall
(D) All of the above

Answer: (A) Passwords


Q8. The Memory Address Register

(A) Is a hardware memory device which denotes the location of the current instruction being executed
(B) Is a group of electrical circuits (hardware), that performs the intent of instructions fetched from memory
(C) Contains the address of the memory location that is to be read from or stored into
(D) Contains a copy of the designated memory location specified by the MAR after a “read” or the new contents of the memory prior to a “write”

Answer: (C) Contains the address of the memory location that is to be read from or stored into


Q9. Fork is

(A) The dispatching of a task
(B) The creation of a new job
(C) The creation of a new process
(D) Increasing the priority of a task

Answer: (C) The creation of a new process


Q10. To avoid the race condition, the number of processes that may be simultaneously inside their critical section is

(A) 8
(B) 1
(C) 16
(D) 0

Answer: (B) 1


Q11. The register or main memory location which contains the effective address of the operand is known as

(A) Pointer
(B) Indexed register
(C) Special location
(D) Scratch pad

Answer: (A) Pointer


Q12. The part of machine level instruction, which tells the central processor what has to be done, is

(A) Operation code
(B) Address
(C) Locator
(D) Flip-Flop

Answer: (A) Operation code


Q13. What is the name of the system which deals with the running of the actual computer and not with the programming problems?

(A) Operating system
(B) Systems program
(C) Object program
(D) Source program

Answer: (B) Systems program


Q14. Which of the following is not true about documentation?

(A) Documentation, of a system, should be as clear and direct as possible
(B) Documentation increases the maintenance time and cost
(C) Documentation gives better understanding of the problem
(D) All of the above

Answer: (B) Documentation increases the maintenance time and cost


Q15. The problem of thrashing is affected significantly by:

(A) Program structure
(B) Program size
(C) Primary-storage size
(D) All of the above

Answer: (A) Program structure


We hope the given Computer science Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Computer science Engineering. If you have any queries related toComputer science Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment