Online Test Civil Applied Mechanics and Graphic Statics – Set 20

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. A projectile has maximum range of 40 m on a horizontal plane. If angle of projection is a and the time of flight is 1 second, then sin a must be about (Assume g = 10 m/sec²)

(A) 1/4
(B) 1/3
(C) 1/2
(D) 1/5

Answer: (A) 1/4


Q2. Which of the following is a scalar quantity?

(A) Energy
(B) Momentum
(C) Torque
(D) Impulse

Answer: (A) Energy


Q3. A ball is dropped from a height of 16 m on a horizontal floor. If it rebounds to a height of 9 m after striking the floor, the coefficient of restitution between ball and floor is

(A) 1/4
(B) 2/3
(C) 3/4
(D) 4/3

Answer: (C) 3/4


Q4. The units of inertia of mass are

(A) kg/m
(B) kg/m2
(C) m4
(D) kg-m2

Answer: (D) kg-m2


Q5. The gravitational force makes a satellite go round the earth in a circular orbit, if it is projected with an initial velocity of

(A) 8.04 km/sec at a height of 285 km
(B) 11.11 km/sec at a height of 37,400 km
(C) 11.26 km/sec, the satellite escapes the pull of the earth
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q6. The motion of a bicycle wheel is

(A) Translatory
(B) Rotary
(C) Rotary and translatory
(D) Curvilinear

Answer: (C) Rotary and translatory


Q7. ‘μ’ is coefficient of friction. A wheeled vehicle travelling on a circular level track will slip and overturn simultaneously if the ratio of its wheel distance to the height of its centroid, is

(A) μ
(B) 2μ
(C) 3μ
(D) ½μ

Answer: (B) 2μ


Q8. The apparent weight of a man in a moving lift is less than his real weight when it is going down with

(A) Uniform speed
(B) An acceleration
(C) Linear momentum
(D) Retardation

Answer: (B) An acceleration


Q9. For a simple pendulum, time period for a beat, is

(A) π √(l/g)
(B) π √(2l/g)
(C) π √(g/2l)
(D) π √(l/2g)

Answer: (A) π √(l/g)


Q10. A particle is dropped from a height of 3 m on a horizontal floor, which has a coefficient of restitution with the ball of 1/2. The height to which the ball will rebound after striking the floor is

(A) 0.5 m
(B) 0.75 m
(C) 1.0 m
(D) 1.5 m

Answer: (B) 0.75 m


Q11. The torque produced by a force depends on
(i) The magnitude of the force
(ii) The direction of the force
(iii) The point of application of the force relative to origin
The correct answer is

(A) Only (i)
(B) Both (i) and (ii)
(C) Both (i) and (iii)
(D) All (i), (ii) and (iii)

Answer: (D) All (i), (ii) and (iii)


Q12. A circular disc rotates at n rpm. The angular velocity of a circular ring of same mass and radius as the disc and to have the same angular momentum is

(A) n rpm
(B) n/2 rpm
(C) n/4 rpm
(D) 2n rpm

Answer: (B) n/2 rpm


Q13. According to Kennedy’s theorem, if three bodies have plane motions, their instantaneous centers lie on

(A) A point
(B) A straight line
(C) Two straight lines
(D) A triangle

Answer: (B) A straight line


Q14. Two parallel forces 20 kg and 15 kg act. In order that the distance of the resultant from 20 kg force may be the same as that of the former resultant was from 15 kg, the 20 kg force is diminished by

(A) 5.5 kg
(B) 6.25 kg
(C) 8.75 kg
(D) 10.5 kg

Answer: (C) 8.75 kg


Q15. The rotational velocity of a satellite is increased by 450 m per second if its launch is done from equator

(A) Eastward
(B) Northward
(C) Westward
(D) Southward

Answer:(A) Eastward


Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ with Answers


We hope the given Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Applied Mechanics and Graphic Statics MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment