Online Study Materials on Applied Mechanics – Set 11

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The angles between two forces to make their resultant a minimum and a maximum respectively are

(A) 0° and 90°
(B) 180° and 90°
(C) 90° and 180°
(D) 180° and 0°

Answer: (D) 180° and 0°


Q2. If ‘α’ and ‘u’ are the angle of projection and initial velocity of a projectile respectively, the horizontal range of the projectile, is

(A) u² sin α/g
(B) u² sin² α/g
(C) u² sin α/2g
(D) u² sin² α/2g

Answer: (A) u² sin α/g


Q3. A particle moves along a straight line such that distance ‘x’ traversed in ‘t’ seconds is given by x = t2(t + 1), the acceleration of the particle, will be

(A) 3t3 – 2t
(B) 3t2 + 2t
(C) 6t – 2
(D) 6t + 2

Answer: (D) 6t + 2


Q4. The piston of a steam engine moves with a simple harmonic motion. The crank rotates 120 r.p.m. and the stroke length is 2 meters. The linear velocity of the piston when it is at a distance of 0.5 metre from the centre, is

(A) 5.88 m/sec
(B) 8.88 m/sec
(C) 10.88 m/sec
(D) 12.88 m/sec

Answer: (C) 10.88 m/sec


Q5. The potential energy of a particle falling through a straight shaft drilled through the earth (assumed homogeneous and spherical) is proportional to

(A) log r
(B) r
(C) r²
(D) 1/r
Where r is the distance of the particle from centre of the earth

Answer: (C) r²


Q6. If two forces P and Q (P > Q) act on the same straight line but in opposite direction, their resultant, is

(A) P + Q
(B) P/Q
(C) Q/P
(D) P – Q

Answer:(D) P – Q


Q7. The angle which an inclined surface makes with the horizontal when a body placed on it is on the point of moving down, is called

(A) Angle of repose
(B) Angle of friction
(C) Angle of inclination
(D) None of these

Answer: (A) Angle of repose


Q8. From a circular plate of a diameter 6 cm is cut out a circle whose diameter is equal to the radius of the plate. The C.G. of the remainder from the centre of circular plate is at a distance of

(A) 2.0 cm
(B) 1.5 cm
(C) 1.0 cm
(D) 0.5 cm

Answer: (D) 0.5 cm


Q9. The condition of equilibrium for any system of forces in a plane is

(A) That polygon of forces must close
(B) That resultant couple must be zero
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above

Answer: (C) Both (A) and (B)


Q10. Two shots fired simultaneously from the top and bottom of a vertical tower with elevations of 30° and 45° respectively strike a target simultaneously. If horizontal distance of the target from the tower is 1000 m, the height of the tower is

(A) 350 m
(B) 375 m
(C) 400 m
(D) 425 m

Answer: (D) 425 m


Q11. If the gravitational acceleration at any place is doubled, the weight of a body, will

(A) Be reduced to half
(B) Be doubled
(C) Not be affected
(D) None of these

Answer: (B) Be doubled


Q12. Varingon’s theorem of moment’s states

(A) Arithmetical sum of the moments of two forces about any point, is equal to the moments of their resultant about that point
(B) Algebraic sum of the moments of two forces about any point, is equal to the moment of their resultant about that point
(C) Arithmetical sum of the moments of the forces about any point in their plane, is equal to the moment of their resultant about that point
(D) Algebraic sum of the moments of the forces about any point in their plane, is equal to the moment of their resultant about that point

Answer: (D) Algebraic sum of the moments of the forces about any point in their plane, is equal to the moment of their resultant about that point


Q13. The angular speed of a car while taking a circular turn of radius 100 m at 36 km/hour, is

(A) 0.1 radian/sec
(B) 1 radian/sec
(C) 100 radian/sec
(D) 1000 radian/sec

Answer: (A) 0.1 radian/sec


Q14. A pilot flies a small plane in a vertical loop of radius ‘r’. At the top of its trajectory he experiences weightlessness. If the acceleration due to gravity is ‘g’, the speed of the plane at the top of its trajectory would be

(A) Zero
(B) Infinite
(C) gr
(D) 2gr

Answer: (C) gr


Q15. If g1 and g2 are the gravitational accelerations on two mountains A and B respectively, the weight of a body when transported from A to B will be multiplied by

(A) g1
(B) g2
(C) g1/g2
(D) g2/g1

Answer: (D) g2/g1


Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ with Answers


We hope the given Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Applied Mechanics and Graphic Statics MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment