Online Quiz Test Applied Mechanics and Graphic Statics – Set 22

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Power developed by a torque, is

(A) 2πNT kg m/min
(B) 2πNT/4500 h.p
(C) 2πNT /60 watts
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q2. M.I. of a thin ring (external diameter D, internal diameter d) about an axis perpendicular to the plane of the ring, is

(A) π/64 (D4 + d4)
(B) π/32 (D4 – d4)
(C) π/32 (D4 + d4)
(D) π/32 (D4 × d4)

Answer: (B) π/32 (D4 – d4)


Q3. Angular acceleration of a particle may be expressed as

(A) Radians/sec2
(B) Degrees/sec2
(C) Revolutions/sec
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q4. The maximum value of the horizontal range for a projectile projected with a velocity of 98 m/sec is

(A) 98 m
(B) 490 m
(C) 980 m
(D) 1960 m

Answer: (C) 980 m


Q5. A rigid body suspended vertically at a point and oscillating with a small amplitude under the action of the force of gravity, is called

(A) Simple pendulum
(B) Compound pendulum
(C) Second’s pendulum
(D) None of these

Answer: (B) Compound pendulum


Q6. The tension in a cable supporting a lift

(A) Is more when the lift is moving downwards
(B) Is less when the lift is moving upwards
(C) Remains constant whether its moves downwards or upwards
(D) Is less when the lift is moving downwards

Answer: (D) Is less when the lift is moving downwards


Q7. Centre of gravity of a thin hollow cone lies on the axis of symmetry at a height of

(A) One-half of the total height above base
(B) One-third of the total height above base
(C) One-fourth of the total height above base
(D) None of these

Answer: (B) One-third of the total height above base


Q8. The maximum frictional force which comes into play, when a body just begins to slide over the surface of a another body, is known

(A) Sliding friction
(B) Rolling friction
(C) Limiting friction
(D) None of these

Answer: (C) Limiting friction


Q9. The vertical reaction at the support ‘A’ of the structure shown in below figure, is

(A) 1 t
(B) 2 t
(C) 3 t
(D) 3.5 t

Answer: (C) 3 t


Q10. The resolved part of the resultant of two forces inclined at an angle θ in a given direction is

(A) Algebraic sum of the resolved parts of the forces in the direction
(B) Arithmetical sum of the resolved parts of the forces in the direction
(C) Difference of the forces multiplied by cosine θ°
(D) Sum of the forces multiplied by the tangent θ°

Answer: (A) Algebraic sum of the resolved parts of the forces in the direction


Q11. If the resultant of two forces ‘P’ and ‘Q’ acting at an angle ‘θ’ makes an angle ‘α’ with ‘P’, then tan α equals

(A) P sin θ/P – Q cos θ
(B) Q sin θ/P + Q cos θ
(C) P sin θ/P + Q tan θ
(D) Q sin θ/P + Q sin θ

Answer: (B) Q sin θ/P + Q cos θ


Q12. The shape of a suspended cable under its own weight, is

(A) Parabolic
(B) Circular
(C) Catenary
(D) Elliptical

Answer: (C) Catenary


Q13. Two balls of masses 3 kg and 6 kg are moving with velocities of 4 m/sec and 1 m/sec respectively, towards each other along the line of their centers. After impact the 3 kg ball comes to rest. This can happen only if the coefficient of restitution between the balls is

(A) 2/3
(B) 1/5
(C) 3/5
(D) 1/3

Answer: (B) 1/5


Q14. For maximum range of a projectile, the angle of projection should be

(A) 30°
(B) 45°
(C) 60°
(D) None of these

Answer: (B) 45°


Q15. For maximum range of a projectile, the angle of projection should be

(A) 30°
(B) 45°
(C) 60°
(D) None of these

Answer: (B) 45°


Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ with Answers


We hope the given Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Applied Mechanics and Graphic Statics MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment