Objective Type Questions on Applied Mechanics – Set 09

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Williot-Mohr diagram is used to determine deflection in

(A) Trusses only
(B) Beam only
(C) Rigid frames only
(D) Any type of structure

Answer: (A) Trusses only


Q2. Newton’s law of Collision of elastic bodies states that when two moving bodies collide each other, their velocity of separation

(A) Is directly proportional to their velocity of approach
(B) Is inversely proportional to their velocity of approach
(C) Bears a constant ratio to their velocity of approach
(D) Is equal to the sum of their velocities of approach

Answer: (C) Bears a constant ratio to their velocity of approach


Q3. Engineer’s units of force, is

(A) Newton in absolute units
(B) Dyne in absolute units
(C) Newton and dyne in absolute units
(D) All the above

Answer: (A) Newton in absolute units


Q4. A geo-stationary satellite is one which orbits the earth with a velocity of rotation of

(A) Moon
(B) Earth
(C) Sun
(D) Pole

Answer: (B) Earth


Q5. The angle of projection at which the horizontal range and maximum height of a projectile are equal to

(A) 36°
(B) 45°
(C) 56°
(D) 76°

Answer: (D) 76°


Q6. The ends of a string weighing w/metre are attached to two points at the same horizontal level. If the central dip is very small, the horizontal tension of the string throughout is

(A) wl/4d
(B) wl²/4d
(C) wl²/8d
(D) wl²/16d

Answer: (C) wl²/8d


Q7. The total time of collision and restitution of two bodies, is called

(A) Time of collision
(B) Period of collision
(C) Period of impact
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q8. Two loads of 50 kg and 75 kg are hung at the ends of a rope passing over a smooth pulley shown in below figure. The tension in the string is:

(A) 50 kg
(B) 75 kg
(C) 25 kg
(D) 60 kg

Answer: (D) 60 kg


Q9. A shell of mass 100 kg travelling with a velocity of 10 m/sec breaks into two equal pieces during an explosion which provides an extra kinetic energy of 20000 Joules. If the pieces continue to move in the same direction as before, then the speed of the faster one must be

(A) 20 m/sec
(B) 30 m/sec
(C) 40 m/sec
(D) 50 m/sec

Answer: (B) 30 m/sec


Q10. ‘P’ is the force acting on a body whose mass is ‘m’ and acceleration is ‘f’. The equation P – mf= 0, is known as

(A) Equation of dynamics
(B) Equation of dynamic equilibrium
(C) Equation of statics
(D) None of these

Answer: (A) Equation of dynamics


Q11. The mechanical advantage of an ideal machine is 100. For moving the local through 2 m, the effort moves through

(A) 0.02 m
(B) 2 m
(C) 2.5 m
(D) 20 m

Answer: (A) 0.02 m


Q12. The rate of change of displacement of a body with respect to its surrounding, is known

(A) Velocity
(B) Acceleration
(C) Speed
(D) None of these

Answer:(C) Speed


Q13. A rod AB carries three loads of 30 N, 70 N and 100 N at distances of 20 mm, 90 mm and 150 mm respectively from A. Neglecting the weight of the rod, the point at which the rod will balance is

(A) 109.5 mm from A
(B) 119.5 mm from A
(C) 125.5 mm from A
(D) 132.5 mm from A

Answer:(A) 109.5 mm from A


Q14. A ball moving with a velocity of 5 m/sec impinges a fixed plane at an angle of 45° and its direction after impact is equally inclined to the line of impact. If the coefficient of restitution is 0.5, the velocity of the ball after impact will be

(A) 0.5 m/sec
(B) 1.5 m/sec
(C) 2.5 m/sec
(D) 3.5 m/sec

Answer: (C) 2.5 m/sec


Q15. If the radius of the earth is 600 km the height of a mountain above sea level at the top of which a beat seconds pendulum at sea level, looses 27 seconds a day, is

(A) 500 meters
(B) 1000 meters
(C) 1500 meters
(D) 2000 meters

Answer: (D) 2000 meters


Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ with Answers


We hope the given Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Applied Mechanics and Graphic Statics MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment