Networking Questions and Answers – Set 02

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. In link state routing, after the construction of link state packets new routes are computed using _

(A) Bellman Ford algorithm
(B) DES algorithm
(C) Dijkstra’s algorithm
(D) Leaky bucket algorithm

Answer: (C) Dijkstra’s algorithm


Q2. The solution to increase the capacity when congestion occurs is __

(A) Denying service to the users
(B) Degrading the service to the users
(C) Splitting traffic over multiple routes
(D) Rescheduled the demands of the users

Answer: (C) Splitting traffic over multiple routes


Q3. A permanent virtual circuit involves __

(A) Connection establishment
(B) Data transfer
(C) Connection release
(D) Connection check

Answer: (B) Data transfer


Q4. __ do not base their routing decisions on measurements or estimates of the current traffic and topology.

(A) Non adaptive algorithms
(B) Adaptive algorithms
(C) Static algorithms
(D) Recursive algorithms

Answer: (A) Non adaptive algorithms


Q5. In Broadcast routing, if the router does not know anything all about spanning tree, _ method is preferred.

(A) Reverse Path forwarding
(B) Multi-destination
(C) Flooding
(D) Spanning tree

Answer: (A) Reverse Path forwarding


Q6. The processes that keep track of all mobile hosts visiting the area is _

(A) Home agent
(B) Mobile agent
(C) Foreign agent
(D) User agent

Answer: (C) Foreign agent


Q7. When too many packets are present in the subnet and performance degrades then it leads to __

(A) Ingestion
(B) Congestion
(C) Digestion
(D) Diffusion

Answer:(B) Congestion


Q8. Each packet is routed independently in __

(A) Virtual circuit subnet
(B) Short circuit subnet
(C) Datagram subnet
(D) ATM subnet

Answer: (C) Datagram subnet


Q9. Adaptive routing algorithms get their information from __

(A) Only from local environment
(B) Only from adjacent routers
(C) From locally, adjacent, external routers
(D) Only from external routers

Answer: (C) From locally, adjacent, external routers


Q10. In military applications where large number of routers may be blown to bits at any instant, we use _

(A) Shortest path first
(B) First come first serve
(C) Forwarding
(D) Flooding

Answer: (D) Flooding


Q11. In closed loop congestion control techniques, the decisions are based on the __

(A) Concept of a feedback loop
(B) Concept of a forward loop
(C) Concept of current state of network
(D) None of these

Answer: (A) Concept of a feedback loop


Q12. Why probe packets are transmitted in the network?

(A) To know about the capacity of the channel
(B) To count the number of host in the network
(C) To know about efficiency of the routing algorithm
(D) To know about the congestion

Answer: (D) To know about the congestion


Q13. If a datagram router goes down then _

(A) All packets will suffer
(B) Only those packets which are queued in the router at that time will suffer
(C) Only those packets which are not queued in the router at that time will suffer
(D) No packets will suffer

Answer: (B) Only those packets which are queued in the router at that time will suffer


Q14. For a connection oriented service, we need a _

(A) Virtual circuit subnet
(B) Short circuit subnet
(C) Datagram subnet
(D) Wireless subnet

Answer: (C) Datagram subnet


Q15. If route from router I to router J is computed on line based on the current statistics, then it is called as __.

(A) Dynamic routing
(B) Session routing
(C) Temporary routing
(D) None of these

Answer: (A) Dynamic routing


Computer Networks MCQ – All Set

Computer Networks Computer Based MCQ Test – Set 01
Networking Questions and Answers – Set 02
Computer Networking MCQ Practice Test – Set 03
Networking Multiple Choice Questions – Set 04
Networking Multiple Choice Questions – Set 05
Computer Networks MCQ Exam Questions – Set 06
Computer Networks Interview MCQ Questions – Set 07

We hope the given computer science Engineering on Computer Networks MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Computer Networks. If you have any queries related to computer science Engineering on Computer Networks MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

Leave a Comment