Multiple Choice Questions on Advanced Surveying – Set 05

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Pick up the correct statement from the following:

(A) The sun’s right ascension increases for 0 h to 24 h when it returns to the First point of Aries
(B) The maximum declination of the sun increases up to 23½° N on about 21st June
(C) The minimum declination of the sun is zero’ on 22nd September
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q2. The First Point of Aeries

(A) Is the point in the celestial sphere where zero meridian crosses the celestial equator
(B) Is usually denoted by the Greek letter γ
(C) Is located near the very conspicuous rectangle of stars in the constellations of Pegasus and Andromeda
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q3. The want of correspondence in stereo-photographs

(A) Is a good property
(B) Is a function of tilt
(C) Is not affected by the change of flying height between photographs
(D) Is minimum when θ is 3°

Answer: (B) Is a function of tilt


Q4. The main object of the astronomer to obtain

(A) Astronomical latitude
(B) Astronomical longitude
(C) Astronomical bearing
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q5. The longitudes of two places at latitude 60° N are 93° E and 97° W. Their departure is

(A) 5100 nautical miles
(B) 5700 nautical miles
(C) 120 nautical miles
(D) 500 nautical miles

Answer:(B) 5700 nautical miles


Q6. The hour angle of the heavenly body for Greenwich meridian equals the hour angle of the body for any other meridian + longitude:

(A) Mean sun
(B) True sun
(C) Vernal equinox
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q7. Pick up the correct statement from the following:

(A) If the applied tension to the tape is more than the standard, the tension correction is positive
(B) If the applied tension to the tape is less than the standard, the tension correction is negative
(C) If the temperature during measurement is greater than the standard temperature, the temperature correction is positive
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q8. α and β are the angles subtended by a point of elevation h at their air station with respective plumb points. Photo scale and focal length of the lens being ‘S’ and ‘f’ respectively. Parallax displacement of the point due to relief, is


(A) h tan α/S
(B) h tan β/S
(C) h (tan α + tan β)/S
(D) h (tan α – tan β)/S

Answer: (C) h (tan α + tan β)/S


Q9. The nautical mile is the length of

(A) 1 minute of latitude
(B) 1 minute of longitude
(C) 1 degree of latitude
(D) 1 degree of longitude

Answer: (B) 1 minute of longitude


Q10. Pick up the correct statement from the following:

(A) Sidereal time at any instant is equal to the hour angle of the first point of Aries
(B) Local sidereal time of any place is equal to the right ascension of its meridian
(C) Sidereal time is equal to the right ascension of a star at its upper transit
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q11. In a spherical triangle ABC right angled at C, sin b equals to

(A) sin c sin B
(B) cos c cos B
(C) tan c tan B
(D) sin c cos B

Answer: (A) sin c sin B


Q12. The necessary geometrical condition for triangulation adjustment is:

(A) The sum of the angles around a station should be 360°
(B) The sum of the three angles of a plane triangle should be 180°
(C) The sum of the eight angles of a braced quadrilateral should be 360°
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q13. The latitude of a place was obtained by subtracting the zenith distance of a star from its declination, the observed star was between

(A) Horizon and equator
(B) Equator and zenith
(C) Zenith and pole
(D) Pole and horizon

Answer: (C) Zenith and pole


Q14. The difference of height of two points whose parallax difference is 0.8 mm on a pair of stereo pair taken from a height ‘H’ is 100 m. If mean photo base is 95.2 mm, the flying height is

(A) 8,000 m
(B) 10,000 m
(C) 12,000 m
(D) 14,000 m

Answer: (C) 12,000 m


Q15. The great circle which passes through the zenith, nadir and the poles, is known as

(A) Meridian
(B) Vertical circle
(C) Prime vertical
(D) None of these

Answer: (A) Meridian


Advanced Surveying MCQ and Answers – All Set


We hope the given Civil Engineer’s Advanced Surveying MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Advanced Surveying MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering Advanced Surveying MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment