Multiple Choice Questions Civil Applied Mechanics – Set 13

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Instantaneous center is at infinity when the angular velocity is

(A) Constant
(B) Zero
(C) Maximum
(D) Minimum

Answer: (B) Zero


Q2. A body is said to move with Simple Harmonic Motion if its acceleration, is

(A) Always directed away from the centre, the point of reference
(B) Proportional to the square of the distance from the point of reference
(C) Proportional to the distance from the point of reference and directed towards it
(D) Inversely proportion to the distance from the point of reference

Answer: (C) Proportional to the distance from the point of reference and directed towards it


Q3. If the velocity of projection is 4 m/sec and the angle of projection is α°, the maximum height of the projectile from a horizontal plane, is

(A) u² cos² α/2g
(B) u² sin² α/2g
(C) u² tan² α/2g
(D) u² sin 2α/2g

Answer: (B) u² sin² α/2g


Q4. When a body moves round a fixed axis, it has

(A) A rotary motion
(B) A circular motion
(C) A translatory
(D) A rotary motion and translatory motion

Answer: (B) A circular motion


Q5. When a body moves round a fixed axis, it has

(A) A rotary motion
(B) A circular motion
(C) A translatory
(D) A rotary motion and translatory motion

Answer: (B) A circular motion


Q6. If two forces acting at a point are in equilibrium, they must be equal in magnitude and their line of action must be along

(A) The same line in the same sense
(B) The same line in opposite sense
(C) The perpendicular to both the lines
(D) None of these

Answer: (B) The same line in opposite sense


Q7. A load of 500 kg was lifted through a distance of 13 cm. by an effort of 25 kg which moved through a distance of 650 cm. The efficiency of the lifting machine is

(A) 50 %
(B) 40 %
(C) 55 %
(D) 30 %

Answer: (A) 50 %


Q8. The load shared by the member BC of the structure shown in below figure is

(A) 23 t
(B) 32 t
(C) 4 t
(D) 3 t

Answer: (C) 4 t


Q9. The shape of a suspended cable for a uniformly distributed load over it is

(A) Circular
(B) Parabolic
(C) Catenary
(D) Cubic parabola

Answer: (B) Parabolic


Q10. Newton’s Law of Motion is:

(A) Everybody continues in its state of rest or of uniform motion in a straight line, unless it is acted upon by some external force
(B) The rate of change of momentum is directly proportional to the impressed force, and takes place in the same direction, in which the force acts
(C) To every action, there is always an equal and opposite reaction
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q11. A bullet weighing 200 g is fired horizontally with a velocity of 25 m/sec from a gun carried on a carriage which together with the gun weighs 100 kg. The velocity of recoil of the gun, will be

(A) 0.01 m/sec
(B) 0.05 m/sec
(C) 1.00 m/sec
(D) 1.5 m/see

Answer: (B) 0.05 m/sec


Q12. Kinetic friction may be defined as

(A) Friction force acting when the body is just about to move
(B) Friction force acting when the body is in motion
(C) Angle between normal reaction and resultant of normal reaction and limiting friction
(D) Ratio of limiting friction and normal reaction

Answer: (B) Friction force acting when the body is in motion


Q13. Time period and length of a second’s pendulum respectively are

(A) 1 sec and 99.4 cm
(B) 1 sec and 92.7 cm
(C) 2 sec and 99.4 cm
(D) 2 sec and 92.7 cm

Answer: (C) 2 sec and 99.4 cm


Q14. Time period and length of a second’s pendulum respectively are

(A) 1 sec and 99.4 cm
(B) 1 sec and 92.7 cm
(C) 2 sec and 99.4 cm
(D) 2 sec and 92.7 cm

Answer: (C) 2 sec and 99.4 cm


Q15. Ball ‘A’ of mass 250 g moving on a smooth horizontal table with a velocity of 10 m/s hits an identical stationary ball ‘B’ on the table. If the impact is perfectly elastic, the velocity of the ball ‘B’ just after impact would be

(A) Zero
(B) 5 m/sec
(C) 10 m/sec
(D) None of these

Answer: (C) 10 m/sec


Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ with Answers


We hope the given Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Applied Mechanics and Graphic Statics MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment