Modern Indian History Multiple Choice Questions Set-12

Question 1.

The Portugues build their first fort on India soil in the territory of the Raja of

A.Calicul
B.Cochin
C.Daman
D.Bijapur

Ans: B.Cochin


Question 2.

In which region did Birsa Munda operate against the British ?

A.Punjab
B.Chhota Nagpur
C.Tarai
D.Manipur

Ans: B.Chhota Nagpur


Question 3.

What was Lala Lajpat Rai demonstrating against when he succumbed to police brutality?

A.Rowlatta Act
B.Minto-Morley Reforms
C.Simon Commission
D Pitts India Act

Ans: C.Simon Commission D Pitts India Act


Question 4.

Mahatma Gandhi launched the Civil Disobedience Movement in 1930 from:

A.Sabarmati Ashram
B.Ahmedabad
C.Porbandar
D.Dandi

Ans: A.Sabarmati Ashram


Question 5.

Who among the following analysed the causes of the uprising of 1857 advocating a reconciliation between the British and the Muslims?

A.Sayyed Ahmad Brelvi
B.Shah Waliullah
C.Sayyed Ahmad Khan
D.Sayyed Amir Ali

Ans: C.Sayyed Ahmad Khan


Question 6.

Which of the following authorised the British Government to imprison any person without trial and conviction in a court of law

A.Rowlatt Act of 1919
B.Government of India Act of 1935
C.Indian Council Act of 1909
D.Government of India Act of 1919

Ans: A.Rowlatt Act of 1919


Question 7.

On April 12, 1944 Subhash Chandra Bose hoisted the INA Flag in a town. In which State/ Union Territory is that town now?

A.Tripura
B.Manipur
C.Manipur
D.Mizoram

Ans: C.Manipur


Question 8.

The Third battle of Panipat was fought in the year :

A.1526 A.D.
B.1556 A.D:
C.1761 A.D:
D.1776 A.D.

Ans: C.1761 A.D:


Question 9.

Where was the first session of the Indian National Congress held?

A.Lucknow
B.Calcutta
C.Bombay
D.Madras

Ans: C.Bombay


Question 10.

Which of the following movement was NOT led by Mahatma Gandhi?

A.Champarah Satyagraha
B.Wahabi Movement
C.Non-Coorperation Movement
D.Civil Disobedience Movenment

Ans: B.Wahabi Movement


Question 11.

Name the ‘Political Guru’ of Mahatma Gandhi

A.Gopalkrishna Gokhle
B.Bal Gangadhar Tilak
C.Aurobindo Ghosh
D.Lala Lajpat Rai

Ans: A.Gopalkrishna Gokhle


Question 12.

Whom did Bal Gangadhar Tilak refer to as his Political Guru?

A.Swami Vivekananda
B.Ram Mohan Roy
C.Sisir Kumar
D.Dadabhai Naoroji

Ans: A.Swami Vivekananda


Question 13.

Who led the armed raid on the government armoury at Chittagong in 1930?

A.Chandra Shekhar Azad
B.Bhagat Sino
D) Sukhdev
C.Surya Sen

Ans: C.Surya Sen


Question 14.

Who said “Give me Blood, I will give you Freedom”?

A.Subhash Chandra Bose
B.Lala Lajpat ka
C.Bal Gangadhar Tilak
D.Sardar Vallabhbhai Patel

Ans: A.Subhash Chandra Bose


Question 15.

Who said that “India’s Soul live in villages”?

A.Vinoba Bhave
B.Jayaprakash Narayan
C.Jawahar Lal Nehru
D.Mahatma Gandhi

Ans: D.Mahatma Gandhi


Question 16.

Who among the following was the founder of the Dravida Kazhagam ?

A.Periyar E.V Ramaswamy Naicker
B.Acharya Vinoba Bhave
C.C. Rajagopalachari
D.Mahatma Gandhi

Ans: A.Periyar E.V Ramaswamy Naicker


Question 17.

The Indian tricolour was unfurled for the first time by Jawaharlal Nehru

A.At the ramparts of the red ford in 1947
B.On the bank of Ravi at Lahore in 1929
C.When India became a democratic republic in 1950
D.When The Government of India Act was passed in 1935.

Ans: B.On the bank of Ravi at Lahore in 1929


Question 18.

The Arya Samaj is against

A.Existence of God
B.Rituals and idol-worship
C.Hinduism
D.Islam

Ans: B.Rituals and idol-worship


Question 19.

Who among the following revolutionaries was executed by the British

A.Jitin Das
B.Chandrashekhar Azad
C.Rajguru
D.Kalpana-Dutt

Ans: C.Rajguru


Question 20.

Aurobindo was arrested in conection with:

A.Alipore Bomb case
B.Kolhapur Bomb Case
C.Lahore Conspiracy Case
D.Kakori

Ans: A.Alipore Bomb case


Modern Indian History GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Modern Indian History GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Modern Indian History GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment